Chiar dacă îmi place să gătesc desert, tartele sărate au un loc special între rețetele mele. Avem deja o listă de favorite în casă, care ajung să fie repetate și pregătite cel puțin o dată pe sezon. Tarta sărată cu roșii uscate, cârnat picant și parmezan e deja de câțiva ani pe lista scurtă a celor preferate.
E bună și rece, și caldă. Ține loc și de cină și, dacă rămâne, e bună și micul dejun. E tarta pe care aș pune-o oricând pe masă, doar pentru noi doi sau pentru gașcă mai mare de oameni pe care i-am adunat acasă.
Pe cât de clasică e combinația ei de ingrediente, pe atât e de gustoasă. Nu aș renunța la nimic din ea. Însă, odată ce vei stăpâni aluatul de tartă îți poți crea propriile alăturări de legume, cărnuri și condimente.
Am explicat în video de mai jos vezi cum se face tarta, pas cu pas.
Tartă sărată cu roșii uscate, cârnat picant și parmezan
Ingrediente (pentru o tartă cu diametrul 23-24cm/ 6-8 felii)
Aluat
- 250g făină
- 150g unt (82% grăsime)
- ½ linguriță sare
- 1 ou
- 1 lingură lapte
Umplutură
- 3 ouă
- 300ml smântână lichidă de gătit
- 40g roșii uscate în ulei
- 60g cârnat picant
- 30g parmezan ras
- frunze de cimbru verde
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pentru aluat punem făina, cu sarea și untul tăiat cubulețe într-un bol
Și începem să amestecam cu degetele ca sa fărâmițăm untul în făină. Când ajunge să arate ca un nisip sau aproape de această textură, formăm o adâncitură în mijlocul aluatului și punem aici oul și lingură de lapte. Și începem să încorporăm făina în lichid. Eu lucrez mai întâi cu furculița, apoi direct cu mâna, până când începe să se formeze un aluat. Odată adunat la un loc, poate fi frământat de 3-4 ori cu podul palmei.
Aluatul format se poate întinde imediat. E suficient de elastic și de maleabil pentru a fi întins. Dar îl poți lăsa și la rece timp de 15-20 de minute.
Presărăm făină pe blatul de lucru și pe aluat și îl întindem până când formăm o foaie cu grosimea 3-4mm și cu diametrul puțin mai mare decât tava în care va fi coaptă tarta.
Poate fi o tavă din metal sau ceramică.
Așează foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții ei. Apoi elimină marginile în exces.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și apoi pune tava la rece, timp de 30 de minute cât timp se încălzește cuptorul la 180C.
După ce aluatul a stat la rece se coace în orb timp de 15 minute, apoi alte 5 minute fără greutăți și hârtie de copt.
Pentru umplutură
Batem ușor ouăle cu un tel, până când le omogenizăm. Adăugăm smântâna lichidă și amestecăm bine. Condimentăm cu sare și piper.
În lichid punem și parmezanul ras. Amestecăm și lăsăm deoparte.
Tăiem roșiile uscate în fâșii și cârnatul în cubulețe.
Când coaja de tartă este coaptă, presărăm pe baza ei cubulețele de cârnat apoi roșiile uscate. Turnăm încet umplutura lichidă ca să le acopere. Iar deasupra presărăm frunze de cimbru proaspăt.
Tarta merge la cuptor, la 180C, timp de aproximativ 30 de minute. E gata când e rumenită frumos și umplutura s-a legat.
Urmăresc de mult momentul sa fac tarta asta, azi i-a venit, in sfârșit, timpul. O declar excelentă si o includ in lista de tarte preferate. Mi s-a părut ca ar merge niște semințe de chimen in aluat, pentru chorizo. Data viitoare o sa încerc sa pun câteva.
Mă bucur că ți-a plăcut. Și cred sigur că se potrivesc și semințele de chimen în aluat. 🙂