Din titlu nu sună a cine știe ce minune. Un soi de mămăligă la cuptor. De fapt, asta a fost prima reacție în casă atunci când am spus despre ce e vorba. Povestea prăjiturii e mult mai lungă. Portocalele roșii au venit cu mine de la Budapesta, pe viscol și frig. Căutasem câteva zile înainte să plec și nu le-am găsit la noi. Acolo gemeau tarabele cu ele și am luat câteva în valiză.
Idei am avut vreo zece pentru ele. Și din toate frumusețile sau combinațiile inedite eu m-am oprit la asta. O prăjitură foarte simplă, dar foarte gustoasă și foarte apreciată de cei care au gustat-o. Și am ales-o pentru că mi-am dorit tare să fac ceva care să fie altfel decât spectacolul obișnuit al unei prăjituri răsturnate cu citrice sau a unui tort în care sucul portocalelor ăstea roșii ar fi ajuns în cremă. Pe parcurs am mai primit câteva idei și cred că în perioada următoare mă voi tot duce în căutare de portocale roșii.
De ce fără gluten? Nu e o nouă obsesie în ultima vreme, deși am făcut și prăjitura cu piure de castane tot fără gluten, dar caut să înțeleg în perioada asta și altfel de prăjituri decât cele clasice. Și sunt tot mai uimită de gusturile care se pot naște fără făină.
Prăjitură cu mălai și portocale roșii (fără gluten)
Ingrediente:
- 4 portocale roșii
- 120+250g zahăr
- 6 ouă
- 125g mălai
- 125g făină de migdale (sau migdale întregi măcinate foarte fin)
- 1 plic (10g) praf de copt
- 1 linguriță cimbru proaspăt tocat mărunt
- un praf de sare
Mod de preparare:
Primul pas e să pregătești feliile de portocală folosite la decor și în același timp să pui la fiert portocalele pe care le vei folosi în prăjitură.
Pune într-o crăticioară 120g zahăr și 120ml apă pe foc mediu. Lasă să fiarbă până când zahărul se dizolvă. Taie una dintre portocale în felii și scufundă feliile în siropul de zahăr din crăticioară. Mai lasă pe foc încă 5 minute. Scoate apoi feliile și așează-le într-o tavă, pe o hârtie de copt. Pune-le la cuptor, la 150C timp de 10 minute pe fiecare parte. Scoate-le și lasă-le deoparte.
***Păstrează siropul în care au fiert pentru a-l folosi mai târziu peste prăjitură.
Celelalte 3 portocale roșii se pun întregi într-o oală cu apă cât să le acopere. Pune-le la fiert, pe foc mediu, timp de 30 de minute. Ia-le de pe foc și lasă-le să se răcorească. Apoi, taie-le și scoate pulpa într-un vas pentru blender. Pasează-le până când obții un piure.
Bate ouăle cu 250g zahăr până când se spumează. Încorporează în ele piureul de portocale. Apoi adaugă mălaiul amestecat cu făina de migdale, praful de copt, un praf de sare și cimbrul tocat. Mixează până când totul e bine încorporat.
Toarnă amestecul într-o tavă cu diametrul 20-22cm, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt.
Coace prăjitura la 170C, timp de 35-40 minute, până când o scobitoare înfiptă în ea iese curată. Scoate-o din cuptor și cât e în tavă înțeapă-o din loc în loc cu o scobitoare, apoi unge cu siropul păstrat toată suprafața ei, de mai multe ori. Lasă prăjitura să se răcească perfect înainte să o scoți din tavă.
Decorează-o cu feliile de portocale roșii coapte înainte .
*Rețetă inspirată de: fromthelarder.co.uk
**Mălaiul și făina de migdale sunt două ingrediente care vor trage greu în prăjitura asta. Nu o considera un eșec chiar dacă mijlocul nu îți crește la fel de frumos și la același nivel cu lateralele. Mi s-a întâmplat și am nivelat-o din cuțit. 🙂
***Nu te speria de cimbrul inserat printre ingrediente. Aduce doar o aromă plăcută și subtilă în prăjitură. Dacă nu îl ai în casă, omite-l.
****E o prăjitură densă și siropoasă, perfectă cu o cană de ceai, dar cred că și mai bine merge cu un pahar de iaurt sau lapte bătut.
Excelent! Ma bucur mult sa vad si retete “altfel” aici pe blog. Asa cum spui, e fascinant sa descoperi cate se pot face – si cat de bune sunt – fara faina, si chiar si fara unt. Imi place cum adaugi cimbru, rozmarin si alte “ierburi” la prajituri. Bravo si multumesc pentru inspiratie. 🙂
Și eu îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase. 🙂