Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
TARTE  /  11/10/2017

Tortul copilăriei…Tort cu mere

by Alina

Dacă aș fi avut măcar un sfert din talentul mamei la desen aș fi fost acum cake decorator cu zeci de torturi pictate. N-am moștenit de la ea decât puțin talent, dar am luat răbdarea pentru lucruri mărunte și migăloase. Pot petrece ore meșterind ceva fin și poate de aici am câștigat șansa de a face un tort cum e ăsta. E o idee la care am visat de câteva luni, un desen la care am oscilat și pe care l-am refăcut pe hârtie de câteva ori.

Tortul ăsta e mesajul meu despre copilărie. Fiindcă sunt topită după baloane: de la alea cu heliu pe care le-aș atârna de mine și m-aș plimba prin parc cu ele ca un circ ambulant, până la cele colorate din care clovnii fac săbii și căței pentru copii prin mall-uri, baloanele multicolore prinse la petreceri aniversare sau baloanele de săpun pe care vântul le distruge într-o clipă.

De la baloanele colorate până la tortul ăsta n-a fost decât un pas, iar sub pasta de zahăr (pe care până la urmă o pot da la o parte definitiv fiindcă mi-e numai pânza pentru un desen pe care l-am visat) zace un tort cu o puternică influență din copilăria mea și a altora (cred): tortul cu mere. Eu cred că erau puține mame acum vreo 30 de ani care să nu facă un tort cu mere. Adică acele mere cu miezul scobit, umplute cu stafide, nucă și rahat, acoperite de cel mai simplu pandișpan și la final însiropate și decorate cu frișcă. Multe mame îl făceau într-o oală banală, dar era cel mai bun tort din lume la vremea respectivă.

I-am păstrat gustul de la bază, căci de el mi-a fost cel mai tare dor, dar i-am adăgat elemente noi. Dacă ar fi să îl refac, aș schimba câte un pic pe ici-colo, dar l-aș păstra aproape la fel.

tort de mere cu pasta de zahar

Tort cu mere

Ingrediente pentru un tort 16cm

Blat:

  • 3 ouă
  • 90g zahăr
  • 90g făină
  • coaja de la 1 portocală
  • 15g unt topit

Buttercream cu scorțișoară:

  • 3 albușuri
  • 180g zahăr
  • 200g unt moale ( la temperatura camerei)
  • 2 lingurițe scorțișoară

Sirop:

  • 30g zahăr
  • zeama de la 1 portocală

tort de mere

Mere în caramel:

  • 5 mere mari, curățăte și taiate în felii subțiri
  • 150g zahăr
  • ¼  linguriță nucșoară
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 40g unt
  • 100ml lapte condensat

Nuci: 100g – coapte 5 minute la 180C , tocate

Stafide: 75g  – lăsate la înmuiat peste noapte în whisky cât să le acopere.

tort pictat

Mod de preparare:

Pentru blat, bate ouăle cu zahărul până când se formează o spumă tare. Încorporează apoi în ea (cu mișcări largi și ușoare) făina cernută, amestecată cu coaja rasă de la portocală. Apoi untul topit.

Pune blatul la copt într-o tavă cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt, la 180C, timp de 25 minute. Sau până când blatul se umflă, se rumenește, iar o scobitoare înfiptă în el iese curată.

Pentru sirop, pune zahărul cu apă cât să îl acopere pe foc mare și lasă-l să se caramelizeze. Adaugă 200ml apă (ai grijă când faci asta pentru că nu e tocmai ușor să pui apă peste caramel încins fără ca acesta să bolborosească intens) și lasă să fiarbă pentru 3-4 minute până când se dizolvă caramelul întărit. Ia de pe foc, lasă să se răcorească, apoi adaugă în sirop și zeama de la portocală. Amestecă bine și lasă deoparte.

tort pictat

Pentru merele în caramel, taie merele felii subțiri și stropeștele cu puțină zeamă de lămâie ca să nu oxideze. Adaugă zahărul, scorțișoara și nucșoara și amestecă bine. Apoi, pune totul pe foc într-o tigaie sau oală încăpătoare, în care ai topit 40g unt. După ce zahărul se topește, adaugă laptele condensat și lasă să fiarbă pe foc mic până când amestecul lichid se îngroașă ca un sos. Va dura ceva. Va trebui să ai răbdare măcar 15 minute pentru asta.

