Sunt printre cei cărora le place cozonacul și vara, fără legătură cu Sărbătorile sau alte ocazii speciale din an. Îmi plac miezul pufos, mirosul de cocă proaspăt dospită amestecat cu cel de coajă de portocală și umplutura cu nucă, pe care în copilărie mi-o păstram la sfârșit după ce terminam coaja și marginile feliei de cozonac.
La mine în cap cozonacul e asociat cu copilăria și cu bucuria mea de a fura de pe masă o bucată de aluat necopt pe care să îl mănânc pe furiș. Sau cu momentul în care trepidam lângă cozonacul scos din cuptor și nu aveam voie să îl rup deși muream de poftă de la mirosul lui.
Pentru câțiva ani buni, pentru toate Sărbătorile, am dospit și răsucit cozonaci în laboratorul în care am lucrat. Sute de bucăți. Iar după fiecare heirup de sărbătoare îmi trecea de orice chef de a face un cozonac în plus acasă. Apoi am descoperit biroche-ul franțuzesc și mi-a plăcut să mă joc cu el, să îl umplu cu alune, ciocolată, fructe confiate. Și am lăsat întotdeauna rețeta de cozonac în așteptare.
Recunosc că ăsta e primul an în care eu fac cozonac acasă. Nu am rețete moștenite. Bunica mea lucrează cu minunatele ei cantități din ochi, în linguri și căni. Iar mama nu face cozonaci.
Așa că pentru prima oară am intrat pe un teren necunoscut în care nu am avut repere și nici rețete din familie pe care să mă bazez. Chiar dacă fac zeci de feluri de prăjituri și blaturi, chiar dacă îmi place să dospesc pâine și să coc eclere, cozonacul a fost un fel de test suprem.
Am scos din rafturi Sanda Marin, Silvia Jurcovan și Radu Anton Roman. Am mai răscolit internetul și am recitit rețeta lui Mircea Banu (de la Zexe) de cozonac însiropat. Am făcut planul și mi-am promis că le voi încerca pe toate, pe rând, într-o bună zi. Dar am început cu una din rețetele care m-au fascinat de ceva vreme fiindcă au o etapă pe care nu o întâlnești de obicei la cozonaci: aluatul opărit. Silvia Jurcovan spune că asta păstrează cozonacul proaspăt și pufos mai mult timp. Ce-i drept, după vreo 3 zile, ultimele felii erau încă minunate.
Așadar nu o să vin cu vreo rețetă minune și nici vreo creație proprie. Am mers pe un teren deja bătătorit și nu îmi pare rău. Am descoperit în rețeta Silviei Jurcovan un cozonac de care mi-a fost dor. Și care, surprinzător, nu durează o veșnicie să îl faci. Mi-a plăcut atât de mult încât mă pregătesc să îl fac a treia oară și deja am curaj să mă joc și cu alte umpluturi. 🙂
Cozonac cu nucă
Ingrediente pentru 2 cozonaci (20x12cm)
- 500g făină
- 4 gălbenușuri
- 300ml lapte
- 25ml ulei
- 30g drojdie proaspăta
- 100g unt
- 125g zahăr
- 10ml rom
- coajă de lămâie și portocală
- ½ linguriță sare
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
Umplutură cu nucă
- 2 albușuri
- 100g zahăr
- 100g nucă măcinată
- 1 lingură cacao
- 1 lingură rom
**Am înjumătățit cantitățile de ingrediente din cartea de bucate a Silviei Jurcovan de teamă să nu stric prea multe ingrediente dacă se alege praful cozonacul meu. Dar cred că se poate lucra cu ele la dublu și cu mixerul, și cu mâna.
***Am crescut cantitatea de zahăr cu 25 de grame, dar chiar și așa, pentru cei care iubesc un cozonac dulce acesta va fi departe de ceea ce caută. E un cozonac potrivit, însă, care mai lasă loc și la un alt desert la final de masă. 🙂
Mod de preparare:
Pasul 1: aluatul opărit
Încălzește 100ml lapte până la punctul de fierbere și toarnă-l imediat peste 50g făină. Amestecă bine cu o lingură până când omogenizezi totul și nu mai există cocoloașe.
Lasă acest amestec să se răcorească suficient înainte să adaugi drojdia.
Și aceasta trebuie pregătită puțin înainte. Cât se răcește aluatul oprit, freacă 30g drojdie cu 1 linguriță de zahăr până când devine un amestec omogen și moale. Lasă-l deoparte.
