Tarta asta e pentru cei care iubesc un dulce foarte dulce și mai ales batoanele Snickers. E ca un Snickers uriaș pe care să ți-l lași în frigider și pe care să îl împarți și cu alții. Singurul păcat al acestui desert e că are o cantitate considerabilă de zahăr: în blatul cu biscuiți, în stratul generos de caramel cu arahide sărate și în ganache-ul de ciocolată. Cred, însă, că e o tartă pe care mulți o vor plăcea din prima, chiar dacă trebuie gustată în porții mici.
Și mai e ceva ce merită menționat la ea. E o tartă care se lucrează la rece, în care nu ai nevoie de cuptor.
Tartă Snickers
Ingrediente (pentru o tartă cu diametrul 23-24cm):
Blat
- 300g biscuiți de cacao cu cremă (biscuiții Oreo sunt potriviți în cazul ăsta)
- 90g unt topit (82% grăsime)
Caramel cu arahide sărate
- 300g zahăr
- 75g unt (82% grăsime)
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 180g arahide prăjite, sărate, mărunțite
Ganache de ciocolată cu lapte
- 200g ciocolată cu lapte
- 80ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 40g unt rece (82% grăsime)
Fagure din caramel (honey comb)
- 100g zahăr
- 25 glucoză lichidă sau miere de tei
- 1 linguriță bicarbonat
Mod de preparare:
Pentru blat pune biscuiții și untul topit într-un robot de bucătărie/ chopper și mărunțește-le împreună până când obții un amestec ca un nisip umed.
Pregătește o tavă de tartă cu pereți detașabili. Pune o hârtie de copt pe baza tăvii.
Răstoarnă amestecul de biscuiți cu unt în tava de tartă și presează bine pe baza și pereții formei, astfel încât să formezi un strat uniform.
Pune tava la rece, timp de 1h pentru ca blatul să se întărească.
Între timp, poți pregăti caramelul cu arahide sărate.
Toacă în bucăți mai mici arahidele. Nu e nevoie să le mărunțești foarte mult, pentru că va fi plăcut ca prin caramel să găsești și bucăți mai mari.
Pune zahărul într-o crăticioară. Adaugă deasupra lui apă cât să îl umezească și să îl acopere 1mm. Pune crăticioara pe foc mediu și așteaptă până când zahărul se caramelizează și ajunge la culoarea chihlimbarului. Nu e nevoie să amesteci.
Ia crăticioara de pe foc și adaugă imediat smântâna lichidă și untul. Ai grija, reacția din oală va fi violentă! Pune crăticioara înapoi pe foc și amestecând continuu așteaptă să se dizolve caramelul și să se formeze un sos dens și lucios. Ia de pe foc și adaugă în el arahidele prăjite sărate și tocate. Lasă caramelul să se răcească bine înainte să îl folosești.
După ce blatul de biscuiți s-a întărit la rece, iar caramelul cu arahide s-a răcit, toarnă caramelul în tava de tartă. Nivelează și pune la rece timp de 1-2h.
După acest timp pregătește ganache-ul de ciocolată cu lapte.
Topește ciocolata la bain-marie, încălzește smântâna lichidă pe foc până aproape de punctul de fierbere. Toarnă smântâna peste ciocolata topită și încorporează folosind o spatulă sau un tel. După ce smântâna s-a încorporat în ciocolată, adaugă untul rece tăiat cubulețe. Amestecă bine până când untul se topește și se încorporează în ganache.
Toarnă ganache-ul peste caramelul cu arahide din tava de tartă și nivelează cu o spatulă unghiulară. Pune din nou la rece, timp de 1h.
Între timp poți pregăti fagurele din caramel.
Pregătește mai întâi o tavă 20x20cm cu o hârtie de copt așezată pe baza și pe lateralele ei.
Pune zahărul într-o crăticioară. Adaugă 20 ml de apă și glucoza (sau mierea de tei). Pune totul pe foc mediu și lasă până când începe să se caramelizeze. E suficient să prindă o culoare aurie.
Ia crăticioara de pe foc și adaugă bicarbonatul. Amestecă rapid până când se încorporează. Va dura câteva secunde până când amestecul de caramel și bicarbonat devine o spumă.
Toarnă totul în tava pregătită și lasă să se răcească. Pe măsură ce se răcește se va întări. Iar atunci când vei rupe în bucăți vei observa că interiorul a format mai multe găuri mai mari sau mai mici, ca la un fagure.
După ce ganache-ul de ciocolată s-a întărit, o poți decora Tarta Snickers cu ciocolată topită, bucăți din fagurele de caramel și arahide prăjite și sărate.