Sunt mare iubitoare de aluat, și să îl fac și să îl mănânc, iar babka cu ciocolată era de mult timp pe lista mea de încercat. Mai ales că o văd ca pe o variantă minunată să înlocuiască un cozonac pufos de Sărbători sau să îți fie alăturare perfectă lângă ceai sau cafea în orice săptămână obișnuită.
E un desert care cere răbdare pentru că are nevoie de un timp lung de dospire la rece, de cel puțin 8h. Apoi un alt timp de dospire după umplere și formare. Și apoi un alt timp de răbdare să se răcorească și să îl ungi cu sirop pentru desăvârșire. Dar rezultatul e divin pentru că vei avea o combinație între cozonac și brioche-ul franțuzesc însiropat.
Și mai frumos e că la babka te poți juca cu umpluturile: de la cea mai întâlnită, cea cu ciocolată, la pastă de fistic sau dulceață de fructe de pădure, de la alune și cacao, la o umplutură asemănătoare cu cea pentru cinnamon rolls. Am văzut chiar rețete de babka umplută cu mere, o alta cu lămâie și mac sau o rețetă în care aluatul de babka e îmbogățit cu piure de dovleac.
Babka mea e una dintre cele clasice și dintre cele mai încercate, cea cu ciocolată. I-am pus aroma care mi s-a părut cea mai potrivită lângă ciocolată: portocala. Am adăugat-o în aluat, dar și în siropul cu care am uns-o la final. Singurul regret a fost că am făcut doar una singură, pentru că a dispărut mult prea repede.🙂 Opțional, poți presăra peste umplutura de ciocolată și niște nuci sau alune mărunțite fin.
Babka cu ciocolată și aromă de portocală
Ingrediente ( pentru 1 babka):
Aluat
- 50g zahăr
- 1 linguriță (3g) drojdie uscată
- 60ml lapte călduț
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- coaja rasă de la 1 portocală
- 270g făină
- 1g sare
- 90g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
Umplutură
- 50g ciocolată neagră
- 50g unt (82% grăsime)
- 20g zahăr pudră
- 15g cacao
- opțional, poți adăuga și 25g nuci sau alune de pădure mărunțite fin
Sirop
- 60ml apă
- 50g zahăr
- 1 linguriță extract de portocală
- 1 lingură coniac
Mod de preparare:
Începe cu aluatul. Într-un bol mic, amestecă 1 lingură din zahărul necesar cu drojdia și laptele călduț. Lasă așa timp de 5 minute.
După acest timp, toarnă amestecul în vasul unui mixer. Adaugă peste el restul de zahăr, oul întreg, gălbenușul, coaja de portocală, făina și sarea.
Începe să amesteci la viteză medie folosind paleta pentru aluat. În scurt timp toate ingredientele se vor aduna la un loc. Amestecă încă un minut, apoi coboară viteza mixerului spre mică.
Adaugă treptat untul moale și lasă să se încorporeze complet în aluat înainte să adaugi următoarea bucată.
După ce ai încorporat tot unul și aluatul s-a adunat înapoi într-un loc, schimbă paleta de aluat cu cârligul pentru frământat și continuă să mixezi la viteză medie spre mare până când aluatul devine neted și elastic, în jur de 6-8 minute. Aluatul e gata când se desprinde de pe pereții bolului de la mixer.
Scoate aluatul într-un vas uns cu ulei, acoperă cu o folie alimentară de plastic și pune la frigider cel puțin 8 h sau peste noapte.
A doua zi…
Pregătește umplutura.
Pune ciocolata și untul într-un bol termorezistent și topește-le împreună în cuptorul cu microunde.
Adaugă în amestecul lichid zahărul pudră și cacaua și amestecă până când formezi o pastă. Lasă tot amestecul să se răcorească puțin, timp în care poți întinde aluatul.
Scoate aluatul din frigider. Presară făină pe blatul de lucru și pe un sucitor. Întinde cu mâinile aluatul într-un dreptunghi. Apoi, cu sucitorul întinde-l într-o foaie de aprox. 25x35cm.
Întinde umplutura pregătită pe toată suprafața foii de aluat, lăsând o margine de 1 cm pe toate laturile, mai puțin una din laturile de pe lungime. Dacă folosești și nuci sau alune mărunțite, presară-le preste umplutura întinsă pe aluat.
Rulează aluatul pornind de la latura lungă unde umplutura e până în margine. Rulează strâns, iar când ajungi să suprapui marginile unge cu puțină apă pentru a sigila cât mai bine lipitura.
Așează ruloul format cu partea lipită în jos pe o tavă și mai pune la rece timp de 5 – 10 minute. În felul acesta, când vei tăia aluatul umplutura va rămâne fermă și vei putea să împletești frumos babka.
Taie din capetele ruloului, aproximativ 1 cm pentru a scăpa de partea de aluat fără umplutură. Apoi taie ruloul în jumătate, pe lungime. Așează cele două fâșii de aluat una lângă cealaltă cu partea tăiată în sus și împletește-le, încercând să păstrezi cât mai mult partea cu tăieturi în sus.
Așează babka formată într-o tavă de chec, pregătită cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă 21 x 11cm.
Acoperă tava cu un prosop curat sau o folie alimentară și lasă să dospească la temperatura camerei timp de 1h și 30 minute – 2h. Nu te speria, nu va crește la fel de mult ca un cozonac.
Coace babka în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 25-30 de minute.
Cât timp se coace, pregătește siropul. Pune într-o crăticioară apa și zahărul și lasă pe foc până când zahărul se dizolvă. Adaugă 1 linguriță de extract de portocale, amestecă bine și lasă deoparte. După ce siropul s-a răcorit adaugă și coniacul și amestecă.
După ce babka s-a copt, cât este încă fierbinte, unge-o la suprafață cu siropul pregătit. Ai răbdare să ungi cu pensula de mai multe ori până când reușești să folosești aproape tot siropul pregătit.
Îți las aici și un video cu pașii pentru acest desert:
Buna! daca nu am robot de bucatarie, cum trebuie sa procedez cu aluatul (manual)?
Multumesc!
Partea cea mai grea la frământarea acestui tip de aluat este încorporarea grăsimii, pentru că va deveni lipicios și vei avea tentația să adaugi făină constant. Dacă nu aș avea robot, aș scoate aluatul pe blat și la etapa de încorporare a untului aș face asta prin masarea untului pe aluat, apoi împachetarea aluatului și frământarea lui. Următoarea tranșă de unt aș adăuga-o abia după ce se încorporează prima. Iar mâinile le-aș unge cu ulei, astfel încât aluatul să nu se prindă de ele. 🙂