O pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice abia scoasă din cuptor e mult peste orice miros bun pe care ți-l imaginezi în bucătărie.
Pregătește-o într-o zi de weekend și îi vei face fericiți pe toți din casă. Ori, dacă vrei un adevărat răsfăț, pregătește-o în mijlocul săptămânii când nimeni nu se așteaptă ca la prânz sau cină să primească pâine fierbinte pe masă.
De când am făcut un pull-apart bread dulce, în primăvara trecută, am știut că voi repeta experiența în varianta sărată. E ceva magic în pâinile astea care se rup în fâșii, ca atunci când îți tai felia potrivită. Doar că de data asta vine deja unsă cu unt și aromată cu cimbru, salvie și usturoi.
Pâinea asta e perfectă așa goală, când e proaspăt scoasă din cuptor. Dar o poți pune și lângă brânzeturi, hummus ori zacuscă.
Pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice (pull-apart bread)
Ingrediente:
Pentru aluat (rețetă adaptată din Food & Wine)
- 300g făină
- 20g zahăr
- 1 linguriță sare
- 7g / 1 pliculeț drojdie uscată activă
- 120ml lapte
- 80ml smântână lichidă
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ou
Pentru umplutură
- 100g unt
- 1 lingură cimbru proaspăt tocat mărunt
- 2 căței de usturoi rași fin
- 1 linguriță frunze de salvie tocate mărunt
- 30g parmezan ras
- Za’atar / cristale de sare pentru presărat deasupra
Mod de preparare:
Amestecă făina, drojdia și sarea în bolul unui mixer static.
Încălzește puțin laptele amestecat cu smântână. Nu trebuie să le fierbi. E suficient să fie călduțe. Adaugă în ele zahărul, două linguri de ulei de măsline și oul și bate amestecul cu o furculiță.
Toarnă tot lichidul peste făina din bol și mixează folosind cârligul pentru aluat.
La început poate să fie o viteză mică de mixare, până când lichidul este încorporat în făină. Apoi poți să crești viteza spre mediu și mixezi pentru cel puțin 10 minute, până când obții un aluat elastic. Va fi încă lipicios, dar nu e o problemă. După ce va dospi va fi ușor de manevrat.
După ce ai mixat aluatul și a ajus la consistența dorită, scoate-l într-un bol uns cu ulei și lasă-l să dospească timp de 1h, la temperatura camerei.
Între timp, lasă untul pentru umplutură să se înmoaie bine la temperatura camerei, cel puțin 30 -45 de minute. În untul moale se încorporează cimbrul tocat mărunt, frunzele de salvie tocate mărunt și usturoiul ras.
***Dacă nu ai ierburile aromatice în varianta proaspătă, poți folosi și ierburi aromatice uscate, în ce combinație îți dorești. Nu pune însă mai mult de ½ linguriță din fiecare .
După ce aluatul a dospit, scoate-l pe blatul presărat cu făină. Împarte-l în două bucăți egale și întinde-le pe fiecare în parte într-un dreptunghi de maxim 20x30cm.
Unge prima foaie de aluat cu jumătate din amestecul cu unt și ierburi aromatice. Rade deasupra jumătate din parmezan. Acoperă cu a doua foaie de aluat și unge-o și pe ea cu restul de unt cu ierburi aromatice și presară restul de parmezan ras.
Taie foile de aluat puse una peste alta în 9 patrate (3 fâșii pe lungime și 3 pe lățime). Suprapune trei părți de aluat una peste alta. Vei avea trei turnulețe cu pătrățele de aluat.
Așează cele 3 turnulețe cu marginea tăiată în sus într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, la distanță unul de altul. Preasară puțin Za’atar peste aluat și /sau cristale de sare. Acoperă cu un prosop de bucătărie și mai lasă la dospit încă o oră.
***Eu am folosit o tavă 11x25cm.
***După dospire spațiile care erau la început în tavă se vor umple cu aluatul care își mărește volumul.
Coace pâinea în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 25-30 de minute, până când e rumenă la suprafață.
Lasă pâinea să se răcorească în tavă timp de 10 minute. Apoi poți să o scoți și să îndepărtezi hârtia de copt.
Mai departe ține doar de tine să pui frână și să nu o mănânci pe toată cât e caldă.
A iesit perfect! Acum o savuram!
Mă bucur tare mult că vă place! 🙂
Doamne fereste cat e de buna! 🙂 Multumesc pentru reteta
Ce mă bucur că ai încercat rețeta și ți-a păcut! 🙂
Asa ceva… Nu ne mai puteam opri din mâncat 😅
Știu! :)) Dă dependență pâinea asta. Mai ales când e caldă. 🙂
Vaaai cât e de bună!!! Mulțumim din suflet pentru rețetă!
Ce mă bucur că vă place! 🙂
A reușit cineva să păstreze și pentru a doua zi? Sunt curioasa cum se păstrează.
După ce s-a răcit, pâinea poate fi învelită în folie alimentară de plastic și se păstrează bine pentru 2-3 zile. Cred că poate fi și congelată, tot învelită în folie alimentară, timp de o lună. După decongelare trebuie reîncălzită. 🙂
Nici o șansă 😂 a dispărut rapid în aceeași zi!
😋 E adevărat că nu rezistă prea mult. 🙂
Doamne ce bunatate! Super usor de facut si ffff delicios!
Dispare rapid, asa e… dar merita efortul!
Multumim!
Cu drag! Îmi pare bine că ți-a plăcut și ți s-a părut ușor de făcut. 🙂
Reteta asta are o singura problema. Am făcut o portie crezând ca ajunge unei familii (2 adulti + 2 copii) dar efectiv ne-am bătut pe ea. Am mancat pâinea fierbinte, ne-au luat limbile foc dar nu am acut curaj sa lăsăm pe mai târziu de teama sa nu rămânem fără.
Maine triplez cantitățile!
Adevărul e că e greu să te oprești la o singură felie. Poftești la ea în timp ce se coace fiindcă lasă în casă o aromă minunată. Mă bucur că v-a plăcut așa tare.❤️
Bună dimineața, cata drojdie proaspata sa folosesc?
Bună, Mara,
Poți folosi 18g drojdie proaspătă.
Despre conversia din drojdie uscată în drojdie proaspătă am scris și aici: https://ciocolatasivanilie.ro/drojdie-proaspata-sau-drojdie-uscata-cum-functioneaza-fiecare 🙂
Absolut minunat a iesit!
Ce mă bucur că ți-a plăcut! 🙂