Motivul pentru care s-a întâmplat plăcinta de față a fost brațul de verdețuri cu care el a venit fericit într-o zi acasă. Aș fi putut mai simplu să fac o salată, dar cele două săptămâni în care am stat departe de cuptor mi-au crescut pofta de a coace ceva. Așadar, cu un braț de verdețuri din care ieșea fericit tarhonul și cheful meu de a găti a ieșit plăcinta asta. Din care am mai descoperit că puiul nu e chiar o carne fadă dacă îi pui lângă ea ingredientele potrivite și că niciodată nu o să mă satur de aluatul de foietaj făcut cu mult unt.
*Înainte de toate trebuie să zic că asta nu e o plăcintă obișnuită. Adică, nu are foaie așezată și la baza și la suprafața ei, deși s-ar putea dacă ți-ai dori. E o plăcintă în stilul celor englezești, unde amestecul de umplutură e acoperit doar la suprafață cu un aluat. Mi se pare mai ușor de făcut așa și mult mai interesantă.
**Dacă nu ai talent la făcut aluat de foietaj, deși te încurajez să îl încerci pe cel rapid fiindcă e divin și untos, și fiindcă ți se va topi în gură (de poftă și plăcere), poți folosi și aluat cumpărat.
***Dacă nu îți place tarhonul, poți folosi cimbru proaspăt (nu cel uscat).
Plăcintă cu pui, ciuperci și tarhon
Ingrediente pentru o plăcintă 20x20cm
Pentru aluat (foietaj rapid)
- 175g făină
- un praf de sare
- 165g unt rece, tăiat cubulețe
- 70ml apă rece
Pentru umplutură:
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă roșie medie, feliată subțire
- ½ tulpină praz, feliat rondele subțiri
- 300g ciuperci Champignon, feliate
- 600g pulpe de pui superioare (dezosate), tăiate fâșii
- 200ml smântână de gătit (32% grăsime)
- 3-4 fire tarhon
- 1 ardei iute feliat subțire
- sare+piper
1 ou+ 1 lingură apă pentru uns plăcinta
Mod de preparare:
Începe cu aluatul de foietaj. Are nevoie să stea să își tragă sufletul la rece înainte să îl pui peste plăcintă.
Într-un bol, pune făina și sarea. Apoi adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți încet cu degetele, fărâmițând untul în făină, aducând treptat făina dinspre margini spre centru.
Nu fărâmița untul prea tare, ci cât să îi lași şi bucăţele mai mari. Adaugă apa și continuă încorporând-o în făină cu o lingură de lemn. Când aluatul începe să prindă formă, fără să îl frămânți prea mult, răstoarnă totul pe blatul tapetat cu făină. Adună aluatul într-un dreptunghi și acoperă-l cu o folie de plastic. Lasă-l așa timp de 10 minute, cât făina să tragă din umezeală apei şi a untului.
După 10 minute, întinde amestecul cu sucitorul într-un dreptunghi. Împăturește-l în trei (pe lăţime), rotește-l 90 de grade pe masă şi întinde-l din nou într-un dreptunghi. Repetă operaţiunea de trei ori, presărând din belşug făină şi pe masă, şi pe aluat, şi pe sucitor. La final, acoperă-l cu folie alimentară de plastic și pune-l la rece măcar 30 de minute înainte să îl folosești.
****Am scris mai multe despre aluatul de foietaj rapid AICI.
Pentru umplutură:
Încinge uleiul într-o tigaie adâncă și largă. Adaugă ceapa, prazul și ciupercile. Condimentează cu sare și piper și lasă pe foc mediu timp de 2-3 minute. Adaugă bucățile de carne de pui, dă focul mai mic, acoperă cu un capac și lasă să se gătească (amestecând din când în când) până carnea este complet pătrunsă. Nu am cronometrat, dar toată treaba asta se întâmplă în 20-25minute. Ia capacul și lasă pe foc mic, descoperit să se mai gătească alte 5-10 minute, amestecând din când în când.
Oprește focul și lasă amestecul să se răcorească puțin. Apoi, adaugă ardeiul iute tocat mărunt, smântâna de gătit și frunzele de tarhon tocate. Condimentează cu sare și piper și lasă deoparte să se răcească bine.
****Amestecul ăsta poate fi făcut și cu 1-2 zile înainte și ținut apoi la frigider până când ești gata să faci foietajul și să coci plăcinta.
Folosește un vas de ceramică rezistentă la căldură. Eu am avut unul 20x20cm, nu prea înalt, dar merge orice vas care să acopere suprafața asta, rotund sau dreptunghiular.
Toarnă umplutura în vas și scoate foietajul de la rece. Întinde aluatul într-o foaie care să acopere suprafața vasului. Așează foaia de aluat peste vas, taie marginile ca să se încadreze perfect și crestează din loc. Unge suprafața aluatului cu ou bătut și pune în cuptorul încins la 180C, timp de 25-30 minute sau până când aluatul este rumen.
Lasă plăcinta să se răcorească înainte să o tai în bucăți și să o împarți caldă cu cei dragi.