Am o slăbiciune pentru vișine în ciocolată. Adică, nu le-aș refuza niciodată, iar dacă au la mijloc și puțin alcool păstrat din vișinată sau orice altă tărie potrivită, cu atât mai bine. Cum nu se găsesc așa cum îmi plac mie peste tot, tânjesc după niște bomboane mâncate la o cofetărie în centru, când mă aducea mama în București în timpul liceului și îmi dădea “tratație” cu fondante și vișine în ciocolată.
Și cum la mine ideile se nasc înlănțuite, vișinele din bomboane mi-au adus aminte de Foret Noire, din care am păstrat fructele și ciocolata și i-am dat o altă interpretare. Am pus un blat moale cu cacao, am pus vișinele într-un strat generos peste o trufa de ciocolată, dar am scos frișca și am adaugat un mousse fin de ciocolată albă cu tonka.
Tort cu vișine și ciocolată inspirat de Foret Noire
Ingrediente pentru 1 tort 18cm (8-10 felii)
Pentru blat
- 150g zahăr
- 85g făină
- 40g cacao
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120ml lapte
- 60ml ulei
- 120ml apă
Pentru mousse de ciocolată albă cu tonka
- 200g ciocolată albă
- 4g gelatină foi
- 160ml lapte
- 200ml smântână pentru frișcă (32% grăsime)
- ½ boabă de tonka
Pentru ganache de ciocolată cu vișine
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 150g ciocolată neagră
- 75-100g vișine proaspete sau congelate (curățate de sâmburi)
Pentru decor: fâșii de ciocolată + vișine proaspete
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă într-un bol zahărul cu făină, cacaua, bicarbonatul și praful de copt.
Peste ele adaugă oul întreg, laptele, uleiul, extractul de vanilie și după ce le încorporezi adaugă și apa. Amestecă bine.
Prima impresie e că blatul e cam apos și că nu se va lega în veci în cuptor. Dar, crede-mă pe cuvânt, va arăta perfect. Toarnă totul într-o tavă de 18cm tapetată cu hârtie de copt și coace la 180C, timp de 30-35 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în blat iese curată.
Scoate blatul și lasă-l să se răcească.
Pentru ganache-ul de ciocolată cu vișine, rupe ciocolata în bucăți mici și pune-o într-un bol. Toarnă peste ea smântâna lichidă încălzită până aproape să dea în clocot. Lasă așa timp 1-2 minute, apoi amestecă folosind o spatulă până când totul se omogenizează. Lasă să se răcească 5-10 minute înainte să îl folosești.
Pentru mousse de ciocolată albă cu tonka
Hidratează gelatina în apă rece.
Pune la încălzit laptele cu jumătate de boabă de tonka răzuită printr-o răzătoare fină. Lasă să se încălzească până când aproape dă în clocot. Strecoară laptele fierbinte peste ciocolata albă tocată bucăți mici. Adaugă imediat și gelatina stoarsă și amestecă totul cu o spatulă până când ciocolata se topește în laptele fierbinte.
Ca să te asiguri că nu rămâne niciun pic de ciocolată nedizolvată și amestecul este omogen, poți să blendezi lichidul cu un bleder de mână pentru câteva secunde.
Lasă tot amestecul de lapte și ciocolată să se răcorească bine. Încorporează apoi în el frișca bătută tare.
ASAMBLARE:
Taie baltul în două felii, pe orizontală.
***Din rețeta asta vei obține două felii de blat. Una o vei folosi la tort. Cea de-a doua fie o mănânci cu lapte, fie o pui la păstrare, în congelator pentru un viitor tort. Se învelește în folie alimentară și se păstrează bine până la 1 lună în congelator.
Așează o felie de blat într-o tavă cu pereți detașabili (18cm diametru), tapetată cu folie rodoid. Toarnă peste el ganache-ul de ciocolată, presară vișinele tăiate în jumătăți și pune la rece 15 minute. Apoi toarnă mousse-ul de ciocolată albă, nivelează și pune la rece peste noapte, în congelator.
