Desertul ăsta mi se pare cea mai fericită combinație între un cozonac pufos și gustul de pască. Are ce-i mai bun din amândouă și arată spectaculos, ceea ce îl face și mai mult un desert de sărbătoare. Pus în forma asta rotundă, cu toate straturile de la interior la vedere, devine un desert cu totul special pe care să îl pregătești de Paște. E chiar un pic mai simplu de făcut decât un cozonac clasic sau o babka, deși împrumută câte ceva de la amândouă.
Cozonac cu brânză dulce și stafide
Ingrediente (pentru 2 cozonaci):
Pentru preferment
- 200ml lapte călduț
- 1 linguriță de zahăr
- 1 plic drojdie uscată Dr Oetker (7g)
- 1 lingură făină
Pentru aluat
- 2 ouă
- 100g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- un praf de sare
- 80g unt
- 1 plic Finesse de portocale Dr. Oetker
- 600g făină (12-13% proteină)
Pentru umplutură
- 400g brânză proaspătă de vaci (eu am folosit cu 4% grăsime, dar poți folosi și mai grasă de atât)
- 75g zahăr pudră
- 1 plic Finesse de vanilie Dr. Oetker
- 1 plic Finesse portocale Dr. Oetker
- 100g fulgi de migdale
- 100g stafide aurii Dr. Oetker
Plus 1 ou bătut și 1 lingură de lapte pentru uns cozonacii
Mod de preparare:
Pentru preferment, amestecă într-un bol laptele călduț, zahărul, drojdia și făina. Omogenizează bine cu un tel. Acoperă bolul cu folie alimentară de plastic și lasă deoparte într-un loc călduț, timp de 10-15 minute. Asta nu înseamnă că trebuie să pui bolul aproape de o sursă de căldură, e suficient să te asiguri că îl lași într-o cameră caldă, cu o temperatură în jur de 23C.
Între timp, poți începe să pregătești ingredientele pentru aluat.
Pune într-un bol ouăle întregi, zahărul, zahărul Bourbon și un praf de sare. Mixează bine cu un mixer până când amestecul se spumează.
Toarnă în acest amestec untul topit și răcorit și încorporează-l.
Schimbă telul de la mixer cu paleta pentru aluat.
Adaugă treptat făina cernută și Finesse de portocale și încorporează-le la viteză mică.
După ce ingredientele uscate s-au încorporat și s-a format aluatul, schimbă paleta pentru aluat cu cârligul pentru frământare și frământă aluatul timp de 15 minute, până când e neted și se desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă aluatul în bolul mixerului, acoperă vasul cu un prosop și lasă la dospit 1h 30 de min – 2h, la temperatura camerei.


Umplere și modelare
Pregătește umplutura. Într-un bol încăpător pune brânza dulce împreună cu zahărul, Finesse de vanilie și Finesse de portocale.
Pune stafidele la hidratat în apă călduță.
Pregătește 2 tăvi cu baze detașabile și diametrul de 18 cm. Tapetează-le cu hârtie pe bază și pe laterale.
Împarte aluatul dospit în 2 părți egale.
Întinde pe rând fiecare bucată de aluat în parte, până când formezi un dreptunghi de aproximativ 25x35cm.


Unge cu jumătate din cantitatea de umplutură pregătită. Presară jumătate din cantitatea de fulgi de migdale și jumătate din stafidele hidratate, stoarse bine.
Rulează strâns pe lungime. Pune deoparte cât te ocupi să formezi următorul rulou, din a doua bucată de aluat.


Taie fiecare rulou în parte, pe lungime, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, însă păstrează unul dintre capete lipit. Acum rulează ca să formezi o spirală din fiecare fâșie de aluat, lăsând spre exterior să se vadă straturile de aluat și umplutură, aducând cele două spirale spre capătul de aluat unde a rămas lipit.


Așează spitalele una peste cealaltă. Apoi pune totul într-una din tăvi.
Repetă aceiași pași și cu a doua bucată de aluat.


Lasă cei doi cozonaci la dospit timp de 30 de minute.
Unge suprafața cozonacilor cu 1 ou bătut cu 1 lingură de lapte.
Preîncălzește cuptorul la 180C, cu ventilație și căldură sus și jos. Coace cozonacii timp de 10 minute. Redu temperatura la 170C si mai coace alte 40-45 de minute.
Rețeta de cozonac cu brânză dulce și stafide face parte dintr-un proiect alături de Dr. Oetker.