Se presupune că dacă fac prăjituri lumea mea se învârte în jurul a kilograme de zahăr, fructe, frișcă, ciocolată și făină. Iar lista ar fi ceva mai lungă, dar i-aș păstra o poveste separată. Ideea nu e departe de adevăr, dar pe lângă astea, din când în când îmi cumpăr și câte o sacoșă cu legume. Tot pentru prăjituri.
Fiindcă mi-am făcut un plan în cap cu ceva vreme în urmă. Acela de a încerca câte un pic din partea asta de ingrediente și în prăjiturile mele, dincolo de tarta sau plăcinta cu dovleac pe care oricum le făceam , dincolo de cea mai nouă plăcere în formă de chec – cel cu cartof dulce și alune, și dincolo de carrot cake, prăjitura aia cu morcovi pe care am tot vrut să o prezint și n-am ajuns la ea până azi.
Din planul meu fac parte dovleceii pe care îi coc de câteva ori pe săptămână în laborator în cel mai bun chec cu zuchinni și aș vrea într-o zi să le găsesc și o altă rețetă perfectă. Tot în plan am trecut, ca la un moment dat, să pun sucul de roșii în foile alea de prăjitură despre care am citit într-o carte veche. În curând aș putea testa cât de bine se potrivesc sfecla roșie cu ciocolata și nu mă las până când nu pun puțin păstârnac dulce în blaturi pentru tort.
Iar marea provocare, pe care mi-au dat-o deja câțiva prieteni și cunoscuți, e să găsesc o soluție miraculoasă prin care să integrez usturoiul într-o prăjitură. (Eu cred că numai Pierre Herme ar putea face asta.) Deocamdată experimentele mele sunt mai blânde și s-au oprit pentru a nu știu câta oară la morcovi, dar de data asta cred că am găsit și blatul perfect și crema potrivită pentru el.
Pentru că e un tort pe care foarte multă lume l-a testat și încercat, a fost firesc să vă arăt cum se face pas cu pas în varianta video. Mai jos de video vei găsi în continuare și rețeta scrisă.
Carrot cake -Tort de morcovi și cremă de brânză
Ingrediente (pentru un tort 18cm / 10-12 portii)
Blat:
- 240g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ boabă nucșoară rasă
- ¼ linguriță cardamon
- ¼ linguriță ghimbir pudră
- 3 ouă
- 1 linguriță extract vanilie
- 250g zahăr
- 250g morcov ras fin
- 160g ulei vegetal
- 50g nuci pecan coapte
- opțional: coajă de portocală confiată
Cremă de brânză cu unt/ cheese buttercream:
- 100g unt moale
- 250g zahăr pudră
- 200g cremă de brânză
- coaja rasă de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă la început într-un bol: făina, praful de copt, scorțișoara, nucșoara, cardamonul și ghimbirul pudră.
Într-un alt bol bate ușor cu un tel cele 3 ouă. Adaugă zahărul, extractul de vanilie și uleiul și amestecă bine. Peste ingredientele lichide toarnă treptat și încorporează amestecul cu făină de mai devreme.
La final, în tot acest amestec încorporează morcovul ras, nucile (și coaja de portocală confiată, dacă folosești).
Va fi un aluat dens și cam neaspectuos, dar asta nu ar trebui să te sperie. Finalul, după ce se coace va fi divin, iar mirosul pe care îl va lăsa în casă, în timp ce se coace îi va ridica de pe canapele chiar și pe cei mai insensibili.
Toarnă aluatul, în cantități egale, în 2 tăvi cu diametrul 20cm, tapetate cu hârtie de copt. Lasă-le la cuptor, la 180C, timp de 30 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul lor iese curată.
***Dacă nu ai două tăvi, poți folosi una singură, dar va trebui să ajustezi timpul de copt pentru că blatul va fi mai gros și se va coace într-un timp mai lung.
Scoate blaturile din cuptor și lasă-le să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi scoate-le pe un grătar să se răcească complet.
Abia după ce s-au răcit perfect poți să le tai partea de sus, ca să le nivelezi, iar apoi pe fiecare în parte în două părți egale pe orizontală. În total vei avea patru felii de blat, care așteaptă crema.
Pentru cremă:
Lasă la înmuiat untul, la temperatura camerei. Abia când e moale e pregătit să fie transformat în cremă.
Freacă untul cu zahărul pudră și coaja de lămâie, cu ajutorul unui mixer. Când untul a înghițit aproape tot zahărul începe să adaugi crema de brânză. Câte o lingură, pe rând. Și ai răbdare să o încorporezi pe toată înainte să adaugi următoarea lingură. Când ai terminat de încorporat toată crema de brânză crema e gata.
