Pregătește-te pentru o rețetă la care să ai răbdare pentru că durează ceva timp de la momentul de început și prima felie tăiată din frumusețea asta de tartă cu cremă de vanilie și vișine.
Dar merită așteptarea. Eu cred că e printre cele mai bune tarte pe care le poți face la desert. Aluatul ei e ca un biscuite crocant și aromat, iar interiorul e un amestec de cremă fină și fructe parfumate.
Rețeta vine din Țara Bascilor și are câte puțin din ambele părți ale ei. Am citit că în sudul Franței e mai obișnuită varianta umplută doar cu dulceață de cireșe, în timp ce în nordul Spaniei tarta e umplută mai des cu cremă. Eu am ales să pun din amândouă și să fac din ea o dublă bucurie.
Tartă cu cremă de vanilie și vișine | Gâteau Basque
Ingrediente (pentru o tartă cu diametrul 20-22cm):
Pentru vișine
- 300g vișine congelate/ proaspete
- 50g zahăr
- 65ml vin roșu sec/ demisec
- 1 steluță anason
- 1 linguriță amidon
Crema de vanilie
- 3 gălbenușuri
- 375ml lapte
- 1 păstaie vanilie
- 60g zahăr
- 30g amidon
Aluat
- 250g făină
- 125g zahăr tos
- 25g făină de migdale
- 1 linguriță praf de copt
- 125g unt (82% grăsime)
- coaja de la 1 lămâie
- ½ linguriță extract de portocale
- 1 ou
+1 gălbenuș și 1 lingură de lapte pentru uns tarta
Mod de preparare:
Crema de vanilie și vișinele se pregătesc cu câteva ore bune înainte sau mai bine cu o zi înainte ca să fie ambele foarte bine răcite înainte să le pui în tartă.
Pentru vișine, pune fructele împreună cu vinul, zahărul și steluța de anason pe foc mediu, până când zahărul se dizolvă și lichidul începe să fiarbă.
Dizolvă amidonul în puțină apă călduță, apoi toarnă-l peste lichidul din oală. Amestecă bine și mai lasă să fiarbă încă un minut. Ia crăticioara de pe foc și lasă deoparte să se răcească perfect.
Pentru crema de vanilie, freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul într-un bol.
Pune la încălzit laptele cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie. Când e aproape să dea în clocot, toarnă laptele peste gălbenușurile frecate în bol. Amestecă bine și pune totul înapoi în oală și pe foc mediu.
Amestecând continuu lasă să fiarbă până când crema se îngroașă.
Ia crema de pe foc, toarnă-o într-un vas de sticlă și acoperă cu folie alimentară de plastic la peliculă, ca să nu formeze crustă. Lasă crema să se răcească complet.
Peste câteva ore sau a doua zi poți pregăti aluatul.
Petru aluat, pune în bolul unui mixer static făina, zahărul tos, făina de migdale, praful de copt, coaja de lămâie rasă și untul rece tăiat cubulețe. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează complet în făină și amestecul are un aspect nisipos.
Adaugă oul și extractul de portocale. Continuă să mixezi până când aluatul prinde formă și se strânge la un loc.
Scoate-l pe blatul presărat cu puțină făină și frământă-l de 2-3 ori cu podul palmei.
Împarte aluatul în două: ⅔ pentru baza tartei și ⅓ pe care o vei folosi pentru a acoperi tarta.
Asamblare:
Întinde bucata mai mare de aluat într-o foaie groasă de 4-5mm, cu diametrul mai mare decât tava pe care o folosești, astfel încât să acopere și baza și pereții tăvii.
***Poți folosi și o tavă metalică și o tavă ceramică.
Așează aluatul în tavă și presează ușor pe baza și pereții ei. Taie o parte din marginile de aluat care atârnă peste pereții tăvii, păstrând 1cm în plus peste margine.
Așează în tavă, la bază, crema de vanilie pe care ai amestecat-o puțin înainte cu un tel.
***După ce se întărește, crema de vanilie devine fermă și e nevoie să o amesteci.
Peste stratul de cremă de vanilie așează un strat uniform de vișine.
***Înainte să pui vișinele lasă-le să se scurgă bine într-o sită pentru a nu avea în ele prea mult din sosul în care au fiert și pentru a îndepărtă steluța de anason.
Trage peste vișine partea de 1cm de aluat care atârnă peste marginea tăvii. Unge-o cu gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte.
Întinde bucata mai mică de aluat într-o foaie groasă de 4-5mm , cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii. Așează-o peste vișine și presează pe margi pentru a o lipi de partea de aluat de jos. Taie marginile în exces.
Unge toată suprafața tartei cu ou bătut, iar în mijlocul ei crestează cu un cuțit pentru a elibera astfel aburul care se formează la interior în timpul coacerii.
Coace tarta la 190C timp de 25-30 de minute până când e rumenă la suprafață.
E nevoie să o lași să se răcească de tot, de preferat peste noapte, înainte să o feliezi.
La ce program se coace tarta? In general eu folosesc programul caldura sus jos; in multe retete nu se specifica, in altele se mentioneaza cu ventilatie si caldura sus jos; eu am doar ventilatie si caldura jos! Multumesc anticipat!
Aproape toate rețetele de prăjituri și tarte se coc cu căldură și de sus, și de jos. Și cuptorul meu are ventilație pe care nu o pot scoate. Așadar rețeta asta e coaptă cu căldură sus-jos și ventilație. 🙂
Eu cred că se va coace și în cuptorul tău. Ventilația va juta tarta să se coacă și la suprafață. Poate că nu va fi la fel de rumenă, dar se va coace chiar și cu căldură numai de jos. 🙂
Multumesc! S-a copt minunat! S-a si mancat intre timp 🙊!
A fost nemaipomenita, savuroasa, laudata si apreciata!
Mă bucur că a iești bine. 🙂 Și că v-a plăcut așa mult.❤️
In sfarsit, printre atatia “bloggeri culinari”, in special “bloggerite”, care au impanzit internetul cu pseudoretetele lor, dau si eu de o specialista!!!
Cautand o tarta cu visine pentru cineva drag sufletului meu, ti-am gasit blogul pe care am de gand sa-l iau serios la puricat!
Te felicit pentru toata munca ta si pentru secretele pe care le daruiesti si altora! Iti multumesc!
Sa ai viata frumoasa!
Îți mulțumesc pentru mesaj. Îmi pare rău că îți răspund atât de târziu. Dar mă bucur că ai găsit inspirație aici și că vrei să îmi încerci rețetele.🤗