Recunosc că am un fel de bucurie ascunsă în a combina ingrediente cât mai neobișnuite. Așa au apărut tortul cu păstârnac și afine sau tortul cu rozmarin și caramel. Îmi place să găsesc locuri speciale pentru plantele aromatice sau mirodeniile pe care în mod normal le pui într-o mâncare și mai puțin într-un desert. Tarta asta a pornit de la o imagine pe care o aveam de ceva vreme cu frunzele de mentă aproape plutind la suprafața unui desert. Menta nu e o apariție neobișnuită, dar apoi apărut ideea de a-i adăuga ghimbir, iar spre final (cu inspirație pornită de la o rețetă salvată acum mult timp) și turmericul. În plus, tarta asta e un fel de final de sezon rece pentru mine. Îmi iau adio de la fructele exotice din magazine și de aici înainte mă pregătesc pentru invazia fructelor de vară din piețe.

Tartă cu fructe exotice și jeleu cu mentă
Ingrediente
Blat:
- 100g făină de cocos
- 125g făină
- 25g fulgi de cocos
- 100g zahăr pudră
- 100g unt rece (82% grăsime)
- 2 ouă
Cremă:
- 250g mix de fructe exotice ananas/ papaya/mango (se poate înlocui cu aceeași cantitate de ananas sau mango)
- sucul de la ½ lime
- 40g unt topit
- 15g ghimbir proaspăt (cântărit după curățare) ras fin
- 90g zahăr
- ¼ linguriță turmeric ( opțional)
- 2 ouă
- 5g gelatină
Jeleul cu frunze de mentă:
- 125ml apă
- sucul de la ½ lime
- 3g gelatină
- frunze de mentă
- colorant alimentar verde
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă cele două tipuri de făină cu fulgii de cocos și zahărul pudră. Așează-le într-un bol și adaugă în mijlocul lor untul rece, tăiat cubulețe. Frământă cu degetele, rupând bucățele de unt, până când amestecul are un aspect nisipos. Adaugă ouăle și încorporează-le treptat în amestec, până când vei obține un aluat. Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și frământă-l de 2-3 ori cu podul palmei. Pune-l la rece timp de 15-20 minute și apoi întinde-l într-o foaie groasă de 3-4 mm în forma tăvii pe care o folosești.
* Eu am folosit o tavă dreptunghiulară 30x11cm, dar aluatul e suficient cât să ajungă și pentru o tavă rotundă cu diametrul 23-24cm.
** Întinde aluatul suficient de mult încât să îți acopere baza și pereții tăvii.
Așează aluatul în tavă, taie marginile în exces și pune tava la rece timp de 30 de minute.
Coace tarta în orb, la 180C, timp de 15-20 de minute. Apoi, îndepărtează greutățile și hârtia de copt, înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și mai coace timp de 5-10minute până când se rumenește frumos. Lasă coaja de tartă să se răcească în tavă.
Între timp, pregătește umplutura.
Pune fructele tăiate cuburi împreună cu ghimbirul ras și sucul de lime într-un blender și pasează-le. Strecoară piureul obținut printr-o sită deasă (vei scăpa astfel de pulpa de fruct și vei obține un sos cremos la final) și pune-l apoi pe foc mediu împreună cu untul topit, zahărul, turmericul și ouăle.
Amestecând continuu cu o lingură de lemn ai răbdare până când începe să se îngroașe ca un sos, adică până când amestecul atinge 82C sau, dacă nu ai termometru, până când dacă înmoi lingura în cremă și treci cu degetul pe dosul ei, va ramâne o urmă fermă.
Ia crema de pe foc, strecoară din nou printr-o sită deasă și imediat amestecă în ea gelatina hidratată în apă rece.
*** Poți adăuga gelatina hidratată și stoarsă direct în crema fierbinte sau o poți topi înainte la bain marie în puțin suc de lime și o adaugi apoi în cremă. A doua variantă e potrivită și dacă folosești gelatină granule/ pudră.
****Crema e suficientă pentru tava dreptunghiulară. Dacă faci în tavă rotundă (23-24cm), atunci dublează cantitățile de ingrediente.
Toarnă crema în coaja de tartă răcită și pune la frigider câteva ore bune sau peste noapte, până când crema de întărește.
A doua zi, pregătește jeleul care va prinde în el frunzele de mentă.
Încălzește apa cu sucul de lime și după ce s-au înfierbântat, dizolvă în ele gelatina hidratată în apă rece. Adaugă 1 picătură de colorant alimentar verde și lasă amestecul să se răcorească puțin.
Picură căteva linguri din acest amestec la suprafața tartei întărite. Așează peste locurile unde ai picurat frunzele de mentă și pune tava la rece pentru 10 minute. Va fi timp suficient ca să se întărească și să lipească frunzele de mentă de suprafața tartei. Toarnă apoi încet, cu o lingură, jeleu pe toată suprafața până când frunzele de mentă sunt complet acoperite.
Lasă tarta la rece timp de o oră, până când tot jeleul se întărește, înainte să o tai.