Focaccia asta a venit ca o provocare. După o lună în care am tot văzut pe Instagram și Pinterest focaccia art și o mulțime de tablouri pictate pe aluat din frunze, ierburi, legume și semințe, am intrat și eu în joc. Am văzut până și reproduceri cu florile lui Van Gogh sau Țipătul lui Munch pe o focaccia. 🙂
În cazul meu, m-am limitat doar la reproducerea unei grădini, așa că am rămas doar la ierburi și flori. Și m-am prins că sunt câteva reguli care ar putea să facă din focaccia asta un tablou complet. Nu e nimic complicat, imaginația fiecăruia dictează desenul, iar rezultatele pot fi remarcabile.
Îți trebuie o pânză bună pe care să pictezi. Adică, o rețetă bună de aluat care nu dă greș și din care rezultă o focaccia cu miez pufos și coajă crocantă. Eu am folosit o rețetă pe care am mai testat-o și care a ieșit minunat de fiecare dată. O găsești și în varianta de focaccia cu struguri și cimbru AICI.
Și mai ai nevoie de o paletă de culori, pentru care te poți folosi de ierburi aromatice, legume și chiar și flori comestibile ca să inventezi un peisaj.
Provocarea s-a transformat până la urmă în ceva foarte distractiv. Am făcut focaccia de două ori, două zile la rând, doar de dragul de a mă juca pe suprafața ei cu frunze de salvie, chives, ciuperci mici și legume.
Focaccia cu ierburi aromatice
Ingrediente:
- 375g făină albă 650
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr
- 18g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 240ml apă călduță
- 35ml ulei de măsline
Mod de preparare:
Amestecă în bolul unui mixer static făina, sarea, și ½ lingură zahăr.
Amestecă apa călduță (nu mai caldă de 36-40C) cu drojdia proaspătă și ½ lingură zahăr. Lasă așa 5 minute, timp în care drojdia începe să se activeze. Adaugă peste acest amestec 35ml ulei de măsline și toarnă totul peste făina din bol.
***Dacă folosești drojdie uscată, poți pune drojdia direct în bolul cu făina, sarea și zahărul, și torni desupra lor apa călduță amestecată cu uleiul.
Frământă folosind cârligul pentru aluat, la viteză medie timp de 8-10 minute, până când aluatul devine neted și se desprinde ușor de pereții vasului.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu o folie alimentară de plastic sau un prosop curat și pune-l la dospit, la temperatura camerei, timp de 1h, până când își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, scoate-l într-o tavă în care ai presărat la bază 1 lingură de griș amestecată cu 1 lingură de făină. Întinde-l cât mai bine, astfel încât să fie în strat uniform și să ajungă în toată tava.
***Aluatul e suficient pentru o tavă 30x20cm. Eu l-am pus într-o tavă 30x18cm, pentru că mi-am dorit o focaccia un pic mai înaltă, cu miez mai mult.
După ce ai așezat aluatul în tavă, acoperă-l cu un prosop și mai lasă-l să dospească 1h, la temperatura camerei.
După a doua dospire, stropește cu ulei de măsline suprafața aluatului. Apoi, cu degetele înmuiate în ulei, presează din loc în loc aluatul pentru a forma niște mici adâncituri.
Acum poți să te ocupi de desenul de deasupra lui. Pentru grădina verde de pe focaccia am folosit:
- chives
- frunze de salvie
- frunze de oregano
- crenguțe de cimbru
- ciuperci shimeji (poți folosi și champignon mici pe care să le feliezi subțire)
- roșii cherry
- fâșii de ardei gras
- măsline
- mix de semințe de in, mei, mac și floarea soarelui
Ca să nu stau prea mult și să depășesc timpul de dospire, mi-am pregătit desenul pe un tocător. După ce aluatul a dospit l-am pus mai repede pe suprafața lui. Poți presa ușor pentru ca frunzele și ierburile aromatice să se lipească de suprafața aluatului.
Înainte să pun foccacia la cuptor am presărat deasupra ei și cristale de sare.
Am copt focaccia în cuptorul preîncălzit la 200C, timp de aproximativ 30 de minute până când s-a rumenit frumos la suprafață.
Și am mâncat-o aproape fierbinte cu ulei de măsline, roșii proaspete și un pahar de vin. 🙂
Nu am incercat inca reteta, dar partea de prezentare m-a impresionat, e cea mai tare compozitie pictural-gatronomica!! Cred ca si gustul e pe masura aspectului!
Mulțumesc. 🙂 M-am străduit să fie un decor frumos. Dacă aș fi moștenit măcar o parte din talentul mamei mele, care pictează, probabil că ar fi fost și mai spectaculos. 🙂
Dar gustul e foarte bun, cu sau fără decorul de deasupra. E o rețetă de focaccia pe care o fac foarte des.
Foarte faina reteta chiar si pentru mine care nu sunt experimentata. E a doua reteta pe care o fac de pe site in 48 de ore, sunt un fan castigat.
La asta am gresit eu cu ce am pus deasupra: am pus branza si usturoi de la bun inceput cand am bagat la cuptor si nu cred ca trebuia, s-au cam carbonizat, dar dincolo de asta e super faina.
Felicitari!
Mă bucur că ai găsit inspirație aici. Și îmi pare bine că ai încercat rețeta asta și că ți-a plăcut. La partea cu brânzeturile ai dreptate. Nu ar trebui puse chiar de la început, ca să nu se ardă prea tare. 🙂
Am fost un pic sceptica la inceput, mi s-a parut ca e cam mult ulei, dar am urmat reteta intocmai, cu incredere :). Am facut-o simpla, fara decor. A iesit foarte buna. Am mancat aseara cu salata de rosii si branza. Desi am folosit o tava un pic mai mare decat a ta, a iesit suficient de inalta incat sa o pot taia pe grosime 🙂 Asa ca azi mi-am facut un sandvis.
🙂 Ce mă bucur că ți-a plăcut. Și, da, e minunată pentru sandvisuri sau pannini, a doua zi. 🙂
Eram fan alta reteta de focaccia pana am descoperit-o pe a ta. Iar jocul pe suprafata ei, e si el minunat😍
Mulțumesc. Mă bucur tare mult. 🙂
Buna ziua , foarte buna reteta , am facut-o si azi ( cred ca a 8 10 oara 😀 incepand de acum vreo 2 ani ) .Trebuie sa dublez cantitatile caci la 5 persoane a ajuns , dar nu a mai ramas .
❤️