Lasă merele să se răcească și între timp pregătește buttercream-ul cu scorțișoară.

Începe să bați albușurile spumă cu un mixer static (de la robotul de bucătărie) sau cu un mixer de mână. Între timp, se pune pe foc zahărul (cu apă cât să îl acopere) și se lasă să fiabră un sirop până al 116C-117C. Cu mixerul la viteză maximă toarnă siropul în fir subțire și continuă să bați bezeaua până când vasul s-a răcit complet.

tort de mere

Untul trebuie să fie deja la temperatura camerei și să fie moale. Taie-l în bucăți mici și când bezeaua s-a răcit începe să adaugi puțin câte puțin untul. Mixează continuu până când încorporezi tot untul în ea. Va părea pentru un moment că această cremă se taie, dar crede-mă că untul face minuni în buttercream și își va reveni imediat.  Ultima adăugată e scorțișoara. Două lingurițe ca să îi dea aromă și un strop de culoare.

Cu toate părțile pregătite poți să treci la ASAMBLARE:

Taie blatul în trei, pe orizontală.

Așează primul blat în forma de tort în care l-ai copt, de data asta tapetată cu folie acetofan. Însiropează-l cu siropul cu portocală, apoi pune pe marginea (cu ajutorul unui poș) o dungă groasă și înaltă de cremă de unt cu scorțișoară. umple mijlocul rămas liber cu jumătate din nuca coaptă și tocată, jumătate din stafidele stoarse din alcool și un strat de mere în caramel.

***Stratul de buttercream pus pe marginea blatului este esențial ca să poți ține tortul cu pereții perfect drepți și să îl poți îmbrăca apoi mai ușor complet în cremă.

tort cu pasta de zahar pictata
 

Continuă cu al doilea blat. Însiropează-l, pune-i o margine din cremă de unt, umple mijlocul cu restul de nucă și stafide și un strat de mere în caramel și acoperă cu al treilea blat. La suprafață pune un strat subțire de cremă de unt și nivelează. Lasă tortul la rece pentru 20 de minute.

Scoate tortul din tavă, îndepărtează acetofanul și îmbracă-l cu restul de cremă, nivelând perfect pereții și suprafața. Pune din nou la rece până când crema de unt se întărește.

***De la momentul ăsta poți alege să lași tortul așa și să îl decorezi, spre exmeplu, cu puține nuci coapte. Sau îl poți îmbrăca în pastă de zahăr. 

Eu am folosit 250g pastă de zahăr albă, întinsă perfect într-o foaie de 2-3mm , pe care am pictat-o (după aplicarea ei pe tort) cu coloranți alimentari gel.  O poți desena cu ceea ce îți aduce ție aminte de copilărie. Sau îți poți lăsa copiii să îl decoreze. 🙂

Tags

  • buttercream
  • coloranti alimentari
  • coloranți gel
  • crema de unt
  • mere în caramel
  • nucă
  • scorțișoară. pastă de zahăr
  • stafide
  • tort
  • tort cu mere
  • tort de mere
  • tortul copilăriei

Post navigation

Ce înseamnă să coci “în orb”
Prăjitură cu dovleac copt

Related posts

Tartă simplă cu mere, ricotta și rozmarin
TARTE, Tarte dulci  /  21/01/2020
by Alina  /  12 Comments

Tartă simplă cu mere, ricotta și rozmarin

Tartă banoffee |  Tartă cu banane și caramel
TARTE, Tarte dulci  /  12/08/2021
by Alina  /  6 Comments

Tartă banoffee | Tartă cu banane și caramel

Tartă cu lămâie și căpșuni
TARTE, Tarte dulci  /  13/05/2021
by Alina  /  6 Comments

Tartă cu lămâie și căpșuni

17 comments

  • Ioana
    12/10/2017

    Buna, foarte interesanta reteta, vreau sa o incerc cand am timp, pare delicioasa. Am o intrebare, in buttercream, peste bezea, untul trebuie pus cubulete moi sau pot folosi si untul topit si racit? E vreo diferenta sau risc sa stric crema? Multumesc mult.

