Are mama mea o mâncare cu ardei copți pe care o ador. Intră pe lista aia de lucruri bune pe care i le cer când vrea să ne aștepte cu ceva bun acasă. De ardeii ei copți în tigaia de pe aragaz și de mâncarea cu sos dulce-acrișor mi-a fost dor când am gătit tarta asta. Și m-am bucurat să umplu și eu casa cu mirosul lor.
Tarta cu ardei copți s-a întâmplat pentru că am descoperit un aluat nou, cu mult cheddar în el, care simțeam că merită și o umplutură pe măsură. Ce a ieșit a fost atât de bun încât am reușit să mai salvăm doar două feliuțe pentru a doua zi.
Ideal ar fi să poți face ardeii pe un grătar cu lemne și cărbuni. Nimic nu se compară cu aroma ușor afumată care rămâne în ei. În lipsa grătarului, însă, varianta de compromis e o tigaie grill pentru aragaz. Ardeii se coc la fel de frumos.
De data asta am pus brânză și în crustă, și în umplutură. Și e o variantă care începe să îmi placă din ce în ce mai mult, pentru că dublează gustul bun de brânză rumenită în cuptor. Și să nu îți faci griji dacă rămâi cu aluat în plus, pentru că din ce rămâne poți oricând să coci niște sărățele. În loc de cheddar poți folosi și un cașcaval afumat, iar în loc de Gruyere poți pune în umplutură brânză de burduf.
Tartă cu ardei copți
Ingrediente pentru o tartă 23cm / 8-10 felii
Aluat (adaptat din The Pie and Pastry Bible, de Rose Levy Beranbaum):
- 115g unt
- 190g făină
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță boia de ardei iute
- ¼ linguriță fulgi de ardei iute
- 85g cheddar ras
- 40ml apă rece
- 1+½ linguriță oțet
Pentru umplutură
- 4 ardei capia copți
- 2 fire ceapă verde
- 1 fir usturoi verde
- 1 ardei iute verde
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- 200ml smântână lichidă de gătit (32% grăsime)
- 50g brânză Gruyere
- sare
- piper
- frunze de coriandru
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu sarea, boiaua de ardei, fulgii de ardei iute și cheddarul ras, în bolul unui mixer. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să mixezi cu paleta pentru aluat până când untul se rupe în bucăți foarte mici în făină. Trebuie să ajungă la dimensiunea unor boabe de porumb.
Adaugă apa rece (de la frigider) și oțetul și continuă să mixezi până când aluatul începe să se strângă.
Scoate-l pe o folie alimentară de plastic, adună-l pe tot la un loc și învelește-l bine. Aplatizează-l și pune-l la rece, în frigider, timp de 2h.
După ce a devenit ferm, întinde-l într-o foaie groasă de 4-5mm și așează-l într-o tavă de tartă cu bază detașabilă (cu diametrul 23-24cm). Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și pune din nou tava la rece, în congelator, până când preîncălzești cuptorul.
Coace aluatul în orb, la 180C, timp de 15 de minute, apoi fără greutăți timp de alte 5 minute. (Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.)
Între timp, pregătește umplutura.
Eu am copt ardeii cu câteva ore înainte, pe o tigaie grill pentru aragaz. I-am lăsat pe foc până când s-au rumenit bine pe toate părțile, i-am scos într-un bol și i-am acoperit cu un un capac timp de 1h. A fost suficient cât să se răcească bine și să îi pot curăța de coaja rumenită. I-am curățat și de semințe și i-am tăiat fâșii.
Poți face toată operațiunea asta și cu o zi înainte dacă vrei.
Pentru umplutură toacă ceapa, usturoiul și ardeiul iute. Călește-le în 2 linguri de ulei încins, timp de câteva minute până când ceapa se rumenește ușor. Adaugă ardeii copți tăiați fâșii și condimentează cu sare și piper. Lasă umplutura să se răcorească 5-10 minute.
După ce ai copt aluatul în orb, pune pe baza tartei această umplutură și toarnă deasupra ei un amestec făcut din 2 ouă bătute ușor, 200ml smântână și brânza Gruyere rasă fin.
Peste toate am presărat câteva frunze de coriandru. Pentru cei care nu sunt foarte prieteni cu el, poate fi înlocuit cu busuioc.
Tarta stă la cuptor, la 180C, timp de 35-40 de minute până când se rumenește frumos la suprafață.
Se mănâncă pe nerăsuflate caldă sau rece, cu niște frunze de creson presărate peste ea. 🙂