Până să fac dulceață de liliac pentru care cred că am nevoie de multă răbdare, am testat parfumul liliacului într-o înghețată. Acea înghețată pe care eu o fac foarte des, în care e nevoie de numai două ingrediente principale, și pentru care nu îți trebuie mașină sau aparat special pentru a fi cremoasă.
Liliacul și-a găsit loc aici în smântâna lichidă, pe care am infuzat-o cu flori și după ce s-a răcit bine am folosit-o pentru baza de înghețată.
Parfumul de liliac va persista, dar gustul e departe de aroma puternică la care speram. Dacă ar fi să asociez gustul ăsta cu o culoare, i-aș spune ”verde crud” și cu siguranță mă duce cu gândul la primăvară. Dar nu te va izbi cu aroma puternică de liliac pe care o aștepți.
Însă am dublat gustul cu câteva flori de liliac presărate prin înghețată și am stins din dulceața laptelui condensat cu puțină zeamă de lămâie.
Sunt sigură că te întrebi dacă merită efortul să faci desertul ăsta? Eu zic că da. Doar și pentru frumusețea lui. Singurul sfat pe care îl am e să găsești o sursă bună de liliac, care să nu fi crescut la marginea drumului și să fie cât de cât ferit de poluarea traficului.
Înghețată cu liliac
Ingrediente:
- 400ml smântână lichidă pentru frișcă (min. 32% grăsime)
- 400ml lapte condensat îndulcit
- zeama de la ½ lămâie mică
- 1/4 linguriță coajă de lămâie
- 50g flori de liliac
Mod de preparare:
Rupe florile de liliac astfel încât să îndepărtezi codițele verzi și orice resturi de frunze. Alege-le pe cele mai frumoase. Ai nevoie de 50 g de flori curățate.
Spală florile de liliac sub jet de apă rece de mai multe ori și lasă-le să se scurgă într-o sită.
Încălzește smântâna lichidă pentru frișcă până la 40C. E aceeași temperatură pe care ar trebui să o aibă apa sau laptele pentru un aluat dospit. Nu vrei să opărești florile de liliac atât de delicate, dar ai nevoie de un lichid destul de cald cât să le activeze aroma.
Pune florile spălate în smântâna lichidă fierbinte, amestecă bine și lasă acoperit cu un capac până când tot amestecul se răcește complet.
Strecoară smântâna printr-o sită, astfel încât să îndepărtezi florile de liliac. Presează bine, astfel încât să se scurgă tot lichidul. Pune smântâna la rece, în frigide, peste noapte.
A doua zi, mixează împreună laptele condensat cu zeama și coaja de lămâie. Adaugă smântâna lichidă infuzată și continuă să mixezi până când amestecul devine ca o spumă.
Încorporează în el în jur de 10 g flori de liliac curățate și spălate bine.
Toarnă amestecul de înghețată într-un recipient din ceramică și pune la congelator timp de cel puțin 6h. Eu prefer să îl las până a doua zi.
Ca să mănânci înghețata de liliac la consistența optimă, lasă-o timp de 5-7 minute la temperatura camerei.