Mi-a scos viața în cale destui oameni care ar mânca dulce, dar nu pot. Teo era unul dintre ei. Teo reinventase dulciurile ca să i se potrivească ei și restricțiilor medicale și mă fascina cu combinațiile cele mai ingenioase de îndulcitori, pudră de roșcove, fructe uscate și nuci. Și de câte ori ne aducea jobul împreună îmi spunea că se roagă ca într-o zi să mănânce ceva făcut de mâna mea, dar care să nu aibă zahăr.
Asta fiindcă rareori gătesc desert fără el. Eu cred în puterea zahărului în partea asta de lume culinară. Știu că are rolul lui acolo. Că prin topire și caramelizare dă culoarea aia frumoasă prăjiturilor, că leagă bine aluaturile și dă gust. Pe de altă parte, e unul dintre cele mai hulite ingrediente. Nu voi milita nici pro, nici contra lui. Sunt mai degrabă adepta moderației, căci meseria mea implică mult zahăr fără de care nu știu dacă multe din deserturile sofisticate ar mai fi posibile.
Din când în când, însă, mai fac unele abateri de la regulile mele de cofetar și îmi hrănesc poftele cu dulciuri în care încerc să scap de zahărul rafinat, în care o linguriță de îndulcitor sau fructe confiate pot echivala cu gustul dulce de care am nevoie, în care reinventez deserturile care îmi plac și le transform în ceva permis și celor care nu pot cu zahăr.
Postarea și prăjitura asta sunt făcute cu gândul la Teo, la provocarea celor de la Vegis.ro, care mi-au propus să fac un desert #FaraZahar în cadrul #VegisChallenge, o campanie ce susține viața sănătoasă și consumul de produse benefice pentru organism. Și cred că e prima prăjitură fără zahăr din viața mea. 🙂
Cheesecake fără coacere cu cocos și lămâie
Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul 23cm – 8 porții)
Aluat:
- 150g făină de cocos bio
- 115g unt (82% grăsime)
- 25 picături Dulce de Stevie (echivalentul a 1 linguriță de zahăr)
- 1 ou
- coaja de la ½ lime
Cremă de brânză cu cocos și lămâie:
- 500g cremă de brânză
- 150ml lapte de cocos
- 60g sirop din curmale ecologic
- 40g coajă de lămâie fără zahăr ecologică
- 10g gelatină
Decor: chipsuri de cocos raw și felii de lime
Mod de preparare:
Aluatul îl poți lucra cu mâna sau cu un mixer static, cu paleta de aluat. Eu am optat pentru a doua variantă. Pune împreună făina de cocos, untul rece tăiat cubulețe, coaja rasă de lime și 25 picături de dulce de stevie. Amestecă până când untul se fărâmițează în făină și amestecul capătă un aspect nisipos. Adaugă oul și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc. Nu amesteca prea mult. Nu vrei să înmoi prea tare untul.
Ia aluatul, modelează-l în palme și formează din el o bilă. Așează-l între două bucăți de hârtie de copt și întinde-l într-o foaie care să acopere baza și pereții unei tăvi de tartă. (Eu am ales una de 23cm, cu pereți detașabili, ca să îmi fie ușor să scot cheesecake-ul la final.)
Cu aluatul ăsta nu e la fel de simplu cum ți-ar fi cu unul obișnuit. E ușor sfărâmicios și s-ar putea să ai surpriza să nu îl poți întinde nici cu cele două foi de hârtie de copt. Fără panică! Ia-l așa și întinde-l cu mâna în tavă, presând cu degetele ca să îl așezi într-un strat cât mai neted.
Odată întins aluatul pune-l la rece, în congelator, pentru 15 minute. Apoi coace-l în orb, la 180C, timp de 15-20 de minute. Lasă coaja de aluat copt să se răcească bine înainte să o umpli.
Pentru umplutura de cheesecake, amestecă cu o spatulă sau cu un mixer crema de brânză, laptele de cocos și siropul din curmale (de el vei obține, de fapt, culoarea asta frumoasă și rozalie în cheesecake).
Pune gelatina la hidratat în apă rece și după ce s-a înmuiat, scurge-o și topește-o într-un vas la bain-marie. Toarnă-o în amestecul cu cremă de brânză și încorporează-o bine. Adaugă și coaja de lămâie și toarnă amestecul în coaja de aluat coaptă înainte. Nivelează cât mai bine și pune la rece pentru cel puțin 3 ore.
Eu am lăsat totul peste noapte la frigider și abia a doua zi am tăiat cheesecake-ul decorat cu fulgi de cocos și felii de lime.
*Cea mai plăcută descoperire din provocarea asta este făina de cocos. Blatul făcut cu ea e fraged și parfumat. L-am ales pe el în locul unui amestec mai clasic cu nuci, curmale, semințe, fulgi de ovăz și unt, pe care aș fi putut să îl pun la un cheesecake, tocmai pentru că parfumul de la făina asta m-a fascinat de cum am deschis punga.
**O variantă de îndulcitor pe care am descoperit-o tot acum și pe care vreau să o explorez și mai mult e siropul din curmale.
***Pentru un consumator de zahăr rafinat, desertul ăsta va fi o provocare de gust. Nu e la fel de dulce cum ar fi fost dacă aș fi folosit zahăr normal, dar e suficient de dulce să simți asta și să te bucuri că e un desert. Plus că are o aromă subtilă și foarte plăcută de curmale.
Buna,azi te-am descoperit.Imi par foarte interesante sfaturile date.Am sa citesc si retetele date si chiar am sa fac unele.Cu toata stima pentru ce faci,Violeta
Mulțumesc. 🙂