Dacă aș fi avut măcar un sfert din talentul mamei la desen aș fi fost acum cake decorator cu zeci de torturi pictate. N-am moștenit de la ea decât puțin talent, dar am luat răbdarea pentru lucruri mărunte și migăloase. Pot petrece ore meșterind ceva fin și poate de aici am câștigat șansa de a face un tort cum e ăsta. E o idee la care am visat de câteva luni, un desen la care am oscilat și pe care l-am refăcut pe hârtie de câteva ori.
Tortul ăsta e mesajul meu despre copilărie. Fiindcă sunt topită după baloane: de la alea cu heliu pe care le-aș atârna de mine și m-aș plimba prin parc cu ele ca un circ ambulant, până la cele colorate din care clovnii fac săbii și căței pentru copii prin mall-uri, baloanele multicolore prinse la petreceri aniversare sau baloanele de săpun pe care vântul le distruge într-o clipă.
De la baloanele colorate până la tortul ăsta n-a fost decât un pas, iar sub pasta de zahăr (pe care până la urmă o pot da la o parte definitiv fiindcă mi-e numai pânza pentru un desen pe care l-am visat) zace un tort cu o puternică influență din copilăria mea și a altora (cred): tortul cu mere. Eu cred că erau puține mame acum vreo 30 de ani care să nu facă un tort cu mere. Adică acele mere cu miezul scobit, umplute cu stafide, nucă și rahat, acoperite de cel mai simplu pandișpan și la final însiropate și decorate cu frișcă. Multe mame îl făceau într-o oală banală, dar era cel mai bun tort din lume la vremea respectivă.
I-am păstrat gustul de la bază, căci de el mi-a fost cel mai tare dor, dar i-am adăgat elemente noi. Dacă ar fi să îl refac, aș schimba câte un pic pe ici-colo, dar l-aș păstra aproape la fel.
Tort cu mere
Ingrediente pentru un tort 16cm
Blat:
- 3 ouă
- 90g zahăr
- 90g făină
- coaja de la 1 portocală
- 15g unt topit
Buttercream cu scorțișoară:
- 3 albușuri
- 180g zahăr
- 200g unt moale ( la temperatura camerei)
- 2 lingurițe scorțișoară
Sirop:
- 30g zahăr
- zeama de la 1 portocală
Mere în caramel:
- 5 mere mari, curățăte și taiate în felii subțiri
- 150g zahăr
- ¼ linguriță nucșoară
- ½ linguriță scorțișoară
- 40g unt
- 100ml lapte condensat
Nuci: 100g – coapte 5 minute la 180C , tocate
Stafide: 75g – lăsate la înmuiat peste noapte în whisky cât să le acopere.
Mod de preparare:
Pentru blat, bate ouăle cu zahărul până când se formează o spumă tare. Încorporează apoi în ea (cu mișcări largi și ușoare) făina cernută, amestecată cu coaja rasă de la portocală. Apoi untul topit.
Pune blatul la copt într-o tavă cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt, la 180C, timp de 25 minute. Sau până când blatul se umflă, se rumenește, iar o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Pentru sirop, pune zahărul cu apă cât să îl acopere pe foc mare și lasă-l să se caramelizeze. Adaugă 200ml apă (ai grijă când faci asta pentru că nu e tocmai ușor să pui apă peste caramel încins fără ca acesta să bolborosească intens) și lasă să fiarbă pentru 3-4 minute până când se dizolvă caramelul întărit. Ia de pe foc, lasă să se răcorească, apoi adaugă în sirop și zeama de la portocală. Amestecă bine și lasă deoparte.
Pentru merele în caramel, taie merele felii subțiri și stropeștele cu puțină zeamă de lămâie ca să nu oxideze. Adaugă zahărul, scorțișoara și nucșoara și amestecă bine. Apoi, pune totul pe foc într-o tigaie sau oală încăpătoare, în care ai topit 40g unt. După ce zahărul se topește, adaugă laptele condensat și lasă să fiarbă pe foc mic până când amestecul lichid se îngroașă ca un sos. Va dura ceva. Va trebui să ai răbdare măcar 15 minute pentru asta.
Lasă merele să se răcească și între timp pregătește buttercream-ul cu scorțișoară.
Începe să bați albușurile spumă cu un mixer static (de la robotul de bucătărie) sau cu un mixer de mână. Între timp, se pune pe foc zahărul (cu apă cât să îl acopere) și se lasă să fiabră un sirop până al 116C-117C. Cu mixerul la viteză maximă toarnă siropul în fir subțire și continuă să bați bezeaua până când vasul s-a răcit complet.
