Căpșunile proaspete sunt preferatele mele la început de vară, iar o rețetă nouă de tartă cu căpșuni nu avea cum să lipsească din lista mea de acum. I-am căutat însă o umplutură răcoritoare și perfectă pentru zilele calde. Iar rezultatul a fost exact pe gustul meu: crustă crocantă cu aromă de portocală, un strat moale de căpșuni macerate cu piper roz și apoi un strat generos de panna cotta cremoasă cu miere și polen.
De fapt, tarta asta a fost și motivul perfect pentru a folosi pentru prima dată polenul într-un desert, pentru că mi-am dorit să profit de aroma lui care pe mine mă duce mereu cu gândul la fagurii de miere.
Dacă te-am convins, rețeta o găsești mai jos. Mai am însă câteva sfaturi înainte să te provoc să o încerci.
*Ca să nu rămâi și cu gustul făinos pe care îl poate da infuzarea polenului în lichidul pentru panna cotta, secretul e să strecori bine, chiar de două ori, amestecul înainte să îl torni în tartă.
**Pentru căpșunile macerate nu te teme de piperul roz. Nu e iute, așa cum e piperul negru. Aroma lui e dulce, ușor lemnoasă și asemănătoare cu cea a ienupărului și se potrivește de minune cu gustul căpșunilor.
***Tarta asta se poate face toată într-o singură zi, dacă pornești treaba din timp, de la prima oră. Eu am avut, însă, răbdare cu ea să o las peste noapte la frigider să se desăvârșească împreună aromele și să se întărească perfect panna cotta.
Tartă cu căpșuni și panna cotta cu polen
Ingrediente (pentru o tartă cu diametrul 20 cm):
Aluat
- 250g făină
- 100g zahăr pudră
- 100g unt
- 2 ouă
- coajă rasă de la ½ portocală
Căpșuni macerate cu piper roz
- 200g căpșuni, curățate și tăiate cubulețe
- 40ml zeamă proaspătă de portocală
- 1 lingură zahăr
- ½ linguriță boabe de piper roz zdrobite
Panna cotta cu miere și polen
- 250ml lapte
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 50g miere
- 15g polen poliflor (uscat)
- 7,5g gelatină
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă făina cu zahărul pudră și coaja rasă de portocală în bolul unui mixer static. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și tot amestecul are un aspect nisipos. Adaugă cele două ouă și continuă să mixezi la viteză mică până când aluatul prinde formă.
Scoate aluatul pe blatul de bucătărie presărat cu puțină făină și frământă-l de 3-4 ori cu podul palmei. Formează din el o bilă, aplatizează-o puțin și învelește-o în folie alimentară de plastic. Pune aluatul la rece, la frigider, cel puțin 2h.
După timpul de răcire, scoate aluatul și întinde din el o foaie groasă de 3-4 mm, pe blatul tapetat cu făină, rotind din când în când ca să nu se lipească aluatul. Așează foaia de aluat într-o tavă de tartă cu pereți detașabili. Eu am folosit o tavă cu diametrul 20cm și adâncimea 5cm.
Presează aluatul bine pe baza și pereții tăvii și taie marginile în exces ca atârnă peste tavă. (Poți păstra aluatul rămas să faci biscuiți.)
Pune tava cu aluat la congelator timp de 30 de minute.
După acest timp, preîncălzește cuptorul la 180C. Coace coaja de tartă în orb, timp de 15 minute cu greutăți și alte 10 minute fără greutăți. Despre cum se face coacerea în orb, am scris AICI.
Scoate tava din cuptor, unge pe toată suprafața aluatului cu albuș bătut și mai coace la 170C timp de 5 minute. În acest fel sigilezi bine aluatul astfel încât să nu se scurgă umplutura pe care o pui ulterior.
Lasă coaja de tartă să se răcească bine și între timp poți pregăti căpșunile macerate și panna cotta.
UMPLUTURI
Pentru căpșunile macerate cu piper roz, pune bucățelele de căpșuni într-un bol încăpător, adaugă peste ele zeama de portocală, zahărul și piperul roz zdrobit într-un mojar. Amestecă bine cu o lingură, acoperă cu un capac sau folie alimentară și lasă la temperatura camerei cel puțin 1h.
Pentru panna cotta cu miere și polen, pune într-o crăticioară laptele, smântâna lichidă pentru frișcă, polenul și mierea și încălzește pe foc mic.
Între timp pune gelatina la hidratat în apă rece.
Când lichidul de pe foc s-a încălzit bine, fără să fiarbă, scurge gelatina și stoarce-o bine, apoi dizolvă-o în lichidul cald. Strecoară apoi lichidul printr-o sită deasă și lasă-l să se răcească de tot la temperatura camerei.
ASAMBLARE
Lasă coaja de tartă în tava în care s-a răcit. Pune la baza ei bucățelele de căpșuni macerate, scurse de lichid. Întinde-le într-un strat uniform.
După ce lichidul pentru panna cotta s-a răcit perfect, mai strecoară-l o dată printr-o sita deasă și toarnă-l încet peste căpșuni. S-ar putea ca unele dintre ele să se miște de pe bază și să plutească prin lichid. Nu e nicio problemă, se vor vedea foarte drăguț atunci când tai felia. 🙂
Pune tava cu grijă în frigider, peste noapte.
A doua zi, scoate tarta din tavă, decorează cu felii proaspete de căpșuni și bucură-te de o felie. Sau două. 🙂