Rețetele mele încep cu mult înainte să fie puse în cuptor sau pe o farfurie. De la un ingredient sau de la o combinație pe care o aleg. Mă inspir chiar și de la vasele noi pe care le cumpăr. Mi le pun în față, mă așez pe un scaun și mă gândesc ce desert mi-ar plăcea să văd acolo. Ideile vin și pleacă. Nu toate mă conving. Pe unele le răsucesc în minte zile întregi. Nu am timp să fac foarte des procesul ăsta, deși asta îmi place cel mai tare din toată munca mea. Meșterirea unei rețete de la zero și așteptarea rezultatului care poate fi bun sau rău. Fie am reușit să fac un desert care să te lase cu gura căscată, fie e nevoie de revizuire serioasă. Așteptarea, nerăbdarea, prima linguriță din prăjitura întreagă (pentru că pe parcurs mă pot entuziasma din diverse componente care mi se par bune, dar nu știiu cum se vor simți împreună), astea sunt bucuriile mele, din care mă hrănesc din când în când, cât să rezist unor lungi zile cu monotonie. Nu întotdeauna sunt mulțumită de rezultat. De multe ori îmi vine să dărâm totul ca la un castel de cărți de joc și să o iau de la capăt. Dar ceea ce cred că am învățat în tot timpul ăsta de când descopăr cofetăria, e să mă bucur mai ales de experiență, de tot procesul ăsta complicat al facerii unui desert și să am curaj să încerc și să tot încerc până când arată și are un gust perfect.
Tortul ăsta a pornit de la struguri. Mult mi-am dorit toată toamna să îi pun cumva într-un desert bun. Și mi-a luat ceva timp până când le-am făcut loc într-o rețetă nouă. Așa că am ajuns cu ei aproape să trec în următorul an. Ce am combinat aici nu pare cea mai fericită alegere. Cine naiba ar pune untul ăla de arahide altundeva decât pe un biscuite? Surprinzător, s-a potrivit de minune într-un blat și se simte doar subtil, cât să gâdile gustul de strugure acrișor din jeleu. Iar mascarpone a apărut aici fiindcă încă n-am foarte mult curaj să fac o cremă de tort cu blue cheese. 🙂
Tort cu arahide, struguri și cremă mascarpone
Ingrediente pentru un tort 15-16cm/ 8 porții
Blat cu arahide:
- 100g unt moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei)
- 50g unt de arahide (de preferat cel care are și bucăți de arahide prin el)
- 150g zahăr
- 3 ouă
- 150g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 50ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
Jeleu de struguri
- 150ml suc de struguri negri
- 50g zahăr
- zeama de la ½ lămâie
- 5g gelatină
Cremă cu mascarpone și lămâie
- 500g cremă mascarpone
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
- coaja de la 1 lămâie
- 3-4 linguri miere
Decor: struguri negri, arahide coapte, smochine, physalis
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă untul moale cu untul de arahide și freacă-le cu zahărul tos până când obții un amestec cremos. Poți folosi un mixer static, mixerul de mână sau chiar o lingură.
Adaugă pe rând ouăle și încorporează-le bine în amestec.
Cerne făina și amestecă-o cu praful de copt și bicarbonatul. Încorporează-o în amestecul cu ou și unt, alternând cu smântâna lichidă.
Toarnă aluatul într-o tavă/ disc de metal cu pereți detașabili cu diametrul de 15-16cm, tapetată cu hârtie de copt. Coace blatul în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 40-45minute, până când blatul se umflă, se rumenește și o scobitoare înfiptă în mijlocul lui iese curată.
Scoate blatul și lasă-l să se răcească bine.
Între timp, pregătește jeleul de struguri. Stoarce (cu storcătorul sau blenderul) suficienți struguri negri, astfel încât după ce vei trece amestecul prin sită (ca să scapi de semințe și coaja rămasă) să obții 150ml lichid.
150ml suc de struguri se amestecă cu zeama de la ½ lămâie și 50g zahăr. Se pun pe foc și se lasă până când zahărul se topește. Amestecă în lichidul fierbinte 5g gelatină hidratată pentru 5 minute în apă rece.
Toarnă amestecul într-o tavă tapetată cu folie alimentară de plastic și pune la rece pentru cel puțin o oră.
Când jeleul s-a întărit, iar blatul e rece poți pregăti crema cu mascarpone.
Bate smântâna până când obții o frișcă tare. Într-un bol, amestecă brânza mascarpone cu mierea și coaja rasă de lămâie, până când mascarpone se înmoaie, astfel încât să poți încorpora în el frișca bătută.
ASAMBLARE:
Taie blatul pe orizontală, în trei felii egale. (Îndepărtează capacul bombat). Așează primul blat pe un platou de servire. Pune peste el un strat subțire de cremă mascarpone. Apoi, scoate jeleul de la rece si decupează din el un disc de diametrul blatului (ca să îți fie mai ușor, ajută-te de tava în care ai copt blatul). Așează discul de jeleu peste primul blat pregătit și pune deasupra lui încă un strat de cremă mascarpone. Așează al doilea blat.
Apoi un strat de mascarpone în care înfigi jumătăți de boabe de strugure și acoperi cu cel de-al treilea blat. La final, așezi ultimul blat și acoperi tortul cu un strat de mascarpone și la suprafață, și pe laterale, încercând să îl nivelezi cât mai bine cu o racletă.
Pune tortul montat la rece pentru 15 minute. Probabil că ți-a mai rămas puțină cremă, pe care o vei folosi pentru decorul final. Când tortul s-a răcit și întărit puțin îl scoți și îi adaugi restul de cremă pentru a fi perfect acoperit și nivelat.
Decorează marginile de jos cu arahide coapte, iar pe tort așează struguri, felii de smochine și physalis.
Arata wow. Recunosc ca ma inspir de aici daca vreau sa fac un desert gustos, dar si aspectuos.
Cum ai facut efectul auriu pe boabele de struguri?
Ma tenteaza sa incerc, dar intr-o tava de 22 cm – cred ca ar fi compozitia cam 1.5x, nu?
Efectul auriu e făcut cu o pudră aurie pentru decor, cumpărată online (cred că de pe sugarspice.ro).
Pentru o tavă de 22cm cred că ar fi nevoie de 2 porții și jumătate de rețetă. Aici e un tort mic de 16 cm.
Multumesc frumos de raspuns. Am cautat online un tabel de conversii intre diferite marimi de tavi, dar nu m-am lamurit. Poate ar fi fain sa faci un articol de genul asta, just saying. Ai ajuta multi incepatori in ale prajituritului si nu numai.