    Reply
    • Alina
      12/10/2017

      Bună Ioana,
      Poți folosi ambele variante, deși eu o recomand pe prima, în care untul este lăsat la temperatura camerei, timp de cel puțin 30 de minute înainte de a fi adăugat în bezea. Dacă alegi, totuși, să pui unt topit și răcit, adaugă-l în bezea cât timp este încă lichid și după ce îl încorporezi pune buttercream-ul la frigider pentru 15 minute pentru a se întări. Apoi, mai mixează-l o dată pentru omogenizare.

      Reply
  • Ioana
    13/10/2017

    Multumesc mult

    Reply
    • Alina
      18/10/2017

      🙂

      Reply
  • Laura
    17/10/2017

    Buna Alina! Ieri am facut aceasta reteta si este foarte buna!!! Doar doua lucruri as dori sa intreb! Cantitatea de buttercream ai folosit-o toata sau a mai rămas? Si de ce cand am pus laptele condensat s-au format niste (nici nu stiu cum sa le spun) zgrabunte,ca si cum laptele s-a tăiat? Multumesc mult ptr ceea ce faci,eu intru zilnic sa vad retetele tale!!!

    Reply
    • Alina
      18/10/2017

      Bună Laura,
      Mă bucur că ai încercat rețeta și că ți-a plăcut. Mulțumesc că citești Ciocolată și Vanilie. Referitor la buttercream mie mi-a mai rămas puțin. Ce-i drept, din 3 albușuri e mai mult decât suficient, dar din 2 ar fi prea puțin.:) Cu laptele condensat nu prea pot să explic ceea ce s-a întâmplat. Poate să fie de la lapte în sine. Eu folosesc lapte condensat îndulcit , cum e cel din link : http://www.orientbazar.ro/lapte-condensat

      Reply
  • Ioana
    11/11/2017

    Salut!
    Maine ma pregatesc sa umplu cu miros de tort de mere intregul apartament, insa inainte de a purcede am o mica, mititica intrebare: cum fac pentru a masura temperatura siropului? Astazi am cautat termometru, dar nu a fost cu noroc si maine nu stiu daca mi ramane timp suficient si pentru cumparaturi.
    Ms fain!
    PS Abia astept urmatoarea reteta <3 Felicitari pentru calitatea muncii tale!

    Reply
    • Alina
      11/11/2017

      Buna,

      Ma bucur ca ai decis sa incerci tortul. Sper ca nu am venit prea tarziu cu raspunsul.

      Siropul de zahar e mai greu de manuit fara termometru si trebuie ceva experienta ca sa stii cand e el gata. Stadiul la care trebuie sa fie se numeste “soft ball”. Adica, daca iei din sirop o picatura si o pui intr-un pahar cu apa rece sau pe o farfurie foarte rece se incheaga, dar ramane usor moale. De aici si denumirea. In principiu, e acel moment cand siropul fierbe, iar la suprafata lui se formeaza multe bule mici care se sparg rapid.
      Iti las aici si un link cu explicatii mai clare, care sper sa iti fie de folos: http://www.cooksinfo.com/soft-ball-stage

      Reply
      • Ioana
        13/11/2017

        Ma bucur ca am amanat pana la primirea raspunsului si iti multumesc, totodata!

        Reply
        • Alina
          14/11/2017

          🙂 Și eu mă bucur. Sper să nu renunți și să încerci rețeta.

          Reply
          • Ioana
            16/11/2017

            Alina, imi pare tare rau, dar trebuie sa ti rapesc din nou un pic de timp si atentia. Abia astazi am reusit sa coc blatul, pardon, blaturile. Ca sa fiu sincera este a doua incercare. Prima data a fost un esec. Faina s a inmuiat de la coaja proaspat rasa de portocala si iti poti imagina ce a urmat. Foarte suparata nu am fost si nici nu l-am aruncat, l-am reciclat sa spunem asa. L-am consumat simplu langa o cana cu cafea :D<

          • Alina
            17/11/2017

            Și eu reciclez blaturile nereușite și, de cele mai multe ori, ajung să fie mâncate tot lângă cafea. 🙂 Ca să eviți pe viitor umezirea făinii din cauza cojilor de citrice, poți să razi coaja de portocală direct peste oul bătut cu zahăr, apoi să presari făina și să le încorporezi împreună.

