Am fost puțin neîncrezătoare în ideea de a adăuga fructe proaspete într-un aluat de biscuiți, dar acești cookies cu căpșuni mi-au schimbat părerea și cred că voi face mai des de aici înainte astfel de combinații. Mi-a fost teamă că bucățile de căpșuni vor strica consistența aluatului, iar la cuptor se vor transforma într-o masă umedă și lipicioasă. A fost, însă, neașteptat de bună alăturarea, iar căpșunile coapte, crema de brânză și bucățelele de ciocolată albă au transformat biscuiții ăștia într-un desert delicios.
Am avut două trucuri pentru ca fructele să nu își piardă culoarea și textura în timpul coacerii. Mai întâi am stropit bucățelele de fructe cu puțină zeamă de lămâie, iar înainte să le pun în aluat le-am tăvălit prin puțină făină, astfel încât să rămână ferme și să nu împrăștie din culoarea lor în aluatul de biscuite.
Și ar mai fi ceva de menționat, aluatul format e destul de moale și lipicios. Ai două opțiuni. Fie îl lași în bol, la rece, peste noapte pentru ca untul și crema de brânză să se întărească în el și să poți modela biscuiți. Fie în porționezi imediat după ce îl faci cu o lingură/ clește pentru înghețată și pui grămăjoarele la rece, în congelator, timp de 1h, înainte de coacere.
Cookies cu căpșuni și ciocolată albă
Ingrediente ( pentru 16 bucăți)
- 150g făină
- ½ linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 60g unt moale
- 110g cremă de brânză
- 150g zahăr
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100g căpșuni tăiate cubulețe
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură făină
- 150g ciocolată albă
Mod de preparare:
Spală și usucă bine căpșunile. Apoi taie-le în cubulețe mici și stropește-le cu 1 lingură de suc de lămâie. Lasă fructele deoparte.
Amestecă într-un bol făina cu praful de copt și un praf de sare.
În bolul unui mixer static pune untul moale, crema de brânză și zahărul. Mixează cu paleta pentru aluat până când omogenizezi bine amestecul.
Adaugă oul și extractul de vanilie și încorporează-le.
Adaugă făina pregătită mai devreme și mixează ca să o încorporezi. Iar apoi pune în bolul mixerului ciocolata mărunțită pe care o amesteci în aluatul de cookies.
Ultimele sunt căpșunile. Scurge zeama de lămâie turnată peste ele și adaugă 1 lingură de făină. Amestecă bine cu degetele astfel încât făina să îmbrace bucățile de fructe. Adaugă și căpșunile peste aluat și încorporează-le mixând câteva secunde.
Aluatul obținut e moale și lipicios. Porționează-l cu un clește pentru înghețată sau cu o lingură. Așează grămăjoare de aluat pe o tavă pe care ai pus o hârtie de copt. Ar trebui să obții 16 grămăjoare. Pune tava cu aluatul porționat la congelator, timp de 1h.
Scoate tava de la congelator și așează pe o tavă mai mare, pentru cuptor, tot pe hârtie de copt, grămăjoarele de biscuiți la distanță de 3-4 cm una de cealaltă.
***Pentru că e nevoie de atât de mult spațiu între ei ca să nu se lipească în timpul coacerii, eu am copt biscuiții în 2 tranșe.
Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 15-18 minute până când sunt ușor rumeni pe margini. Mijlocul lor va părea încă moale și necopt, dar se va întări pe măsură ce se răcesc.
Scoate cookies din cuptor și așteptă cel puțin 5 minute înainte să îi muți pe un grătar ca să se răcească de tot. Ca să îți fie mai ușor, folosește o spatulă atunci când îi iei de pe tavă. Îi poți păstra timp de 2-3 zile la frigider sau la temperatura camerei.
Super bune 😉