A doua zi, scoate tortul din tavă, îndepărtează folia rodoid și lasă să se decongeleze în frigider cel puțin 8h.
Decorează cu fâșii de ciocolată și vișine proaspete.
Buna. Arata foarte bine, nu ne poti da si reteta ?
Am facut un update la postare si am scris si reteta.
Multumesc mult. Dupa ce o fac revin cu impresii !!
Buna Alina, imi face cu ochiul reteta de mai sus, dar nu am folie de rodoid. Am comandat, dar nu vine pana in weekend cand as vrea sa fac tortul…Oare o sa iasa un esec daca incerc intr-o tava cu pereti detasabili fara folie?
Si pentru un singur blat, as putea injumatatii cantitatile? Nu cred ca o sa folosesc cealalta jumatate prea curand. Multumesc anticipat de raspunsuri!
Bună, Carmen,
Poți îmbrăca pereții tăvii în folie alimentară de plastic. Nu vor ieși marginile perfect netede, dar cu siguranță nu se va lipi mousse-ul de ciocolată albă de tavă.
Iar pentru blat poți face porția la jumătate, dar păstrează un ou întreg pentru ea. 🙂
Exista vreo sansa sa regasesc undeva ,te rog muuuult, prima varianta a acestei prajituri? Multumesc frumos!
Rețeta de aici este chiar prima variantă a prăjiturii. Singura diferență e că i-am adăugat tonka în mousse-ul de ciocolată albă. Poate fi omisă. Și am lucrat puțin la aspectul final al prăjiturii. 🙂
Buna! Pt o forma de 28.30 diametru ar trebui dublate cantitatile!?Multumesc.
Bună, Rodica,
pentru o tavă atât de mare eu aș face rețeta x 3. Cantitățile din rețetă sunt pentru o tavă de 18cm. Am scris mai multe despre cum să estimezi cantitățile pentru un tort mai mare aici:
https://ciocolatasivanilie.ro/cat-de-mare-fac-un-tort-cum-sa-iti-calculezi-portiile-ca-sa-ajunga-la-toata-lumea
Sper să îți fie de folos link-ul. 🙂
Aș fi pus un blat de negresă ,nu sunt adepta celor economice
Blatul e ales astfel nu pentru că e economic. E un blat dens, moale și umed, care se păstreză minunat și nu are nevoie de însiropare.
Dar sunt sigură că va ieși minunat tortul și cu un blat de negresă/ brownie. 🙂
Pentru ganache de ciocolată cu vișine ce ciocolata ai folosit? ce procent de cacao?
Bună, Anca,
Pentru tortul ăsta poți folosi la ganache ciocolata cu procent de cacao între 55 și 70%. 🙂
Am încercat această rețetă și este una dintre cele mai bune deserturi încercate până acum. Prietenii mei au fost foarte încântați și o refac cu drag la zile de naștere. Mulțumesc pentru rețetă!
Mă bucur tare mult că a intrat pe lista ta de favorite. E o rețetă specială, într-adevăr. 🙂
Buna, voi face tortul in varianta dubla si cu visine din compot pentru ca nu gasesc alta utilizare pt acest borcan primit cadou. Intrebare: ar merge sa inlocuiesc apa din blat cu cafea (decaf): am facut nenumarate blaturi cu cafea si parca au o aroma buna de la cafea. Multumim foarte mult pentru reteta!
Bună, Luiza! Ai putea înlocui o parte din apa din blat cu cafea. Aș încerca 60ml apă + 60ml cafea,altfel s-ar putea ca aroma de cafea să fie prea puternică.
Buna! Oare dacă nu se ține tortul în congelator ci doar în frigider va fi ok ganach-ul de ciocolată albă?
Bianca, te referi oare la mousse-uld e ciocolată albă? Fiindcă în rețetă nu e un ganache de ciocolată albă. În cazul mousse-ului ar fi ideal să stea la congelator câteva ore. Se va întări și la frigider, dar într-un timp mai lung.