Combinația asta de căpșuni și cimbru mi-o doresc într-un tort de când am văzut primele trufandale primăvara asta. Am așteptat căpșunile de mai ca să mă bucur de ea așa cum trebuie. Și m-a uimit cât de delicată și plăcută poate să fie alăturarea lor. Cimbrul ușor amărui și piperat face și mai dulci, și mai parfumate căpșunile.
Odată cu tortul ăsta mi-am redeschis dorul de ghivece multe cu plante aromatice. Așa că am pus din nou semințe de cimbru, pătrunjel și coriandru și aștept să culeg recolta de vară.
Cimbrul e unul dintre preferatele mele și până aici nu cred să îl fi folosit vreodată în deserturi. Dar m-am mai jucat cu rozmarinul într-o tartă cu mere și ricotta (rețeta AICI), în crema unui tort cu ciocolată (rețeta AICI) sau într-o tartă cu struguri (rețeta AICI).
Tort cu căpșuni și cimbru
Ingrediente (pentru o tavă 18cm/ 8 porții)
Pentru blat
- 4 ouă
- 125g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 125g făină
- ½ pliculeț praf de copt
- 20ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la 1 portocală
Pentru siropul cu cimbru
- 60ml apă
- zeama de la ½ lămâie
- 100g zahăr
- 8-10 crenguțe cimbru verde
Pentru sosul cu căpșuni
- 350g căpșuni tăiate în sferturi
- zeama de la 2 portocale mici
- 40g zahăr
- 1 crenguță cimbru
- 1 lingură amidon
Pentru crema mascarpone
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Pentru decor: căpșuni feliate+ crenguțe de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
Pentru blat, bate ouăle cu zahărul tos și zahărul vanilat Bourbon până când obții o spumă fermă. Încorporează în ea cu un tel pară, prin mișcări circulare și largi, făina cernută amestecată cu praful de copt și coaja de portocală rasă. La final încorporează și uleiul. Toarnă blatul într-o tavă de copt cu diametrul 18cm, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. Coace la 180C timp de aproximativ 25minute sau până când trece testul scobitorii.
Scoate blatul și lasă-l să se răcească în tavă înainte să îl tai.
Pentru siropul cu cimbru, pune apa, zeama de lămâie și zahărul într-o crăticioară pe foc mediu până când începe să fiarbă. Adaugă crenguțele de cimbru și lasă pe foc mic încă 5-7 minute. Vei obține un sirop gros și lipicios. Lasă-l să se răcorească și apoi strecoară-l ca să îndepărtezi crenguțele de cimbru. Adaugă în el 75ml apă și amestecă bine. Lasă-l deoparte.
Pentru căpșunile în sos cu portocale, spală, curăță și taie căpșunile în sferturi. Pune-le împreună într-o oală cu cu zeama de la 2 portocale mici și zahărul. Așează-le pe foc mic până când zahărul se dizolvă și lichidul începe să fiarbă. Adaugă 1 crenguță de cimbru și mai lasă pe foc 2-3 minute. În ultimul minut adaugă în oală 1 lingură de amidon dizolvat în apă călduță. Amestecă bine și lasă să se îngroașe puțin sosul. Pune oala deoparte și lasă să se răcească de tot.
Înainte să începi asamblarea tortului, pregătește crema cu mascarpone. Mixează mascarpone cu zahărul pudră doar cât să încorporezi zahărul în el. Apoi adaugă smântâna lichidă foarte rece și mixează la viteză medie până când crema capătă o consistență fermă, ca o frișcă.
ASAMBLARE:
Taie capacul blatului ca să îl nivelezi. Taie blatul în trei felii pe orizontală. Așează prima felie pe un platou/ farfurie. Unge cu o pensulă cu siropul cu cimbru din belșug.
Cu ajutorul unui poș, toarnă pe marginea blatului o dungă subțire de cremă cu mascarpone. Așează în mijloc jumătate din căpșunile pregătite în sos de portocale, fără să pui foarte mult sos. Acoperă cu al doilea blat și repetă operațiunea cu marginea de cremă și căpșunile. Ultimul, va fi încă un strat de blat.
Îmbracă tortul deasupra și pe laterale cu cremă cu mascarpone. Poți nivela perfect sau îl poți lăsa semi-naked așa cum am făcut-o eu.
Decorează cu felii de căpșună și crenguțe de cimbru și lasă la rece măcar 2-3 ore pentru ca aromele să se întrepătrundă. 🙂
Daca nu am cimbru, crezi ca ar merge si menta?
Merge de minune și menta. 🙂
Servuuus,
Oare pentru o tava de 22 cm cam in ce fel ar trebui sa schimb cantitatile?
PS. Mi-a iesit si bezeaua, si cheesecake ul si pizza! Teribi de bune. E o adevarata descoperire blogul tau. <3
🙂 Mă bucur că ai reușit cu toate rețele încercate.Și mă bucur că ai găsit inspirație aici.
Cât espre tort… pentru o tavă de 22cm ar trebui să faci dublu cantităților pentru blat, sirop,căpșuni și cremă.
Am scris mai detaliat despre cum multiplici o rețetă aici: https://ciocolatasivanilie.ro/cat-de-mare-fac-un-tort-cum-sa-iti-calculezi-portiile-ca-sa-ajunga-la-toata-lumea
Excelenta reteta, big like!
Ce mă bucur că ți-a plăcut! 🙂
Buna ziua. Aveti recomandari pentru a adapta aceasta reteta sa fie baby friendly si fara lactate? Multumesc
Bună, Ana. Nu am încercat până acum să o transform radical rețeta, dar îți pot da niște sugestii, care ar putea să fie bune. În loc de zahărul din blat aș pune zahăr de cocos. Ai nevoie de zahăr în blat pentru structura lui și pentru coacere. Apoi, siropul și sosul cu căpșuni l-aș face cu miere și aș reduce cantitatea de cimbru. S-ar putea să nu fie pe placul celor mici.
În locul cremei cu mascarpone mi-a fost cel mai greu să mă gândesc la un înlocuitor. Eu aș încerca cremă de cocos. Este cea care se găsește de obicei în conserve. Aș face o frișcă din ea, pe care să o îndulcesc cu puțină miere sau stevia. Ca să poți să o bați cu mixerul e nevoie să răcești bine, timp de 24h crema de cocos la frigider. Vei folosi din ea doar partea solidă, nu și lichidul din cutie.
Sunt doar sugestiile mele, nu știu sigur cât de bine vor funcționa și dacă nu transformă tortul radical. Dar dacă le testezi, dă-mi de veste. 🙂
Buna ziua! In blat se pun oale intregi sau folosim doar albusurile? E putin ambigua exprimarea, ma gandesc ca daca s.ar folosi oale intregi ar iesi o crema nicidecum o spuma dupa ce se bat.
În blat se pun ouăle întregi care se bat cu zahărul și se spumează. Textura de cremă e mai onctuoasă. În schimb ouăle, când sunt bătute cu mixerul înglobează aer și devin ca o spumă. O spumă mai densă daca sunt întregi sau mai pufoasă dacă sunt doar albușuri bătute cu zahăr pentru bezele.