Îmi plac deserturile care combină, de fapt, două prăjituri. E un fel simplu de a face fericiți doi oameni în același timp. Iar la noi în casă gusturile sunt deseori împărțite. Mie îmi place placinta cu mere, lui îi place plăcinta cu brânză dulce. Iar tarta asta le pune împreună pe amândouă, în aceeași tavă.
Pe lângă ingredientele obișnuite am vrut să îi adaug o aromă nouă. Și pentru că îmi plac ierburile aromatice și toate felurile surprinzătoare în care își fac loc în deserturi, am ales de data asta rozmarinul. L-am mai folosit într-un tort cu cremă de unt infuzată cu rozmarin (rețeta e AICI), dar știu că gustul lui puternic se potrivește cu multe fructe. Cu lămâi, gutui, pere, căpșune, dar și cu merele. Așa că i-am făcut loc în umplutura cu brânză, iar ce a ieșit e surprinzător de bun.
Și pentru că sunt în perioada din viață în care reciclez tot prin bucătărie, îți spun așa:
**Vei găsi cel mai des cutii de ricotta de 250g. Ceea ce rămâne din a doua cutie poate fi folosit la micul dejun pe câteva felii de pâine prăjită. Sau în cookies cu ricotta si lămâie (rețeta e AICI), pe o pizza sau pe waffles calde, cu afine și miere.
***Iar dacă trebuie să cumperi rozmarin pentru rețeta asta, alege varianta în ghiveci și păstrează-l pentru mai mult timp.
Tartă cu mere, ricotta și rozmarin
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250g făină
- 125g unt (82% grăsime), tăiat cubulețe
- 1 ou
- 40ml apă rece
- un praf de sare
Pentru umplutura cu ricotta:
- 350g ricotta
- 75g zahăr tos fin (poți merge până la 100g zahăr dacă vrei o tartă mai dulce)
- 1 ou
- 1 linguriță rasă de rozmarin proaspăt, tocat mărunt
+
- 500g mere roșii dintr-un soi dulce
- 4-5 linguri sirop de arțar
- 1 ou bătut pentru uns tarta
Mod de preparare:
Pentru aluat se pun făina și sarea într-un bol. Peste ele aruncă bucățelele de unt rece și începe să le fărâmițezi cu degetele până când amestecul arată ca un nisip. Adică, untul s-a fărâmițat și s-a lipit în bobițe mici de făină. Adaugă oul și apa rece și începe să amesteci cu o furculiță. Apoi, pe măsură ce aluatul prinde contur, poți amesteca cu mâna, încorporând toată făina cu unt în ingredientele umede. Frământă de 3-4 ori cu podul palmei aluatul până va fi neted și nelipicios.
Pune-l pe blatul tapetat cu făină și întinde-l cu un sucitor într-o foaie subțire de 3-4 mm grosime, cu un diametru în jur de 26-28cm.
Așează foaia de aluat pe o hârtie de copt, într-o tigaie de fontă sau orice tigaie cu mâner care poate intra la cuptor. Dacă nu ai o astfel de tigaie, poți folosi la fel de bine și o tavă, dar tigaia va ajuta tarta să rămâna rotundă și frumoasă. Taie marginile aluatului astfel încât să fie uniform și să rămână la înălțimea pereților tigăii.
Pentru umplutură, amestecă într-un bol ricotta cu zahărul, oul și rozmarinul. Toarnă umplutura peste aluat.
Spală merele, taie-le în jumătăți și curăță-le de cotor. Apoi feliază-le cât mi subțire. Așează feliile de mere peste umplutura de ricotta de jur împrejurul tartei.
Picură 4 linguri sirop de arțar peste ele și mai adaugă câteva frunze de rozmarin.
Adună marginile aluatului peste umplutură, unge-le cu ou bătut și pune tarta la cuptor.
Tarta se coace la 180C timp de 30-35 de minute, până când umplutura coagulează, merele se înmoaie și se rumenesc puțin, iar marginea de aluat este rumenă.
După asta, mai ai nevoie doar de o jumătate de oră de răbdare ca să poți felia frumos tarta. 🙂

O reteta de nota 10, multumesc mult pentru postare!
🙂 Mă bucur că ți-a plăcut. E bine să știi că iei notă maximă de la oamenii care îți încearcă rețetele.
O reteta numa’ buna de incercat acum cat suntem pe acasa 🙂
🙂
Oare in loc de mere se pot folosi caise? 🙂
Nu am încercat, dar nu văd ce ar putea ieși rău din asta. Dimpotrivă, caisele se potrivesc de minune cu rozmarinul. 🙂
Buna! Ce diamnetru are tava folosita? Multumesc!
Bună, Teodora,
Tigaia de fontă în care am copt tarta are un diametru de 23cm.
Multumesc mult! Maine o fac si iti spun cum a iesit.
Ce putem folosi n loc de sirop de arțar? Mercii!
Pentru a îndulci poți folosi miere, dar gustul siropului de arțar este unic, nu prea poate fi înlocuit. 🙂
A doua oara in ultimele 2 saptamani, minunata tarta. Multam de share.