Pasul 2: prefermentul
Când aluatul opărit aproape că s-a răcit se amestecă cu drojdia. (Eu fac asta cu degetele pentru a fi sigură că drojdia este distribuită uniform.) Acoperă castronul cu un șervet de bucătărie curat și lasă-l să dospească 15-20 de minute într-un loc unde e cald. Nu prea aproape, totuși, de sursa de căldură. Nu aș recomanda, spre exemplu, să pui castronul direct pe un calorifer în speranța că va dospi mai repede. Important e să lași drojdia să acționeze încet și să ai un preferment perfect pentru aluatul pe mai departe.
Pasul 3: amestecul de lichide
Cât timp dospește prefermentul te poți ocupa de pregătirea următorului pas din rețetă. Freacă 4 gălbenușuri cu ½ linguriță sare. Apoi adaugă coaja rasă de portocală și lămâie, zahărul, zahărul vanilat Bourbon, romul, uleiul și 50g unt topit puțin călduț. Amestecă bine cu o lingură.
Pasul 4: frământarea
După ce prefermentul a dospit pune-l împreună cu amestecul de lichide în vasul unui mixer static. Adaugă restul de lapte (200ml) călduț și începe să amesteci cu paleta de aluat până când omogenizezi totul. Adaugă restul de făină (450g) cernută în bolul mixerului, schimbă paleta cu cârligul de aluat și începe să frămânți la viteză medie până când toată făina e încorporată în lichid.
Coboară viteza o treaptă mai jos și frământă la viteză mică 15 minute. Sau până când aluatul începe să se desprindă de vas.
****Eu am frământat aluatul cu un mixer static, puternic. El a făcut, de altfel, toată treaba. În carte metoda este cea de frămâtare cu mâna. Sincer, nu știu cam cât aș fi muncit să fac asta, dar nu cred că e imposibil.
Pasul 5: încorporarea grăsimii
În acest moment, aluatul e pregătit să primească ultima porție de grăsimi. Adică restul (50g) de unt topit călduț. Începe să îl încorporezi la viteză mică și după 2-3 minute poți crește spre viteză medie.
La final ar trebui să ai un aluat neted, lucios, care se desprinde ușor de pe pereții vasului în care a fost frământat.
Pasul 6: dospirea
Lasă aluatul în vasul mixerului, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduț să dospească 20-25 de minute sau până când își dublează volumul.
Pasul 7: umplutura
Bate spumă cele două albușuri. Adaugă zahărul și romul și mixează până când obții o bezea tare și lucioasă.
Amestecă nuca măcinată cu 1 lingură de cacao. Încorporează acest amestec în bezeaua pregătită mai devreme. Lasă umplutura deoparte.
Pasul 8: umplerea
Dacă aluatul a dospit, poți să îl așezi în tavă.
Din cantitatea de aluat de aici poate ieși un cozonac mare sau doi cozonaci mai mici. Eu am folosit 2 tăvi 20x12cm și am împărțit aluatul în două.
Dacă ai doar tăvi mari, atunci lucrează tot aluatul fără să îl împarți.
Așadar, împarte aluatul în două parți egale (aproximativ 500g fiecare). Lucrează pe rând cu fiecare.
Presară făină pe blatul de lucru și puțină peste una din bucățile de aluat. Întinde aluatul într-un dreptunghi cu lățimea aproximativ cât lungimea tăvii în care urmează să coci cozonacul.
Întinde pe suprafața aluatului jumătate din umplutura cu nucă pregătită. Taie aluatul în două pe lățime. Rulează fiecare jumătate pentru a prinde umplutura. Practic, vei avea două suluri de aluat cu umplutură la mijloc. Așează-le unul lângă celălat și împletește-le. Pune cozonacul în tava pregătită cu hârtie de copt.
Repetă cu cea de-a doua bucată de aluat.
Lasă cozonacii acoperiți să dospească într-o cameră caldă timp de 30 de minute.
Pasul 9: coacerea
Unge cozonacii dospiți cu ou bătut. Așează cel două tăvi în tava cuptorului și coace-i la 170C – 175C timp de 40-45 de minute. Timpul poate fi mai lung dacă ai un singur cozonac mai mare.
Nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute. Dacă se rumenesc prea tare, poți reduce căldura pentru a le lăsa timp să se coacă și la interior.
După ce îi scoți din cuptor, culcă tăvile cu cozonac pe lateral. După ce se răcoresc îi poți scoate din tavă și îi acoperi cu un prosop. Lasă-i așa să se răcească complet.
In fine ! Ma pot ocupa de cozonac, dar la noi se mananca nuca cu cozona si nu invers. Cam 400 gr macinat. Ce crezi ca pot scoate din ingrediente ?si albusele cam 5 , fara cacao.Nu stiu daca tine faina atata nuca oare sa oun mai multa drojdie ?
