Primesc foarte des întrebările astea. În foarte multe mesaje mi-ați scris că vreți să aflați cum să multiplicați rețetele de pe blog, astfel încât să fie potrivite pentru tăvi mai mari sau mai mici, pentru mai mulți sau mai puțini oameni.
Nu sunt reguli stricte, dar sunt câteva trucuri pe care eu le-am învățat în ultimii ani și care m-au ajutat să ajustez rețetele în funcție de dimensiunile tăvilor sau de cantitatea pe care o doream la final.
În FELII…
Până să învăț cum să calculez torturile în kilograme și să știu câte grame ar trebui să aibă o porție suficient de mare pentru o persoană am lucrat cu ceea ce aveam la îndemână. Adică, tăvile din dotare. A fost punctul de pornire și am învățat din experiență în câte felii sau pătrate pot împărți o prăjitură. Schema încă o păstrez și o folosesc ca punct de plecare pentru torturile sau tartele mele.
Baza este măsura cea mai mică pe care o folosesc. O tavă obișnuită cu diametrul de 18 cm, cu pereți detașabili, cumpărată dintr-un supermarket acum mulți ani, mi-a fost ghid pentru multe alte dimensiuni și ajustări. O găsești încă la vânzare în multe locuri și e la îndemâna să o ai în bucătărie.
Ce-i drept, sunt și tăvi mult mai mici, dar sunt excepții și mă îndoiesc că multă lume ar vrea să facă un tort mic, cu diametrul de 10cm. Dar important e să știți că există și ele.
Așadar, pornind de la dimensiunea de 18 cm am reușit să fac un tabel pe care mă bazez deseori atunci când gândesc rețete. Dintr-o astfel de tavă, indiferent de gramajul tortului, poți tăia 10-12 felii. La fiecare 2 cm adăugați la diametrul tăvii, se pot tăia două felii în plus.
Mai exact, în cifre, raportul dintre diametru și numărul de felii e în tabelul de mai jos:
După cum vedeți în tabel, există o fluctuație a numărului de felii pentru același diametru al tăvii. Explicația stă în consistența tortului sau tartei. Dacă are o compoziție fermă care poate fi feliată ușor, printr-o tăietură exactă, atunci numărul de felii e mai mare. Dacă ai, spre exemplu, o tartă care are o umplutură sau aluat ce se fărâmițează ușor, atunci numărul de felii va fi mai mic.
În cazul tăvilor pătrate e ceva mai simplu de calculat. Aici numărul de porții este dat de numărul de pătrate egale de 4x4cm sau 5x5cm pe care le poți tăia din tava respectivă. Spre exemplu, dintr-o tavă pătrată de 20cm poți obține 20-25 de porții mici.
…sau în GRAME
În timp am învățat să calculez prăjiturile mele și mai ales torturile în funcție de gramajul unei porții și numărul de persoane. O porție suficientă pentru o persoană are în jur de 125g.
Atunci mi-a fost și mai simplu să îmi dau seama că un tort pentru 10 persoane trebuie să aibă în jur de 1,25 kg. Dacă vreau să mai și rămână pentru pofticioși 1-2 felii, atunci pot să îl urc până la 1,5kg.
Cum îți dai seama ce greutate va avea un tort. Aduni cantitățile de la toate ingredientele din rețetă și ia în calcul că se poate pierde până la 10% din total, prin coacere sau evaporare, de exemplu.
Tortul cu vanilie, coacăze negre și piersici, de AICI, are prin adunarea ingredientelor 1,62kg. Dacă scazi cei 10% ajungi la aproximativ 1,5kg și poate sătura la final de masă între 10 si 12 oameni.
Cum multiplici o rețetă?
Ți-a plăcut o rețetă de pe Ciocolată și Vanilie, dar tu ai mai mulți oameni în casă sau mai mulți musafiri la masă sau, pur și simplu, singura tavă din bucătăria ta are o dimensiune mai mare.
E foarte simplu să refaci calculul pentru ingrediente. În general, pentru torturi, la fiecare 2 cm în plus în diametrul tăvii, mai adaugi 50% din cantitatea ingredientelor din rețeta de bază.
Sau, mai departe, dacă de la rețeta de 18 cm vrei să treci la cea de 22 cm, atunci vei crește cu 100% toate cantitățile. Dacă ai o tavă de 24 cm, adaugi 150% față de rețeta originală. Pentru tava de 26 cm, adaugi 200%. Și tot așa mai departe