Îți plac chiftelele din dovlecei? Dacă da, atunci îți va plăcea și plăcinta asta cu dovlecei în care foile crocante din jur sunt doar o scuză pentru umplutura bună. I-am pus dovlecei în două culori, brânză feta, Gouda și verdețuri. E un fel de chiftea mai mare învelită în foi fine de plăcintă.
Recunosc că dovleceii (verzi, galbeni, lungi sau rotunzi) sunt slăbiciunea mea de vară. Îi mănânc cruzi, îmi plac în salate, îmi plac la cuptor sau pe grătar și cred că fac casă bună cu menta, lămâia, usturoiul și sumacul. Miros a crud și a grădini încinse de soare, a mese de vară ușoare. Nu mă pot sătura de ei așa că le caut locuri noi în rețete la care să mă pricep și eu. I-am pus deja în două variante de tarte, într-un chec dar și într-un tort. Și nu mai durează mult până când voi face și chiftelele alea cu dovlecei de care îmi e dor.
Plăcintă cu dovlecei și feta
Ingrediente:
Pentru umplutură
- 700g zucchini și dovlecei galbeni, rași
- 1 ceapă medie tocată
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 lingură mentă tocată
- 1 legătură pătrunjel tocat
- 200g feta fărâmițată
- 100g Gouda rasă
- 4 ouă
- sare și piper
Pentru asamblare
- 4-5 foi fine de plăcintă
- ulei de măsline pentru uns foile
- 1 lingură semințe de pin
Mod de preparare:
Amestecă dovleceii rași cu 1 linguriță de sare și lasă-i într-o sită să se scurgă timp de 1h.
După acest timp, stoarce bine dovleceii pentru a elimina cât mai mult din excesul de apă. Tamponează cu un șervețel de hârtie.
Într-un bol mare amestecă dovleceii storși, ceapa și usturoiul tocate mărunt, ierburile aromatice tocate mărunt, feta fărâmițată, Gouda rasă și ouăle. Condimentează cu sare și piper. Lasă deoparte.
Pregătește o tavă de copt cu diametrul de 20cm. Pune pe baza și pereții ei o hârtie de copt.
Lucrează cu fiecare foaie de plăcintă pe rând. Ia o foaie, împachetează-o în două și unge la suprafață cu ulei de măsline folosind o pensulă de patiserie. Pune foaia de copt în tavă astfel încât marginile ei să atârne peste marginile tăvii.
Continuă cu încă o foaie de plăcintă, unge-o cu ulei și așează-o peste cea din tavă perpendicular, astfel încât să acoperi acum toate laturile tăvii cu foaie de plăcintă. Repetă operațiunea cu încă două foi fine de plăcintă, unse cu ulei, pe care să le suprapui peste cele din tavă. Lasă marginile lor să atârne peste tavă.
Pune cu o lingură în tavă umplutura pregătită mai devreme.
Nivelează și trage peste umplutură foile care atârnă peste marginea tăvii. Vei forma astfel deasupra plăcintei o bordură de foi care se va rumeni și va deveni crocantă în cuptor, dar mijlocul va lăsa la vedere umplutura colorată.
Unge marginile foilor de plăcintă cu ulei de măsline și presară deasupra plăcintei semințe de pin.
Coace în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 50-55 de minute până când bordura din foi se rumenește, iar umplutura s-a închegat. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos și am pus tava la mijlocul cuptorului.
Oricât de poftă îți e, trebuie să lași plăcinta să se răcească măcar o oră. E bună și călduță, dar și rece.
Îți las aici și un video cu toți pașii rețetei.