Poți să pui 3 albușuri cu 150-175g zahăr, bătute până când obții o bezea. Cacaua are un rol iportant. Absoarbe din umiditate și ține umplutura legată. Nu aș pune mai multă drojdie, dar aș împărți alutul în 3 bucăți și aș face o împletitură din trei rulouri. Astfel, nuca va fi mai bine distribuită în cozonac. 🙂
Merci. Inca o data, pentru ca iti faci timp sa raspunzi, desii cred ca e cea mai aglomerata perioada din an. Sa ai sarbatori luminate de oamenii dragi tie si succes in tot ce faci. Si Zmeu sa fie bine
A fost, într-adevăr, o perioadă foarte plină. În care am muncit mult și am gătit pe măsură. Dar mă bucură de fiecare dată să văd zâmbet în ochii oamenilor care primesc deserturile mele.
Mulțumim pentru gândurile bune. 🙂
Buna, draga Alina!
Daca folosesc drojdie uscata in locul celei crude are vreun impact negativ asupra aluatului?
Foarte interesanta reteta <3
Abia astept sa vad ce-mi va iesi 🙂
Valentina,
Îmi pare rău că răspund atât de târziu. Sper că te-ai descurcat și fără sfatul meu. Din ajun și până azi mi-am luat o mică pauză de aici și mi-am dedicat tot timpul meu celor dragi. Am nevoie , uneori, de o deconectare.
legat de drojdie, cea uscată nu are un impact negativ. Doar că trebuie să știi cum să faci conversia între cea proaspătă și cea uscată. În cazul de față e nevoie de 10g de drojdie uscată, în locul celor 30g drojdie proaspătă.
Apoi, drojdia uscată trebuie activată cu puțină apă călduță ca să poți să o introduci în amestecul de făină o introduci în amestecul cu făină opărită. Adică, cele 10g drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr se dizolvă în 2 linguri apă călduță și se lasă așa până când amestecul opărit se răcorește. 🙂
Sper să îți fie de folos sfatul, chiar dacă ajunge așa târziu. 🙂
Etapa a doua de dospire, cea in tava, dupa modelare, ar trebui sa dureze tot pana isi dubleaza volumul?
Intreb pentru ca am facut o data reteta si cred ca nu aucrescut destul in tava… Eu i-am lasat jumatate de ora, dar era cam racoare la mine.
În mod normal nu e nevoie să ajungă să își dubleze volumul la a doua etapă de dospire. Iar dacă a fost mai răcoare în cameră, cu siguranță nu avea cum să se întâmple asta. În mod normal 23-24C în cameră ar fi temperatura bună pentru dospire. Cozonacul crește destul de mult și în etapa a doua în felul acesta. 🙂
Bună! Ce tip de faina folosești? Raftul Bunicii pentru cozonaci ar fi o alegere potrivita? Mulțumesc
Hei, Cristina! Poti folosi Raftul Buncii albastră sau mov. Ambele sunt bune. 🙂
Mi s-a facut pofta de cozonac si m-am gandit ca prima oara sa caut la Ciocovan ceva reteta. Am incercat si eu (chiar in repetate randuri) reteta de cozonac betiv a domnului Mircea Banu si am apreciat atat scriitura cat si rezultatul.
O micuta intrebare am legata de reteta pe care ai explicat-o mai sus: impletirea cozonacului din doua suluri are un rol strict estetic sau indeplineste si vreo functie? Ca l-as lasa valvoi si neimpletit, daca nu e musai.
Multumesc mult!
Cele două suluri de cozonac te ajută să distribui uniform umplutura cu nucă în el. Dar nu cred să fie vreo problemă dacă îl lași dintr-un singur sul, neîmpletit. 🙂
Tocmai am tăiat prima felie. Și cred că o să urmeze și a doua. Foarte bun, mai fac.
❤️
Ma pregatesc sa repet experienta dar as vrea sa cresc un pic cantitatea de zahar, pentru un aluat un pic mai dulce.
Din cate imi amintesc ca am citit odata in teoria cozonacului de la distinsul domn Banu, cantitatea de zahar ar trebui sa fie maxim o patrime din cea de faina. Ceea ce deja e.
Sa am curaj totusi sa o mai cresc cu inca 25 de grame? Sau e pericol ca ciufulesc tot procesul?
Multumesc!
Eu aș merge pe ceea ce spune și Mircea în postarea lui și nu aș crește cantitatea de zahăr. Eu am dus-o la 125g de la 100 cât era în rețeta originală și nu aș merge mai sus. Nu știu ce fel de umplutură vei folosi pentru cozonac, dar cred că orice variantă vei avea, va aduce și ea un plus de gust dulce. 🙂