Eu le spun plăcinte cu pui și legume, dar ele seamănă mult cu niște empanadas la cuptor. De fapt, de la ele m-am inspirat, dar mi se pare mai prietenos să le spun plăcinte. Combinația cu porumb și fasole e găsită în mai multe rețete mexicane, iar iuțeala adăugată de ardei poți să o duci cât de mult poftești. Dacă nu îți place iute, poți pune câteva bucățele de ardei gras pentru textură.
Plăcințelele astea dispar imediat și mi se pare că niciodată nu sunt suficiente pentru cât de mult ne plac când sunt calde. Le mâncăm cu sosuri sau cu o salată. Și mi se par potrivite pentru picnic, gustări, petreceri, pachet de luat la job sau la școală.
Iar partea bună e că le poți pregăti toate etapele până la momentul coacerii, apoi le congelezi și le poți face atunci când ai chef. Pot sta la congelator până la 3 săpătmâni.
Plăcinte cu pui și legume
Ingrediente pentru 15-16 bucăți
Aluat
- 250g făină
- 125g unt (82% grăsime) rece, tăiat cubulețe
- ½ linguriță sare
- 1 ou
- 40ml apă rece
Umplutură
- 100g carne de pui gătită, tăiată bucățele mici
- 100g fasole roșie fiartă (din conservă)
- 100g porumb (din conservă)
- 1 ardei iute
- ½ linguriță coriandru boabe
- 1 cățel usturoi
- sare + piper
- 50g cheddar ras
+ 1 ou pentru uns plăcintele
Mod de preparare:
Pentru aluat pune făina amestecată cu sarea, într-un bol. Adaugă bucățelele de unt rece și începe să le fărâmițezi cu degetele până când amestecul arată ca un nisip. Adaugă oul și apa rece și începe să amesteci cu o furculiță. Apoi, pe măsură ce aluatul prinde contur, poți amesteca cu mâna, încorporând toată făina cu unt în ingredientele umede. Frământă de 3-4 ori cu podul palmei aluatul până va fi neted și nelipicios.
Pune-l pe blatul tapetat cu făină și întinde-l cu un sucitor într-o foaie subțire de 2-3 mm. Taie din ea discuri de aluat de 12-15cm.
***Când nu ai formă specială de biscuiți sau aluat, poți folosi o cană mare, un bol sau o farfurie mică pentru de desert, trasând cu un cuțit pe marginile acestora pentru a tăia aluatul în discurile potrivite.
După ce le tai pe primele, adună din nou aluatul într-o bilă, întinde-l din nou într-o foaie subțire și taie din nou discuri din el. Repetă până când termini aluatul.
Așează discurile de aluat pe o tavă, pe hârtie de copt, sau pe masă pentru a fi umplute.
La umplutură am folosit carne de pui rămasă de la o friptură. Nu îți trebuie mai mult de un sfert dintr-un piept de pui sau o pulpă mare. Carnea poate fi gătită la cuptor, pe grill sau doar fiartă. Important e să nu aibă prea multe mirodenii care să acapareze gustul umpluturii.
Toacă mărunt carnea de pui și pune-o într-un bol cu boabele de fasole și cele de porumb. Condimentează cu sare, piper și boabele de coriandru zdrobite într-un mojar. Amestecă bine. Apoi adaugă peste ele ardeiul iute tocat mărunt și usturoiul zdrobit.
La final, amestecă totul cu cheddarul ras fin.
Asamblare
Unge fiecare disc de aluat pe margini cu ou bătut. Așează pe o jumătate a lui 1 lingură de umplutură. Acoperă cu cealaltă jumătate și presează bine ca să lipești marginile. Poți sigila și mai bine dacă ai o presă specială sau cu ajutorul unei furculițe cu care să presezi suplimentar marginile lipite.
După ce ai lipit și presat marginile la toate plăcintele, unge-le cu ou bătut și presară peste ele puțin piper. Coace-le timp de 20-25 de minute la 180C, până când sunt rumene la suprafață.
Cea mai buna placinta, excelenta reteta!
Mă bucur că ți-a plăcut! 🙂
Bună,
Na, acum salivez de mor. Eu sunt super pofticioasă şi astăzi voi fi nevoită să pregătesc reţeta asta ca să pot dormi la noapte :))))) Are în ea toate ingredinetele care îmi plac. Arată într-un mare fel. Cre că e super gustoasă. Abia aştept să savurez plăcinta asta. Mulţumesc frumos.
Sănătate tuturor!
Maria, mă bucur că rețeta ți-a făcut cu ochiul. Abia aștept să îmi spui dacă ți-a plăcut. 🙂