Untul trebuie să fie deja la temperatura camerei și să fie moale. Taie-l în bucăți mici și când bezeaua s-a răcit începe să adaugi puțin câte puțin untul. Mixează continuu până când încorporezi tot untul în ea. Va părea pentru un moment că această cremă se taie, dar crede-mă că untul face minuni în buttercream și își va reveni imediat. Ultima adăugată e scorțișoara. Două lingurițe ca să îi dea aromă și un strop de culoare.
Cu toate părțile pregătite poți să treci la ASAMBLARE:
Taie blatul în trei, pe orizontală.
Așează primul blat în forma de tort în care l-ai copt, de data asta tapetată cu folie acetofan. Însiropează-l cu siropul cu portocală, apoi pune pe marginea (cu ajutorul unui poș) o dungă groasă și înaltă de cremă de unt cu scorțișoară. umple mijlocul rămas liber cu jumătate din nuca coaptă și tocată, jumătate din stafidele stoarse din alcool și un strat de mere în caramel.
***Stratul de buttercream pus pe marginea blatului este esențial ca să poți ține tortul cu pereții perfect drepți și să îl poți îmbrăca apoi mai ușor complet în cremă.
Continuă cu al doilea blat. Însiropează-l, pune-i o margine din cremă de unt, umple mijlocul cu restul de nucă și stafide și un strat de mere în caramel și acoperă cu al treilea blat. La suprafață pune un strat subțire de cremă de unt și nivelează. Lasă tortul la rece pentru 20 de minute.
Scoate tortul din tavă, îndepărtează acetofanul și îmbracă-l cu restul de cremă, nivelând perfect pereții și suprafața. Pune din nou la rece până când crema de unt se întărește.
***De la momentul ăsta poți alege să lași tortul așa și să îl decorezi, spre exmeplu, cu puține nuci coapte. Sau îl poți îmbrăca în pastă de zahăr.
Eu am folosit 250g pastă de zahăr albă, întinsă perfect într-o foaie de 2-3mm , pe care am pictat-o (după aplicarea ei pe tort) cu coloranți alimentari gel. O poți desena cu ceea ce îți aduce ție aminte de copilărie. Sau îți poți lăsa copiii să îl decoreze. 🙂
Buna, foarte interesanta reteta, vreau sa o incerc cand am timp, pare delicioasa. Am o intrebare, in buttercream, peste bezea, untul trebuie pus cubulete moi sau pot folosi si untul topit si racit? E vreo diferenta sau risc sa stric crema? Multumesc mult.
Bună Ioana,
Poți folosi ambele variante, deși eu o recomand pe prima, în care untul este lăsat la temperatura camerei, timp de cel puțin 30 de minute înainte de a fi adăugat în bezea. Dacă alegi, totuși, să pui unt topit și răcit, adaugă-l în bezea cât timp este încă lichid și după ce îl încorporezi pune buttercream-ul la frigider pentru 15 minute pentru a se întări. Apoi, mai mixează-l o dată pentru omogenizare.
Multumesc mult
🙂
Buna Alina! Ieri am facut aceasta reteta si este foarte buna!!! Doar doua lucruri as dori sa intreb! Cantitatea de buttercream ai folosit-o toata sau a mai rămas? Si de ce cand am pus laptele condensat s-au format niste (nici nu stiu cum sa le spun) zgrabunte,ca si cum laptele s-a tăiat? Multumesc mult ptr ceea ce faci,eu intru zilnic sa vad retetele tale!!!
Bună Laura,
Mă bucur că ai încercat rețeta și că ți-a plăcut. Mulțumesc că citești Ciocolată și Vanilie. Referitor la buttercream mie mi-a mai rămas puțin. Ce-i drept, din 3 albușuri e mai mult decât suficient, dar din 2 ar fi prea puțin.:) Cu laptele condensat nu prea pot să explic ceea ce s-a întâmplat. Poate să fie de la lapte în sine. Eu folosesc lapte condensat îndulcit , cum e cel din link : http://www.orientbazar.ro/lapte-condensat
Salut!
Maine ma pregatesc sa umplu cu miros de tort de mere intregul apartament, insa inainte de a purcede am o mica, mititica intrebare: cum fac pentru a masura temperatura siropului? Astazi am cautat termometru, dar nu a fost cu noroc si maine nu stiu daca mi ramane timp suficient si pentru cumparaturi.