  • Ioana
    17/11/2017

    Din pacate vad ca nu s a salvat intreg mesajul 🙁 Povesteam despre faptul ca aseara am reluat reteta si a fost un succes total, dar pentru ca forma mea este de 23cm blatul nu a fost suficient de inalt incat sa il sectionez in trei si am fost nevoita sa mai coc unul la care am dublat cantitatea ingresinetelor. Intrebarea mea este: ce fac in cazul buttercreamului? Nu sunt familiara cu interactiunea dintre oua, unt etc si nu stiu cam cat sa mai adaug din fiecare astfel incat ca pot asambla tortul fara nicio problema? Dublez si aici cantitatea si sa fie astfel suficient? Iti multumesc din suflet >:D<

    Reply
    • Alina
      17/11/2017

      Da. Dublează cantitățile și la buttercream. S-ar putea să fie un pic cam mult, dar cred că vor fi pofticioși care îl vor mânca așa, gol. De fapt, trebuie dublate și cantitățile pentru restul părților de rețetă: mere, stafide, nuci.

      Reply
      • Cristina
        21/08/2022

        Buna Alina, am incercat și eu rețeta de tort cu mere, cred că la blat lipsește din ingrediente praful de copt și/sau bicarbonat de sodiu. Am făcut prima data blatul fara praf de copt, mi s-a părut puțin ciudat dar totuși am zis sa respect rețeta, a ieșit turtă 🤔. Apoi am făcut altul în care am adăugat și praf de copt și bicarbonat de sodiu, de data asta a crescut. Mi-au plăcut foarte mult merele in sos, delicioase! Mulțumesc pentru rețetă! Numai bine! Cristina

        Reply
        • Alina
          22/08/2022

          Bună, Cristina! Rețeta de blat se poate face și cu praf de copt, dar și fără. La bază e rețeta de blat genoise, din cofetăria franceză, în care nu se pune praf de copt. Blatul crește și e aerat doar din spuma de ou cu zahăr. Ce-i drept, făina trebuie încorporată foarte ușor astfel încât să se păstreze cât mai aerat aluatul pentru blat înainte de copt. Dar nu e nimic greșit în a adăuga 1 linguriță de praf de copt pentru a fi sigură de rezultat. 🙂

          Reply
  • Cristina
    21/08/2022

    Buna Alina, am incercat și eu rețeta de tort cu mere, cred că la blat lipsește din ingrediente praful de copt și/sau bicarbonat de sodiu. Am făcut prima data blatul fara praf de copt, mi s-a părut puțin ciudat dar totuși am zis sa respect rețeta, a ieșit turtă 🤔. Apoi am făcut altul în care am adăugat și praf de copt și bicarbonat de sodiu, de data asta a crescut. Mi-au plăcut foarte mult merele in sos, delicioase! Mulțumesc pentru rețetă! Numai bine! Cristina

    Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Tort red velvet cu căpșuni
  • Flan Parisien cu Vanilie
  • Tartă cu leurdă și sparanghel
  • Tort de post cu vanilie și cocos

Mesaje primite

  • Alina on Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Alina on Fraisier – prăjitură cu căpșuni
  • Lu on Fraisier – prăjitură cu căpșuni
  • Daiana on Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Corina on Old fashioned, dar delicios: pandișpan cu vișine

Cel mai mult am scris despre…

  • afine
  • aluat
  • aluat de tarta
  • aluat de tartă
  • aluat dospit
  • aluat fraged
  • bezea
  • biscuiti
  • caramel
  • cheesecake
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • cookies
  • crema de branza
  • căpșuni
  • desert de vara
  • dovleac
  • drojdie
  • fistic
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • nuci
  • paine
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • pâine de casă
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tartă
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tartă
  • tips
  • tort
  • unt
  • vanilie
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.