*** Crema de brânză pe care o folosesc cel mai des este Philadelphia varianta simplă, nu cea light.
***Untul pe care trebuie să îl folosești e cel gras, cu 82% grăsime.
*** Make it double! Crema asta e atât de bună încât și dacă îți rămâne nu va sta prea mult prin frigider fiindcă dă dependență și vei vrea să o ungi pe toți biscuiții din casă, pe felii de chec, poate chiar și pe pâine prăjită.Așa că dacă ai la îndemână mai multe ingrediente, poți face mai multă decât ți-ar trebui pentru tort.
Asamblare:
Fă-ți un plan în cap și împarte crema în vreo 4 părți. Vei avea nevoie de ea între blaturi și ca să îmbraci tortul, care va fi naked sau semi-naked. Adică, blaturile se vor vedea pe sub cremă, ceea ce îi dă aspectul nefinisat, dar foarte ușor de făcut chiar și de cei care au mai puțină îndemânare la decorat torturi.
După ce ți-ai împărțit crema, pune baza de la primul blat pe un platou/ farfurie. Întinde peste el o parte din cremă. Nivelează până aproape de margini și așează peste ea partea a doua de blat. Continuă la fel până când pui deasupra ultima felie de blat (de preferat cu partea de la baza tăvii în sus).
Întinde crema rămasă peste tort și pe laterale cât mai neted cu putință, cu ajutorul unei spatule din metal. Ideea e să ai blaturi la vedere.
Pune tortul la rece cel puțin 1-2 ore înainte să îl decorezi și să îl tai.
Eu i-am pus nuci caramelizate. Adică 50g zahăr topit până la caramelizare cu puțină apă, în care am aruncat un pumn de nuci pecan coapte și am răsturnat totul pe o hârtie de copt. Când s-au întărit le-am mărunțit cu un cuțit. Poți decora și cu fructe proaspete (afine, coacăze, kumquat), flori comestibile sau îl poți lăsa simplu.
E tortul meu preferat, in ciuda faptului ca nu imi plac morcovii! 🙂
Si am indraznit sa ma joc cu ingredientele. Am pus faina de grau si de migdale (2 parti de faina de grau si o parte de faina de migdale), iar in loc de ulei de floarea soarelui am pus ulei de alune si ulei de nuci. E delicios de bun!
O sa incerc reteta ta pentru crema de branza. Reteta mea e un pic diferita si iese o crema moale, lichida.
Acum ma apuc de pregatit tarta ta cu mere. Nu imi plac nici merele, dar ador toate prajiturile cu mere.
Stiu, I’m a strange person! :))
Mult succes in proiectul tau si multumiri pentru retetele partajate.
Roxana
Roxana, mulțumesc pentru mesaj. Mă bucur că ți-a plăcut tortul cu morcov și că ai găsit idei să îl îmbunătățești. Cu toate ingredientele noi sunt sigură că a ieșit minunat. Abia aștept să îmi povestești rezultatul de la tarta cu mere. 🙂
As putea pune migdale coapte in locul nucilor pecan?
Desigur. Si migdalele merg la fel de bine. 🙂
Car ar trebui sa le las la cuptor? 5-10 minute?
Acelasi timp cat stau si nucile.
referitor la integrarea usturoiului in reteta de prajitura … eu as carameliza cateii intregi si apoi as decora tortul cu ei si coji de portocale uscate .
🙂 Nu m-am gândit până acum la varianta asta. Dar sună foarte interesant. Chiar și așa tot mi se pare că usturoiul e o aromă puternică și trebuie îmblânzită cu ceva.
Îți mulțumesc pentru rețete, sunt o sursă importantă de inspirație pentru mine!
Plănuiesc să fac acest tort de ziua copiilor mei.
Spune-mi te rog, crezi că aș putea pune piure de fructe in cremă? (Pentru culoare mă gândesc, pentru fetele vor torturi colorate, iar eu incerc să fac în așa încât să fie și sănătoase :)) ).
Dacă da, ce fructe crezi că s-ar potrivi și în ce cantitate?
Georgiana,
Mă bucur tare că ai găsit inspirație pe Ciocolată și Vanilie.
Sigur că poți pune piure de fructe în cremă. Eu aș alege zmeură, mango sau piersici. Dar zmeura cred că rămâne preferata mea.:)
Indiferent ce fruct alegi trebuie să îl gătești ca pe un sos înainte să îl pui în cremă. fructele negătite au o cantitate de apă care poate ca în final să taie crema, de aceea e bine să legătești puțin. Spre exemplu, 200g zmeură (proaspătă sau congelată) o pasezi și o strecori printr-o sită deasă ca să obții doar sucul/piureul fără sâmburi. Apoi, sucul rezultat îl încălzești pe foc și adaugi 1/2 linguriță amidon dizolvat în puțin apă călduță. Gătești sosul 1 minut. Va fi un sos mai gros care se va omogeniza bine în cremă. 🙂
Îți mulțumesc mult pentru ajutor! Așa voi face.
