Gougères au un nume pretențios (se pronunță gujer, cu un “R” graseiat așa cum fac francezii), dar sunt extrem de simplu de făcut. Dacă ai mai făcut măcar o dată choux sau gogoșele pentru profiterol, atunci nu ai cum să nu te descurci și cu gougères.
Pe unde am citit despre ele am aflat că sunt minunate lângă un pahar cu vin. Și dacă ai norocul să dai peste o sticlă de vin din Franța ar fi și mai potrivit. Gougères sunt, de fapt, niște mini choux cu brânzeturi încorporate în aluat. Ceea ce le face de două ori mai gustoase decât varianta lor clasică.
Secretul pentru ele e brânza folosită. Ideal ar fi să fie Gruyère sau Comté. Dar asta nu înseamnă că nu poți pune parmezan, cheddar, un cașcaval afumat sau o brânză maturată de la noi. Orice tip de brânză tare care poate fi rasă fin poate fi adăugată. Și poți face chiar un mix din mai multe.
Eu le-am copt cu gândul că le vom gusta lângă un pahar de vin. Însă n-au rezistat până când s-a răcit vinul. 🙂
Gougères
Ingrediente pentru 40-50 mini choux
- 125ml lapte
- 125ml apă
- 100g unt
- 150g făină
- 4 ouă
- 1 linguriță zahăr
- 1/2 linguriță sare
- nucșoară
- boia dulce afumată
- 100g Gruyère rasă fin
+1 ou bătut pentru uns
Mod de preparare:
Primul sfat e ca înainte să te apuci de treabă să ai totul la îndemână, cântărit și pregătit. Aluatul de choux nu prea îți dă timp să faci alte lucruri în timp ce ai pe foc ingredientele.
Pentru aluatul de choux, pune laptele, apa, sarea, zahărul și untul tăiat cubulețe împreună, la fiert, într-o oală. Când amestecul începe să fiarbă, îl iei de pe foc și torni făina toată, încorporând-o rapid cu o lingură de lemn. Amestecul ca o pastă se pune înapoi pe foc mediu și se amestecă timp de 1-2 minute.
Se scoate într-un castron sau în bolul de la mixer. Se lasă 1-2 minute să se răcorească și apoi încorporezi în aluatul opărit ouăle, pe rând, amestecând bine. Cel mai bine se face asta cu un mixer, dar ani la rând am încorporat ouăle în aluatul opărit și cu lingura de lemn și a ieșit foarte bine.
Imediat ce ai încorporat ultimul ou, poți să adaugi 3 sferturi din brânza Gruyere rasă, un praf de nucșoară și un praf de boia afumată. Mixează de câteva ori până când le încorporezi. Aluatul e gata să fie pus în tavă.
***Pentru turnarea aluatului e nevoie de un poș de patiserie cu dui rotund de 15mm. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi pur și simplu o pungă pentru congelat în care pui aluatul și îi tai un colț. Sau poți folosi chiar două lingurițe ca să pui grămăjoare de aluat în tavă.
***Aluatul din rețetă ajunge să umpli două tavi de cuptor cu mini choux-uri. Așa că după ce coci un rând, golești tava, o răcești și o iei de la capăt cu porționarea lor în tavă.
Poșează mici grămăjoare de aluat în tavă, la distanță de 2-3 cm una de alta. Unge pe fiecare în parte cu ou bătut și presară din brânza rămasă.
Coace gougères în cuptorul preîncălzit la 190C, timp de aproximativ 20-25 de minute până când sunt rumenite frumos. Rezistă tentației de a deschide ușa cuptorului între timp, pentru că riști ca choux-urile să se dezumfle.
Scoate gougères din cuptor și mută-le pe o farfurie. Mijlocul lor nu va fi gol ca la choux-urile pentru profiterol. Vor avea un miez umed și moale de la brânza încorporată în ele.
Sunt minunate calde, dar și reci, presărate cu puțină boia afumată. Și, cum ziceam, cu un pahar de vin alături. 🙂
Am si facut, cu cheddar, ca de-asta aveam la indemana. E prima data cand lucrez cu aluat de acest tip. Au iesit delicioase. 🙂
Data viitoare fac intreaga cantitate, acum am facut jumatate, dar se mananca foarte repede 🙂 Era sa mananc eu toata tava, singura 🙂
Orice brânză tare, care poate fi rasă fin se potrivește în ele. Mă bucur că ți-au plăcut. 🙂
Fabuloase aceste minuni mici si gustoase taaare:) Ieri le-am facut, sint noul tip de ‘obligatoriu sa fie’ la capitolul aperitive. Usor de facut, usor de papat:))
Tips: nu le-am mai dat cu ou dupa ce le-am construit in tava. Doar am presarat putina branza razuita si au iesit aurii, perfecte.
Multumesc mult pentru reteta minunata!
Cu drag. Mă bucur că au iești bine și rumene chiar și fără ou deasupra. 🙂 Și mă bucur că ția-u plăcut. 🙂
Foarte bune mi-au ieșit! Le-am savurat cu un pahar de kefir.
Mulțumim de rețeta!
Cu drag! Mă bucur că v-au plăcut. 🙂
Salve
Au iesit foarte gustoase, nici dulci, nici sarate. Perfecte. 🙂
Multumesc
Mă bucur că ți-au plăcut. 🙂
Pot face aluatul seara, dar sa le coc dimineata?
Da, se poate să faci aluatul de seara și să îl pui cu poșul a doua zi, dimineață. Am făcut asta cu aluatul clasic de choux, și nu văd de ce nu s-ar putea și pentru gougeres.
Peste noapte, păstrează aluatul la rece, într-un recipient închis etanș sau într-un bol învelit bine cu folie alimentară, astfel încât să nu ajungă umiditatea din friguder la aluat. 🙂
Alina Muntele, pentru ca nu am reușit sa ma strecor in lista de prieteni de pe Facebook dar mereu am reușite ( in afara de aspect ) cu minunile postata de tine, îți urez aici sa ai un Crăciun mai puțin obositor, înconjurată de ceilalți trei , sa te trezești ca zambesti fără sa vrei. Sa fie memorabil
Mulțumim! Sărbători liniștite și ție! 🙂
Sincer am fost putin sceptica cu privire la gust dar când au fost gata și am gustat mmm sunt super buneee. Mie nu mi-au ieșit prea pline înăuntru ci destul de goale deși diferite de choux-urile pe care le umpli cu cremă.
Mă bucur că ți-au plăcut. Da, e posibil să nu e poți umple prea mult. Sunt mai dense față de choux-urile clasice pentru că au brânzeturi în compoțitia aluatului. 🙂
Bună ziua. Va urmăresc de curând și deja m-am îndrăgostit de rețetele dvs. Am făcut câteva din ele și sunt foarte încântată de rezultate. Am o întrebare în legătură cu această rețetă. Gogoșele formate se pot congela și coace ulterior asa cum se procedează cu cele de choux?
Mulțumesc anticipat.
Bună ziua. Va urmăresc de curând și deja m-am îndrăgostit de rețetele dvs. Am o întrebare în legătură cu această rețetă. Gogoșele formate se pot congela și coace ulterior asa cum se procedează la cele de choux?
Vă mulțumesc.
Bună, Alina,
Nu am congelat niciodată gogoșile de choux normale. Mi se pare că își pierd din fermitate după decongelare.Dar dacă ai avut rezultate bune și ți-a plăcut cum au rămas după decongelare, atunci poți aplica aceeași metodă și pentru cele sărate. 🙂