Am aproape toată casa plină de bagaje. Aproape. Pentru că am păstrat încă pe poziții tăvile și o parte din farfurii. Și mi-am dat seama că aș putea trăi cu hainele în saci și în cutii încă o perioadă bună de aici înainte dacă bucătăria va rămâne intactă.
Asta e ultima etapă înainte de o mutare pe care o aștept de ceva vreme. E “întoarcerea la bază” cum îi zic eu, într-un loc cu mai mult spațiu, cu o bucătărie mai mare, cu un cuptor electric și grădină unde visez să stau balansoarul din copilărie și din care să admir vișinul plantat cu mâna mea.
În așteptarea prelungită a mutării la casă am pornit pentru ultima dată cuptorul care mi-a fost o adevărată provocare în ultimul an. Pentru cei ca mine, care au nevoie de temperaturi exacte ca să coacă aluaturi și blaturi, cuptorul cu gaz a fost un test al răbdării și priceperii. Asta fiindcă în 1% din cazuri i-am nimerit din prima temperatura pe care o doream. În rest, aproape că l-am rugat să se stabilizeze ca să pot coace. Dar am învățat multe cu el și după experiența asta niciun cuptor nu mă mai poate dezamăgi. Cu bătrânul cuptor cu gaz mi-am depășit multe limite și am scos din el prăjituri tare frumoase.
Tortul ăsta a fost ultimul lui test cu mine. Ce-i drept, nu l-am provocat prea tare, fiindcă nu mi-au trebuit mai mult de 180C ( la temperatura asta e cel mai ușor de potrivit) și nici nu am venit cu vreo rețetă răsunătoare. Am vrut să sărbătoresc plecarea asta cu un tort și am alaes unul simplu și ciocolatos, în care am adăugat cafeaua care mie îmi place atât de tare și un ingredient surprinzător, care până acum nu mă așteptam să aibă loc într-un blat: ricotta.
Nu are un nume și nici nu m-am putut decide la două ingrediente principale, așa că le-am trecut pe toate. E un tort foarte bun , dens, intens în arome și foarte sățios. L-aș repeta cu drag pentru orice ocazie specială, mai ales că poate deveni spectaculos prin înălțimea lui.
Tort cu ciocolată, cafea, ricotta și mascarpone
Ingrediente pentru un tort 18cm
Blaturi (adaptate de la stemsandforks.com)
- 260g făină
- 50g cacao
- 1 plic praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- 300g zahăr
- 2 ouă
- 120ml ulei
- 85g ricotta
- 250ml cafea (neîndulcită)
Cremă cu mascapone (preluată de la ciprianmuntele.ro)
- 375g mascarpone
- 75g zahăr pudră
- 50g cacao
- 200ml smântână lichidă pentru frișcă(32% grăsime)
Decor: fructe proaspete
Mod de preparare:
Pentru blaturi, amestecă toate ingredientele uscate într-un bol. Adică, pune împreună făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul și amestecă-le bine cu o lingură.
Într-un alt bol, mai mare, amestecă zahărul cu uleiul. Adaugă apoi ouăle întregi și ricotta fărâmițată și încorporează-le. Toarnă peste acest amestec ingredientele uscate pregătite mai devreme și amestecă bine. Vei obține un aluat dens și greu de mânuit. Nu îți face griji. Acum e momentul să adaugi cafeaua fierbinte peste el și să amesteci cu grijă până când obții un aluat mult mai maleabil și lichid, care e pregătit să fie copt.
Eu l-am turnat în 3 tăvi de 18cm, tapetate cu hârtie de copt. Dar pot fi coapte, pe rând, câte 2 blaturi de 18cm sau 2 de 20cm. Depinde câte tăvi asemănătoare ai și cât de înalt vrei să fie tortul.
Pentru cele trei tăvi de 18cm timpul petrecut în cuptor pentru coacerea lor a fost de 30 de minute, la 180C.
Scoate blaturile și lasă-le să se răcorească în tăvi. Apoi scoate-le pe un grătar să se răcească de tot.
După ce blaturile s-au răcit, pregătește crema cu mascarpone.
Bate smântâna până când obții o frișcă tare.
În bolul pentru mixer pune brânza mascarpone, zahărul pudră și cacaua. Mixează până când se omogenizează. Adaugă o treime din frișcă și încorporează-o cu mixerul. Apoi, adaugă restul de frișcă și mixează până când o încorporezi pe toată. Crema va fi spumoasă, aerată și te va surprinde cu asemănarea ei uimitoare cu o cremă cu unt și ciocolată.
Asamblare:
Pune primul blat pe un platou/ farfurie mare. Întinde la suprafața lui un strat de cremă, acoperă cu al doilea blat și continuă cu încă un strat de cremă peste care așezi ultimul blat. Toată crema care a rămas o vei folosi să îmbraci tortul cu ea. Nu te strădui prea tare. Un tort semi-naked va fi foarte frumos. Pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute și decorează-l cu fructe proaspete înainte să îl feliezi.
Draga Alina, îți mulțumesc pt rețetele minunate pe care ni le prezenți aici. Am încercat acest tort și sunt foarte mândră de rezultat. O singura întrebare am legat de cremă care după o noapte la frigider a crăpat puțin, oare ce am făcut greșit?
Mulțumesc frumos și te apreciez pt munca și răbdarea pe care le depui
Bună, Irina,
Îți mulțumesc și eu că încerci rețetele și mă bucur că ai găsit inspirație aici.
Nu e nimic greșit în ceea ce ai făcut. Crema poate să crape din cauza umidității sau a lipsei umidității din frigider. Am pățit-o și eu. 🙂 Poate fi reparată cu un pic de cremă proaspătă întinsă și nivelată peste zonele cu crăpături. 🙂
Buna ziua,
tortul arata super!! in loc de cafea, pentru a-l face mai baby friendly, cu ce se poate inlocui?
Multumesc!
Bună, Simona,
În loc de cafea poți folosi apă călduță. Nu va avea aroma de cafea, dar e mai prietenoasă cu piticii. 🙂