Revin cu detalii colorate, dacă îmi este bun și gustos!
Tortul este divin , l-am facut anul acesta de Craciun si toti l-au laudat . Astazi il refac !! O reteta extraordinara !!! Eu l-am ornat cu felii de portocala confiata (facute cu o zi inainte in casa) si pot spune ca sunt divine , va recomand !!
Succes si numai de bine,
Mă bucur că ți-a plăcut atât de mult încât îl faci încă o dată. Și îmi place ideea ta de decor cu portocală confiată. 🙂
Wow!Tortul arata minunat si vreau sa il fac pt ziua fetiței mele.Se poate face si intr-o tava dreptunghiulară?Diametrul acestui tort in ce mărime de tava dreptunghiulară s-ar potrivi?Vom avea mai mulți invitați ,iar acest tort nu ne va ajunge!As mai.vrea sa stiu ce crema de brânză folositi?
Tortul, așa cum e rețeta aici (pentru o tavă rotundă cu diametrul 20cm), se potrivește pentru o tavă pătrată 18x18cm. Pentru fiecare 4cm în plus ar fi potrivit să adaugi încă o potie din rețetă, atât la blat, cât și pentru cremă.
În ceea ce privește crema, în cazul rețetei de aici am folosit cremă de brânză Philadelphia. Poți folosi și cremă de brânză President. Se găsesște în găletușe de 1kg. 🙂
Deci a iesit minunat tortul asta!
Eu am copt un singur blat si mi-a fost frica sa il tai in 4 ca ar fi iesit felii prea subtiri, si cum nu sunt experta, as fi crapat blatul :))))
Si in 3 straturi este extraordinar de gustos!
Mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
Buna ,cu mascarpone oare merge?
Nu aș încerca mascarpone cu unt, dar poți alege crema cu mascarpone și lămâie de aici: https://ciocolatasivanilie.ro/tort-cu-arahide-struguri-si-crema-mascarpone
Salut,
in loc de 50g nuci pecan coapte se pot pune stafide? Suntem alergici la alune, migdale, nuci..
Merci
Desigur. Se pot pune și stafide. 🙂
Buna! Spune-mi te rog care este cantitatea corecta de ulei:
160 ml ulei vegetal sau 160 g?
Bună, Alina,
160 măsurat în grame, pe cântar. 🙂
Buna! Imi poti spune te rog, cum as putea ajusta reteta folosind tavi cu diametrul de 25 de cm? As vrea ca din ele sa rezulte tot 4 foi.
Bună, Bianca,
Eu aș face rețeta de 2 ori și jumătate pentru o astfel de dimensiune. Adică aș înmulți cantitățile de la blat și cremă cu 2,5. 🙂
Bună, Alina!
Dacă am o tavă cu diametrul de 25 cm înseamnă că trebuie sa folosesc 600 g făină la blat? Am înmulțit totul cu 2,5, dar mi se pare că e prea mult.
Multumesc!
Bună, Andra!
Da, trebuie folosit în jur de 600 g făină. Deși pare uriașă cantitatea, blatul acesta nu crește prea mult, nu e un blat pufos. Ci unul dens si umed. Iar dacă vrei să faci un tort înalt, așa cum este cel din poze (de 18cm), trebuie mai multă compoziție de blat. Pentru 25cm îți recomand să coci blaturile separat sau pe rând, dacă nu ai două tăvi similare. Pentru că e un tort mare, dacă pui toată compoziția într-o singură tavă, riști să se ardă blatul la suprafață, iar mijlocul să nu fie copt. 🙂
Oare cantitatea aceasta se poate folosi la briose? Am mai facut acest tort si mi-a placut foarte mult dar as vrea sa fac briose din el. Banuiesc ca daca reduc timpul de coacere este ok
Desigur, poți folosi rețeta de blat pentru a coace brioșe din el. Ar trebui să rezulte in jur de 12 briose. Iar timpul de coacere l-aș reduce la 20 de minute, la 180C. 🙂
Buna! Ai idee de ce blatul ar putea iesi cu goluri mari de aer? A trebuit sa le umplu cu crema si nu a aratat chiar estetic, insa a fost foaaarte bun!
Bună, Ana! Nu îmi dau seama de ce s-a întâmplat asta. Poate doar dacă ai bătut ouăle cu zahărul cu mixerul și atunci s-a aerat prea mult amestecul. Sau dacă nu au fost încorporate bine ingredientele uscate în cele umede. Dar mă bucur că ți-a plăcut gustul lui.