Cookies (sau fursecurile americane) sunt atât de iubiți, tocmai pentru că au textura aia moale și densă la interior, care se păstrează așa chiar și după ce trec câteva zile peste ei. Când îi scoți din cuptor ai putea chiar crede că sunt necopți, dar treptat, pe măsură ce se răcesc ajung la consistența perfectă. Cookies cu ciocolată am mai făcut, dar rețeta asta e de departe cea mai bună pe care am testat-o.
În primul rând pentru că are combinația ideală de ciocolată și nucă, două ingrediente minunate care desăvârșesc fiecare biscuite, puse din belșug în aici.
Apoi este untul caramelizat sau beurre noisette, cu gustul lui unic, cu arome de alune.
Aș adăuga supriza semințelor de quinoa prăjite, expandate un pic, la fel ca boabele de popcorn, care adaugă nu doar textură ci și niște mici pistrui pe fiecare cookie în parte.
Și, nu în ultimul rând, cookies de aici sunt speciali pentru că au o combinație de făină albă obișnuită pentru prăjituri, cea cu 10-11% proteină și făină pentru pâine, cu 13% proteină. De ce e importantă combinația asta? Tocmai pentru a obține textura densă și moale în interiorul fursecurilor. Făina pentru pâine are mai multă proteină care funcționează ca un susținător de volum pentru cookies și creează o rețea de gluten mai puternică. Asta permite reținerea unei cantități mai mari de lichid în aluat, de unde rezultă textura moale pe care ne-o dorim.
Dacă vrei, poți încerca o rețetă în care să folosești doar făină pentru pâine și îți promit că nu vei fi dezamăgit de cookies obținuți. Are una foarte bună Alton Brown.
Cookies cu ciocolată, nuci și quinoa
Ingrediente (pentru 16-18 bucăți):
- 75g unt (82% grăsime)
- 100g zahăr brun
- 55g zahăr tos
- 1 ou
- 60ml ulei de floarea soarelui
- 15ml lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 155g făină 10-11% proteină
- 50g făină pentru pâine 13% proteină
- ½ linguriță praf de copt
- ¼ linguriță bicarbonat
- un praf de sare
- 100g ciocolată amăruie sau neagră (55-70% cacao), tocată în bucăți
- 30g quinoa
- 40g nuci mărunțite
- fulgi de sare Maldon (opțional)
Mod de preparare:
Începe cu pregătirea semințelor de quinoa. Încinge bine o oală de fontă sau un ceaun. Când e foarte fierbinte toarnă înăuntru semințele de quinoa și acoperă cu un capac. Acestea vor începe să pocnească la fel ca popcornul. Lasă focul mediu și așteaptă 1-2 minute. Amestecă în semințe și mai lasă un minut. Scoate semințele de quinoa coapte într-un bol.
Pregătește beurre noisette. Pune untul într-o crăticioară, pe foc mediu, și lasă-l să se topească. După ce s-a topit, continuă fierberea lui până când pe baza crăticioarei încep să se formeze mici puncte maronii, semn că untul începe să se caramelizeze. Ia untul de pe foc și lasă-l să se răcorească.
Într-un bol, amestecă cele două tipuri de făină, praful de copt, bicarbonatul și sarea.
În bolul unui mixer static toarnă untul caramelizat, răcorit. Adaugă cele două tipuri de zahăr și uleiul. Amestecă folosind paleta pentru aluat până când totul se omogenizează. Adaugă oul întreg, extractul de vanilie și laptele și mixează până se încorporează.
Peste amestecul lichid din bol răstoarnă acum ingredientele uscate și mixează până când toată făina e încorporată.
Adaugă quinoa pregătită mai devreme, ciocolata tocată în bucăți și nucile mărunțite. Mixează până când le distribui uniform în aluat.
***Aluatul pentru acești cookies se poate lucra și fără mixer, amestecând totul cu o lingură de lemn.
Pregătește două tăvi pentru cuptor pe care să așezi hârtie de copt.
Ia câte 2 lingurițe de aluat (aproximativ 40g) și formează o bilă. Aluatul nu e lipicios, așa că nu e nevoie să îți pudrezi mâinile cu făină ca să poți modela cookies.
Așează bilele de aluat în tăvile pregătite la distanță de 4-5 cm una de cealaltă și aplatizează ușor pe fiecare în parte.
Preîncălzește cuptorul la 190C, cu ventilație.
Pune tăvile la copt, pe rând, în treimea de sus a cuptorului. Coace cookies timp de 11 minute.
Lasă-i să se răcorească pe tavă, apoi scoate-i pe un grătar să se răcească perfect.
Rețetă inspirată din cartea ”Cookie Book”, de Rebecca Firth.