Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
TORTURI  /  01/02/2020

Tort cu ciocolată, portocale și caramel

by Alina

Am cumpărat de-a lungul anilor zeci de cărți de cofetărie. Unele pentru a învăța mai multe despre tehnici de gătit, altele pentru că erau semnate de mari cofetari sau pentru că citisem despre ele recenzii bune. Câteva au intrat în rândul cărților pe care mă bazez tot timpul și unde caut foarte des inspirație. Dar sunt multe în care reușesc să mă uit destul de rar și descopăr că erau “aur curat”. 🙂

Tortul ăsta a venit dintr-o carte “uitată” : Sweet Studio – The Art of Divine Desserts – a lui Darren Purchese. E un pastry-chef britanic care și-a câștigat notorietatea în Australia și despre care am aflat urmărind Masterchef din această țară . I-am cumpărat cartea Sweet Studio pe vremea când abia înțelegeam cofetăria și oricât de frumoase erau deserturile lui mi se păreau prea dificil de creat, prea îndrăznețe combinațiile sau greu de atins ca tehnică. Am trecut cartea la categoria: “greu de făcut” până de curând, când am redescoperit-o căutând o rețetă bună de cremă infuzată cu portocale.

Așa am ajuns la crema lui, o cremă coaptă, cu aromă de coajă de portocală. Un fel de curd pe care îl găsești de obicei în tartele britanice, dar pe care el îl pune într-un tort.

M-am inspirat din rețeta lui Darren Purchese pentru cremă și blat și mi-am lăsat un pic imaginația să se joace cu restul componentelor din tort. A ieșit un desert delicat la privit și textură și surprinzător la gust. 🙂

tort cu portocale, ciocolată și caramel

Tort cu portocale, ciocolată și caramel

Blat din biscuite cu cacao

  • 2 gălbenușuri
  • 80g zahăr
  • 80g unt moale
  • 100g făină
  • 15g cacao
  • 8g praf de copt
  • un praf de sare

Dulceață de citrice

  • 1 portocală
  • 1 portocală roșie
  • 1 lămâie
  • 100g zahăr
  • 50ml apă

Cremă coaptă de portocale

  • 80ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 35g zahăr
  • coaja de la 1 portocală
  • 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
  • 2,5g gelatină

Cremeux de ciocolată neagră

  • 80ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 15g zahăr
  • 90g ciocolată neagră (70% cacao)
  • 100g frișcă

Ganache de caramel sărat

  • 75g zahăr
  • 35g unt
  • ½ linguriță sare
  • 200ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
  • 150g ciocolată albă

Mod de preparare:

Începe cu dulceața de citrice. Pentru ea curăță portocalele și lămâia de coajă. Îndepărtează cu ajutorul unui cuțit care taie foarte bine și partea alba de la exterior. Și apoi filetează citricele cu același cuțit. Practic, tai felii pe lung, fără să iei pielițele și sâmburii. Cum se face găsești AICI. 

Pune toată pulpa si zeama rezultată într-o crăticioară, împreună cu zahărul și apa. Lasă pe foc mic să fiarbă până când lichidul se leagă într-un sirop. (Dacă ai un termometru pentru zahăr, până când amestecul ajunge la 110C.) Lasă deoparte să se răcească bine.

tort cu portocale, ciocolată și caramel

Pentru blat, bate gălbenușurile cu zahărul până când se deschid la culoare și devin ca o spumă.

Adaugă treptat untul moale, lăsat să se înmoaie la temperatura camerei, și mixează bine să îl încorporezi după fiecare adăugare.

Cerne făina cu cacaua, praful de copt și sarea. Și încorporează în trei tranșe amestecul de ingrediente uscate în cel cu ingrediente umede.

La final vei avea o masă ca o pastă lipicioasă.

Scoate aluatul pe o hârtie de copt. Acoperă cu o altă hârtie de copt și aplatizează. Rulează cu un sucitor pentru a forma (între cele două hârtii) o foaie de aluat groasă de 5-6mm. Pune foaia la firigider timp de 1h. După ce s-a răcit, desprinde hârtia de deasupra și coace blatul de biscuite la 165C timp de 15-20 de minute, până când e gătit în întregime și s-a întărit ușor pe margini.

Lasă blatul să se răcească pe tavă timp de 2-3 minute, apoi, cu ajutorul unei forme rotunde de 18cm taie un disc din el. Lasă pe tavă până când ești gata să îl folosești.

***Restul de aluat e bun de păstrat pentru a fi fărâmițat peste alte deserturi ca decor sau pentru înghețate.

Pentru crema coaptă cu portocală, amestecă într-o crăticioară laptele cu gălbenușurile, zahărul și coaja rasă de la 1 portocală. Pune pe foc mediu și amestecând continuu așteaptă până când amestecul se îngroașă puțin, ca un sos. (Dacă ai termometru, e suficient să ajungă la 85C.)