Ms fain!
PS Abia astept urmatoarea reteta <3 Felicitari pentru calitatea muncii tale!
Buna,
Ma bucur ca ai decis sa incerci tortul. Sper ca nu am venit prea tarziu cu raspunsul.
Siropul de zahar e mai greu de manuit fara termometru si trebuie ceva experienta ca sa stii cand e el gata. Stadiul la care trebuie sa fie se numeste “soft ball”. Adica, daca iei din sirop o picatura si o pui intr-un pahar cu apa rece sau pe o farfurie foarte rece se incheaga, dar ramane usor moale. De aici si denumirea. In principiu, e acel moment cand siropul fierbe, iar la suprafata lui se formeaza multe bule mici care se sparg rapid.
Iti las aici si un link cu explicatii mai clare, care sper sa iti fie de folos: http://www.cooksinfo.com/soft-ball-stage
Ma bucur ca am amanat pana la primirea raspunsului si iti multumesc, totodata!
🙂 Și eu mă bucur. Sper să nu renunți și să încerci rețeta.
Alina, imi pare tare rau, dar trebuie sa ti rapesc din nou un pic de timp si atentia. Abia astazi am reusit sa coc blatul, pardon, blaturile. Ca sa fiu sincera este a doua incercare. Prima data a fost un esec. Faina s a inmuiat de la coaja proaspat rasa de portocala si iti poti imagina ce a urmat. Foarte suparata nu am fost si nici nu l-am aruncat, l-am reciclat sa spunem asa. L-am consumat simplu langa o cana cu cafea :D<
Și eu reciclez blaturile nereușite și, de cele mai multe ori, ajung să fie mâncate tot lângă cafea. 🙂 Ca să eviți pe viitor umezirea făinii din cauza cojilor de citrice, poți să razi coaja de portocală direct peste oul bătut cu zahăr, apoi să presari făina și să le încorporezi împreună.
Din pacate vad ca nu s a salvat intreg mesajul 🙁 Povesteam despre faptul ca aseara am reluat reteta si a fost un succes total, dar pentru ca forma mea este de 23cm blatul nu a fost suficient de inalt incat sa il sectionez in trei si am fost nevoita sa mai coc unul la care am dublat cantitatea ingresinetelor. Intrebarea mea este: ce fac in cazul buttercreamului? Nu sunt familiara cu interactiunea dintre oua, unt etc si nu stiu cam cat sa mai adaug din fiecare astfel incat ca pot asambla tortul fara nicio problema? Dublez si aici cantitatea si sa fie astfel suficient? Iti multumesc din suflet >:D<
Da. Dublează cantitățile și la buttercream. S-ar putea să fie un pic cam mult, dar cred că vor fi pofticioși care îl vor mânca așa, gol. De fapt, trebuie dublate și cantitățile pentru restul părților de rețetă: mere, stafide, nuci.
Buna Alina, am incercat și eu rețeta de tort cu mere, cred că la blat lipsește din ingrediente praful de copt și/sau bicarbonat de sodiu. Am făcut prima data blatul fara praf de copt, mi s-a părut puțin ciudat dar totuși am zis sa respect rețeta, a ieșit turtă 🤔. Apoi am făcut altul în care am adăugat și praf de copt și bicarbonat de sodiu, de data asta a crescut. Mi-au plăcut foarte mult merele in sos, delicioase! Mulțumesc pentru rețetă! Numai bine! Cristina
Bună, Cristina! Rețeta de blat se poate face și cu praf de copt, dar și fără. La bază e rețeta de blat genoise, din cofetăria franceză, în care nu se pune praf de copt. Blatul crește și e aerat doar din spuma de ou cu zahăr. Ce-i drept, făina trebuie încorporată foarte ușor astfel încât să se păstreze cât mai aerat aluatul pentru blat înainte de copt. Dar nu e nimic greșit în a adăuga 1 linguriță de praf de copt pentru a fi sigură de rezultat. 🙂
Buna Alina, am incercat și eu rețeta de tort cu mere, cred că la blat lipsește din ingrediente praful de copt și/sau bicarbonat de sodiu. Am făcut prima data blatul fara praf de copt, mi s-a părut puțin ciudat dar totuși am zis sa respect rețeta, a ieșit turtă 🤔. Apoi am făcut altul în care am adăugat și praf de copt și bicarbonat de sodiu, de data asta a crescut. Mi-au plăcut foarte mult merele in sos, delicioase! Mulțumesc pentru rețetă! Numai bine! Cristina