Tarta banoffee a fost o descoperire pentru mine în urmă cu mai mulți ani. Nu prăjitura în sine, ci caramelul care stă peste blat şi feliile de banane. N-am crezut că un caramel ca în bomboanele Toffee (pe care le ador) se poate face şi acasă şi poate sta într-o tartă să completeze perfect celelalte componente.
Nu e cel mai sofisticat desert și nici nu are o istorie prea veche. A apărut abia în 1972, inventată de bucătarul Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Susex. Varianta originală o găsești pe site-ul său pentru că bucătarul și-a dorit să se respecte rețeta inițială care nu are blat de biscuiți, ci aluat de tartă.
Am încercat-o prima oară acum 10 ani și între timp și eu i-am mai adus niște mici modificări, iar varianta la care am ajuns acum îmi place cel mai tare.
În video, găsești toți pașii pentru realizarea ei. Iar mai jos e și rețeta scrisă.
Tartă banoffee – Tartă cu banane și caramel
Ingrediente ( pentru o tartă 23 cm diametru)
Aluat
- 50g fulgi de ovăz
- 200g făină
- 50g zahăr
- ½ linguriță (2,5g) praf de copt
- 150g unt rece
- 1 ou
Umplutură
- 3-4 banane coapte
- 110g unt
- 110g zahar brun
- 300ml lapte condensat îndulcit
Decor
- 125g mascarpone
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime) rece
- 25g zahăr pudră
- 25g ciocolată neagră (70% cacao)
- decorațiuni din ciocolată
Mod de preparare:
Pentru aluat folosește un blender mare sau un robot de bucătărie încăpător.
Pune făina, praful de copt, zahărul și fulgii de ovăz și blendează la viteză mare, până când fulgii de ovăz și zahărul se mărunțesc și se amestecă uniform în făină.
Adaugă untul foarte rece tăiat cubulețe și prin câteva pulsații sau marunțire la viteză mică amestecă-l în făină. Adaugă apoi oul și încorporează-l prin câteva pulsații.
Scoate aluatul pe blat și adună-l într-o bilă. Învelește-l în folie alimentară din plastic și pune-l la rece timp de 2 ore, pentru ca untul să se întărească în el.
După timpul din frigider, întinde aluatul pe blatul tapetat cu făină într-o foaie groasă de 4-5mm.
Așează foaia de aluat tavă. Presează bine să se așeze pe baza și pereții ei și taie marginile în exces. Pune tava la rece, timp de 30 de minute. Apoi înțeapă tarta din loc în loc cu o furculiță.
Coace blatul de tartă la 170C, timp de 20-25 de minute până când se rumenește ușor și uniform. Lasă crusta în tavă, să se răcească, înainte să pui umplutura.
Pentru umplutură, taie bananele în felii groase care să fie aproape cât înălțimea tartei. Așează feliile pe toată suprafața crustei și lasă deoparte.
Într-o crăticioară pune untul și zahărul brun. Pune pe foc mediu să se topească și așteaptă până când amestecul începe să fiarbă.
Acum adaugă laptele condensat și amestecă bine cu un tel. Lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere și gătește maxim un minut.
Ia crăticioara de pe foc și cât e încă fierbinte toarnă totul peste bananele așeazate în tavă. Nivelează bine și lasă tarta la temperatura camerei să se răcească umplutura cu caramel.
Apoi pune tava la frigider timp de o oră.
Pentru decor, pregătește o cremă. Pune mascarpone și zahărul pudră cernut în bolul unui mixer și mixează până la omogenizare. Adaugă smântâna lichidă rece și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o frișcă tare
Pune crema într-un poș de patiserie cu dui pentru ornat, cu care vei decora tarta.
Toarnă ciocolata topit într-un cornet de hârtie și trasează cu ea linii neregulate peste tartă. Apoi presară decorațiuni din zahăr pe suprafața tartei.
oare de ce unele postari nu le mai pot accesa ?
de ex. https://ciocolatasivanilie.ro/how-to-video-mini-choux-a-la-creme-cu-sos-caramel
Bună, Călin,
De la relansarea blogului, în februarie, unele postări mai vechi, care nu aveau fotografii frumoase au fost puse de mine în draft pentru a le reposta atunci când le voi reface. Rețeta de mini-choux cu sos caramel e pe lista de video pentru următoarele postări. 🙂 Între timp, dacă ai nevoie de ea, îți pot trimite în privat rețeta completă. 🙂
Am incercat reteta, este absolut geniala.
Cremea de frisca cu mascarpone imi iese insa un pic mai tare, nu atat de aerata. Am folosit tot un mixer ca cel din video, dar ma gandesc ca de teama sa nu devina unt l-am oprit prea devreme si nu s-a mixat suficient.
Multumesc pentru reteta si mult spor in continuare!
❤️ Mă bucur că ți-a plăcut.
Bună,
Se poate face doar blatul pentru tarta cu 2-3 zile înainte (copt) sau e de preferat sa fie făcut în aceeași zi, sa nu de înmoaie?
Bună, Mădălina,
Se poate coace blatul de tartă și cu câteva zile înainte. Îl poți păstra la frigider, învelit în folie alimentară de plastic sau într-o cutie închisă etanș la temperatura camerei. 🙂