Ia crăticioara de pe foc și adaugă smântâna lichidă. Amestecă bine și toartă totul într-o tavă de chec.

Pune la cuptor la 200C ,timp de 15-20 minute, până când tot amestecul din tavă începe să prindă culoare și chiar se rumenește puțin. Nu îți face griji dacă va părea că s-a separat și s-a stricat ca o maioneză tăiată. Așa trebuie să fie.

După cel puțin 15 minute scurge tot ce ai în tavă, inclusiv părțile mai rumenite, într-un vas și pasează cu un blender de imersiune până când omogenizezi totul bine. Vei observa că vei avea un lichid foarte fin până la urmă. Adaugă gelatina hidratată și stoarsă și amestecă să o dizolvi în lichidul fierbinte.

Lasă puțin deoparte să se răcorească.

tort cu portocale, ciocolată și caramel
 

ASAMBLARE partea I

Folosește o tavă cu diamterul 18cm cu pereți detașabili. Tapetează-i pereții cu folie rodoid. Așează la baza ei blatul tăiat mai devreme. Apoi unge toată suprafața lui cu dulceața de citrice. Și pune la congelator pentru 15 minute.

Când crema cu portocală s-a răcorit, toarnă-o peste blatul și dulceața de citrice răcite bine la congelator. Pune din nou la rece, în congelator, pentru cel puțin 3-4 ore. Crema trebuie să fie fermă înainte să torni peste ea cremeux-ul de ciocolată.

Pentru cremeux pune laptele pe foc mediu să se încălzească. Între timp, freacă gălbeușurile cu zahărul. Când laptele e firbinte, fără să fiarbă, toarnă-l peste gălbenușuri și amestecă bine.

Toarnă totul înapoi în oală și pune pe foc mic. Amestecând continuu cu o lingură de lemn, lasă pe foc până când se îngroașă puțin. Iar dacă tragi cu degetul pe dosul lingurii de lemn, rămâne o urmă fermă.

Toarnă acest amestec fierbinte peste ciocolata neagră mărunțită, pusă într-un bol. Lasă 1 minut, apoi încorporează ciocolata în lichid și lasă totul să se răcorească.

La final încorporează frișca bătută tare.

tort cu portocale, ciocolată și caramel

ASAMBLARE partea II

Toarnă cremeux-ul de ciocolată peste stratul de cremă de portocală și pune la congelator peste noapte.

***

A doua zi, scoate tortul de la rece, îndepărtează tava și folia rodoid și așează-l pe o farfurie/ platou. Lasa-l să se decongeleze în frigider timp de 4-6 ore.

Pentru DECOR

Cu o seară înainte să decorezi tortul, pregătește ganache-ul de caramel sărat.

Pune zahărul cu apă cât să îl acopere într-o crăticioară. Adaugă sarea și untul și pune pe foc mediu. Lasă să fiarbă și să înceapă să se caramelizeze.  Când ajunge la o culoare brun deschis, ia crăticioara de pe foc și toarnă peste amestec smântâna lichidă. Va avea o reacție puternică și va bolborosi. Lasă să se liniștească și pune crăticioara înapoi pe foc. Lasă totul să fiarbă 1-2 minute.

Toarnă amestecul fierbinte peste ciocolata alba tocată bucăți.

Lasă totul nemișcat 2 minute, apoi blendează pentru omogenizare. Acoperă cu folie și pune la rece după ce se răcorește.

Când ești gata să decorezi mixează ganache-ul până când devine o spumă. Întinde ganache-ul cu o spatulă pe laterale și la suprafața tortului și nivelează cât mai bine.

***

Poți lăsa tortul simplu sau îl poți decora cu modele din ganache poșate cu un dui stelat, îl poți decora cu fructe, ciocolată sau nuci caramelizate.

Tags

  • caramel sarat
  • cărți
  • ciocolata neagra
  • Darren Purchese
  • portocale
  • tort

Post navigation

Tartă simplă cu mere, ricotta și rozmarin
Tartă cu sparanghel, mazăre și ceapă verde

Related posts

Carrot cake – Tort cu morcovi și cremă de brânză
TORTURI, Torturi & Tarte, VIDEO  /  05/04/2017
by Alina  /  31 Comments

Carrot cake – Tort cu morcovi și cremă de brânză

Tort cu vișine și ciocolată inspirat de Foret Noire
TORTURI  /  12/06/2014
by Alina  /  15 Comments

Tort cu vișine și ciocolată inspirat de Foret Noire

Tort cu ciocolată, mascarpone și merișoare
TORTURI  /  19/01/2017
by Alina  /  12 Comments

Tort cu ciocolată, mascarpone și merișoare

16 comments

  • Oana
    05/02/2020

    Multumesc mult pentru reteta 😉

    Reply
    • Alina
      05/02/2020

      Cu drag. 🙂

      Reply
  • Carina
    25/02/2020

    Thank you for linking to my video ❤️ This cake looks delicious!

