Tarta cu dovlecel, zucchini și burrata e varianta în care să mă bucur de legumele de vară așa cum îmi place mie. Cu puțin aluat crocant și multă brânză. Iar rețeta asta îndeplinește toate condițiile să intre în fiecare vară în meniu.
Ar mai fi de spus în plus că se poate pregăti fără să ai tavă specială de tartă, chiar și fără o tigaie de fontă așa cum am folosit eu, pentru că tarta asta este de fapt o tartă rustică, în care nu ai umplutură lichidă, așa că o poți construi chiar și pe tava de la cuptor.
Aluatul folosit e cel clasic – pâte brisée – în care am adăugat semințe de susan alb și negru pentru culoare și textură.
Poți adapta și umplutura și o poți face doar cu dovlecei, doar cu zucchini sau cu o combinație cu dovlecel galben dacă ai la îndemână. Iar în loc de brânza proaspătă de vacă poți pune ricotta sau chiar cremă de brânză.
Ce vreau să spun e că ai aici o rețetă versatilă pe care o poți adapta cu ingredientele pe care le ai la îndemână. Dar e ceva ce ar fi bine să nu lipsească, burrata. Brânza asta cu un interior cremos de mozzarella și smântână e ”cireșa” de pe tartă în cazul de față și exact ce ai nevoie ca să desăvârșești gustul tartei.


Tartă cu dovlecel, zucchini și burrata
Ingrediente
Aluat
- 250g făină
- 150g unt
- 1 linguriță semințe de susan
- 1 linguriță semințe de susan negru
- ½ linguriță sare
- 1 ou
- 1 lingură lapte
Umplutură
- 250g brânză proaspătă de vacă
- 1 dovlecel
- 1 zucchini
- sare
- piper
- 1 lingură busuioc tocat
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe miere
- plus: 1 ou + 1 lingură de apă pentru uns aluatul
Pentru decor
- 1 bucată burrata
- ulei de măsline
- fulgi de chili
- semințe de susan negru
- frunze de busuioc
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina, sarea, semințele de susan alb și negru și untul rece tăiat cubulețe în bolul unui mixer static. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se mărunțește în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă oul și laptele și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc.
Scoate aluatul pe blatul pe care ai presărat puțină făină. Frământă aluatul de 2-3 ori cu podul palmei, apoi adună-l într-o bilă.
Aluatul format se poate întinde imediat pentru că nu e lipicios, iar untul nu a apucat să se înmoaie prea tare. Dacă ți se pare dificil de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară de plastic și îl pui la rece 15-20 de minute.
Dacă ești gata să îl întinzi, presără făină pe blatul de lucru și pe aluat și îl întinde cu sucitorul pentru a forma o foaie de 3-4mm grosime.
Poți pune foaia de aluat într-o tigaie de fontă, așa cum am făcut eu sau poți forma din el o tartă rustică pentru care nu îți trebuie decât tava de la cuptor, pe care ai așezat înainte o hârtie de copt.
Indiferent de variantă taie din foaia de aluat un disc perfect cu diametrul în jur de 30cm.
*** Eu am folosit o tigaie de fontă cu diametrul 24cm.
Așează discul de aluat în tigaie sau pe tavă și lasă deoparte.
Pentru umplutură, feliază dovlecelul și zucchini cu un peeler/ curățător pentru legume, astfel încât să obții felii cât mai subțiri.
Amestecă feliile formate cu 2 lingurițe de miere, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Lasă deoparte.
Într-un bol încăpător, amestecă brânza de vaci cu sare, piper și frunzele de busuioc tocate mărunt.
ASAMBLARE și COACERE
Întinde brânza pe suprafața aluatului de tartă pus în tavă. Deasupra ei așează feliile de dovlecel și zucchini. Adună marginile aluatului peste umplutură ca să formezi o bordură frumoasă de aluat.
Unge marginea de aluat cu un ou bătut cu o lingură de apă.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 190C, timp de 35-40 de minute până când aluatul se rumenește frumos și dovleceii se înmoaie. Eu am folosit o funcție cu convecție și căldură doar de jos și am așezat tarta în treimea de jos a cuptorului.
***Dacă ți se pare că feliile de legume se rumenesc prea repede, poți să acoperi zona cu dovleceii cu o folie de aluminiu în timpul coacerii, lăsând marginile de aluat descoperite.
După ce tarta e gata, scoate-o din cuptor și lasă-o să se răcorească pentru 10-15 minute.
Rupe apoi burrata și așează-o deasupra tartei. Presară fulgi de chili, susan negru, ulei de măsline și frunze de busuioc proaspete.