Am gustat multe tiramisu clasice. Am gustat chiar și niște tiramisu speciale în combinații inedite la Roma, într-un local cu un meniu cu 100 de feluri ale acestui desert. Dar până acum câteva săptămâni un tiramisu cu matcha nu mi se părea o alăturare atât de bună. Pudra de matcha e un ingredient cu un gust atât de puternic, încât poate ușor acapara orice altă aromă și îmi era imposibil să mă gândesc la textura cremoasă a unui tiramisu în combinație cu ea.
Am încercat însă un tiramisu cu matcha la Papilla, iar combinația m-a convins. Atât de tare încât m-am lăsat inspirată de ea și am vrut să o testez chiar eu acasă. Matchamisu, așa cum l-am botezat eu, e un desert foarte special. Pudra de matcha aduce un post gust amărui dar plăcut, pe care îl simți abia după dulcele subtil din mascarpone. Am încercat să îl fac cât mai echilibrat, dar dacă crezi că e prea mult matcha pentru tine, poți renunța la el în siropul pentru pișcoturi. Eu nu aș adăuga nimic în plus la tiramisu ăsta verde. Îi poți pune însă alături un sos de zmeură sau măcar niște bucăți de zmeură proaspătă. Fac pereche bună cu gustul puternic de matcha.
Matchamisu – Tiramisu cu pudră de matcha
Ingrediente:
Cremă
Baza de cremă cu gălbenuș
- 2 gălbenușuri
- 90g zahăr
- 80ml lapte
Baza de cremă cu mascarpone
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- 1 lingură pudră de matcha
- 1 lingură lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (min. 32% grăsime) rece
Sirop pentru pișcoturi
- 300ml lapte
- 2 linguri pudră de matcha
Plus: 26-27 pișcoturi
Mod de preparare:
Pentru amestecul cu gălbenuș.
Într-o crăticioară mică încălzește 200-300ml apă și după ce fierbe, lasă focul mic.
Pune gălbenușurile, zahărul și laptele într-un bol metalic sau de sticlă, care să poată fi așezat peste crăticioară, fără ca baza bolului să atingă apa. Bate ingredientele cu un tel pentru omogenizare.
Gătește-le împreună pe bain-marie până când amestecul ajunge la 71 de grade Celsius.
Ia bolul de pe oala cu apă fierbinte și pune tot amestecul în bolul mixerului. Mixează la viteză mare timp de 5-7 minute până când amestecul devine ca o spumă.
Pregătește baza de cremă cu mascarpone.
Într-un bol mic amestecă împreună laptele, pudra de matcha și extractul de vanilie, până când obții o pastă.
În bolul mixerului omogenizează mascarpone cu zahărul pudră. Adaugă pasta cu matcha și mixează până se distribuie unifrom în mascarpone.
Adaugă spuma de gălbenușuri și încorporează-o mixând la viteză mică.
Acum adaugă smântâna lichidă pentru frișcă rece și continuă să mixezi la viteză medie spre mare până când amestecul devine ca o spumă fermă. Lasă crema la frigider până când o folosești.
Pregătește siropul cu matcha.
Într-un bol mic amestecă bine pudra de matcha cu 3-4 linguri de lapte până când obții o pastă, iar din pudra de matcha nu rămân cocoloașe. Adaugă treptat tot laptele și amestecă bine cu un tel pentru a încorpora pasta cu matcha în lichid.
ASAMBLARE:
Alege o tavă dreptunghiulară sau pătrată. Va fi mai ușor să asamblezi tiramisu dacă vasul are și pereți înalți. Sau poți alege varianta mea, în care asamblezi prăjitura pe un platou. Vei avea nevoie de 3 straturi de pișcoturi și 3 straturi de cremă.
Împarte pișcoturile în trei cantități egale. Înmoaie pe rând pișcoturile pentru primul strat în siropul cu matcha. Eu le-am vrut mai puțin însiropate, așa că le-am ținut câte 2 secunde pe fiecare parte în sirop. Dacă vrei să primească mai mult sirop, ține-le câte 4 secunde pe fiecare parte.
Aranjează pișcoturile însiropate la baza vasului sau pe platoul pe care montezi tiramisu, unul lângă altul, pe un singur strat. Dacă e nevoie, decupează sau taie unele pișcoturi astfel încât să poți acoperi perfect toată suprafața.
Peste primul strat de pișcoturi înmuiate întinde o treime din crema cu mascarpone și matcha.
Continuă cu încă un strat de pișcoturi înmuiate în sirop, încă o treime de cremă, apoi încă un strat de pișcoturi și restul de cremă.
Pune tiramisu la rece peste noapte.
Eu l-am pudrat la suprafață cu pudră de zmeură liofilizată și puțin matcha, înainte să îl porționez.
Ca să îl tai ușor folosește un cuțit cu lamă subțire și lună și șterge bine lama cu un șervețel după fiecare tăietură.