    Reply
    • Alina
      25/02/2020

      It really is! Thanks for your feedback. 🙂

      Reply
  • Miruna
    26/02/2020

    Bună, tortul ăsta poate fi congelat după ce este gata de tot? Vreau să îl fac pentru ziua unui prieten și trebuie transportat de la București la Brașov, mă gândeam să îl țin la congelator după ce îl termin, astfel încât să se decongeleze pe drum și să fie numai bun de mâncat când ajung la Brașov. Mulțumesc anticipat de răspuns! Hugs!

    Reply
    • Alina
      26/02/2020

      Tortul, fără să fie îmbrăcat în ganache îl poți ține în congelator câteva zile fără griji. Ganache-ul de caramel sărat nu știu dacă se comportă foarte bine după decongelare. Dar îl poți face din timp, îl pregătești înainte de plecare și îl pui pe tort când ajungi la Brașov. 🙂

      Reply
  • Mara
    17/04/2020

    buna, blatul al doilea când se pune? Nu vad sa scrie nimic despre el..bănuiesc ca după crema de ciocolata, nu?

    Reply
    • Mara
      17/04/2020

      După ce am scris mi-am dat seama ca blatul 2 e de fapt crema de ciocolata! ..gata! M-am lamurit

      Reply
      • Alina
        17/04/2020

        🙂

        Reply
    • Alina
      17/04/2020

      Bună, Mara,
      Am verificat de două ori și nu văd să fi scris ceva despre al doilea blat. Nu există decât un singur blat, cel din biscuite care se face la început. Va fi un blat mai mare, din care tai cu un disc de 18cm un blat pentru tort. Restul de blat de biscuite care rămâne după ce tai discul îl poți păstra să îl folosești la o rețetă de cheesecake sau să îl mănânci simplu, cu cafea 🙂

      Reply
  • Mara
    26/04/2020

    A ieșit o bunătate! Evident, nu si la fel de frumos ca al tau, dar cine a mai stat sa se uite 🙂
    Mulțumesc!

    Reply
    • Alina
      27/04/2020

      Mă bucur tare mult să aud că ți-a plăcut combinația de arome din el. 🙂

      Reply
  • Roxana
    28/04/2020

    Hello,

    Ai folosit gelatina foi, sau se poate folosi orice fel de gelatina?

    Mersi! 🙂

    Reply
    • Alina
      28/04/2020

      Eu am folosit gelatină foi, dar poate fi folosită și cea granule. 🙂

      Reply
  • Isabella
    30/04/2020

    Mi-am exersat și eu talentele :). Al meu a ieșit cam fleșcăit. Adică dulceața de portocale cam fluidă și crema ganache la fel. Am făcut ceva greșit?

    Reply
    • Alina
      30/04/2020

      Bună, Isabella,
      Ar trebui să știu toate etapele pe care le-ai făcut ca să îmi dau seama pe unde ai greșit. Cel mai probabil, la dulceață, aceasta nu a stat suficient pe foc cât să se lege siropul ei cât trebuie. Iar în cazul ganache-ului de caramel e foarte important ce fel de smântână ai folosit, să se omogenizeze bine ingredientele cu blenderul și apoi timpul de răcire, peste noapte, în frigider.

      Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Tort dulce-acrișor cu decor din lollipops
  • Cornulețe sărate cu feta și leurdă
  • Mini eclere cu ciocolată și amarene
  • Lipii libaneze/ Pita bread
  • Tartă sărată cu dovleac

Mesaje primite

  • Mihai on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Alina on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Mihai on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Alina on Back to basics. Cremă de vanilie și variațiuni
  • Dana on Back to basics. Cremă de vanilie și variațiuni

Cel mai mult am scris despre…

  • aluat
  • aluat biscuiti
  • aluat de tarta
  • aluat dospit
  • aluat placinta
  • aluat tarta
  • bezea
  • biscuiti
  • buttercream
  • caramel
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • ciocolata neagra
  • crema de branza
  • căpșuni
  • desert de vara
  • dovleac
  • drojdie
  • fistic
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • paine
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • quiche
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tartă
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tarta sarata
  • tips
  • tort
  • unt
  • vanilie
  • visine
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

ALINA MUNTELE

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.