Am zis că fac o pauză de la dovleac, dar n-am putut să mă țin de cuvânt. A fost o ispită prea mare plăcintarul pe care l-am cumpărat. Inițial l-am vrut pentru decor, să țină de urât unor mere și pere pe masă. Dar la un moment dat a rămas singur și i-am gândit o soartă mai fericită. I-am făcut loc într-un desert.
S-a întâmplat să fie tartă pentru că mi-am dorit să am un recipient ceva mai bun decât un simplu pahar pentru o panna cotta cu dovleac.
E una dintre cele mai fine tarte pe care le-am făcut până acum. Bine, ăsta e meritul panna cottei. Care e, cum ar zice Nigella: luxurios. 🙂
Tartă cu panna cotta cu dovleac
Ingrediente pentru 1 tartă 24cm / 2 tarte 18cm
Aluat
- 200g făină
- 50g cacao
- un praf de sare
- 100g zahăr pudră
- 100g unt rece
- 2 ouă
Panna cotta cu dovleac
- 200ml lapte
- 240g piure de dovleac
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 100g zahăr
- ½ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță pudră de ghimbir
- 10g gelatină
Decor: bucățele de ciocolată tocată, fulgi de migdale, semințe de dovleac, bucăți de caramel
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina, cacaua, un praf de sare, zahărul pudră și untul tăiat cubulețe în bolul unui mixer static și mixează cu paleta până când untul se fărâmițează în făină.
Adaugă ouăle și mixează din nou, până când se formează aluatul.
Scoate aluatul pe o folie alimentară de plastic, învelește-l și pune-l la rece timp de 30 de minute.
Când aluatul s-a răcit, întinde-l într-o foaie de 3-4 mm și așează-l în tava de tartă, presând bine pe baza și pereții tăvii. Taie marginile în exces și pune la rece, în frigider, pentru 30 de minute.
După răcire, coace coaja de tartă în orb, la 170C, timp de 15 minute cu greutăți și alte 5 minute fără greutăți și lasă-o să se răcească perfect înainte să o umpli.
Pentru umplutură, amestecă într-o oală laptele, piureul de dovleac (pasat cu blenderul), smântâna lichidă, zahărul și mirodeniile.
**Dacă folosești piure de dovleac cumpărat, poți reduce la jumătate cantitatea de zahăr pentru că, de obicei, acesta este îndulcit.
Pune pe foc mediu și lasă să se încălzească până când e aproape de punctul de fierbere și zahărul s-a dizolvat. Amestecă din când în când în oală.
Ia amestecul de pe foc și dizolvă în el gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Amestecă și strecoară tot lichidul printr-o sită deasă.
Lasă-l să se răcorească înainte să îl torni.
Când coaja de tartă și amestecul de panna cotta s-au răcorit, toarnă lichidul în coaja de tartă coaptă, fără să scoți coaja din tavă.
Pune la rece, în frigider, peste noapte.
Panna cotta se va întări în tartă până a doua zi. Poți, apoi, să o decorezi cu fulgi de migdale și semințe de dovleac coapte, bucățele de ciocolată și bucățele de caramel.
***Ca să înțelegi cam cât de tare îmi place DOVLEACUL las mai jos rețetele în care l-am pus în ultimii ani. Click pe titlu ca să ajungi la ele. 🙂