Sunt mulți ani de când îmi tot promit că o să încerc să culeg căpșuni din curtea mea. Să îmi plantez căpșunii mei și să adun fericită, de sub frunze, fructele roșii cu pistrui când le vine vremea. Am rămas doar cu promisiunea, fiindcă în timp mi-am dat seama că o curte mică nu poate primi toate experimentele mele cu răsaduri, plante și ierburi aromatice. Căpșunile le iubesc însă la fel de tare și le aștept în fiecare an de la început de mai pe cele adevărate și cu gust. Cum prind câteva ajung să le găsesc câte un loc special în deserturi.
Le-am pus în plăcinte, în torturi, dar mai ales în tarte, fiindcă în tarte mi se pare că e locul lor cel mai potrivit. Când vrei să le pui în valoare adaugă-le și puțină aromă de cimbru, busuioc sau mentă. Se potrivesc și cu vanilie sau citrice, dar și cu oțet balsamic.
În tarta asta le-am ascuns într-o cremă cu lămâie, iar rezultatul e simplu și răcoritor.
Tartă cu lămâie și căpșuni
Ingrediente (pentru o tartă 22-23cm)
Aluat
- 250g făină
- 125g unt
- 15g zahăr
- 60ml apă rece
Umplutură
- 5 gălbenușuri
- 155 g zahăr
- coaja rasă de la 3 lămâi medii
- 20ml zeamă de lămâie
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 200g căpșuni
plus zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă făina și zahărul într-un bol larg. Adaugă untul rece tăiat în cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când untul se rupe și se fărâmițează în făină. Vei avea un amestec cu bucăți mai mici și mai mari de unt acoperite de făină. Adaugă apa rece și continuă să frămânți cu degetele până când aluatul începe să prindă formă și se adună într-un loc. Nu insista prea mult pentru că nu vrei să încălzești prea tare untul. Scoate aluatul format pe blatul tapetat cu făină și frământă de 2-3 ori cu podul palmei. Apoi învelește aluatul în folie alimentară de plastic și pune-l la rece 15 minute.
După acest timp petrecut la rece, scoate aluatul și întinde-l într-o foaie rotundă, cu diametrul mai mare decât tava în care vei coace tarta. Așează aluatul în tavă și presează bine pe baza și pereții tăvii. Taie marginile în exces și pune tava cu aluat la rece până când preîncălzești cuptorul la 180C.
***Poți face etapa asta și cu o zi înainte și păstrezi aluatul în tavă, la frigider.
Coace aluatul în orb ( am explicat AICI cum se face asta), timp de 15 minute cu greutăți și alte 5 minute fără greutăți pe el.
Pregătește umplutura:
Mixează gălbenușurile cu zahărul până când obții un amestec ca o spumă. Adaugă coaja rasă de lămâie și zeama de lămâie și continuă să mixezi până când se încorporează.
Încălzește smântâna lichidă pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Ia-o de pe foc și toarnă-o în fir subțire peste gălbenușurile cu zahăr, amestecând continuu cu un tel.
Spală și curăță căpșunile și taie-le în cubulețe. Presară fructele pe baza cojii de tartă coaptă în orb. Toarnă deasupra amestecul cu gălbenuș, smântână și lămâie.
Coboară temperatura cuptorului la 160C și coace tarta timp de 25-30 minute, până când amestecul lichid coagulează și doar mijlocul mai tremură ușor atunci când miști tava.
Scoate tarta din cuptor și las-o să se răcească 2-3 ore. Pudrează cu zahăr pudră și poți să o tai. 🙂
Azi am incercat si tarta cu lamaie si capsuni .Partial fericit ( cei care au mancat au declarat ca le-a placut mult si foarte mult ) .Partial dezamagit , simt ca trebuia sa iasa putin altfel .Erori posibile : am inmultit cantitatile cu 1,5 deoarece pt copt am folosit o forma de tort cu baza detasabila si m-am gandit ca e prea mare pentru cantitatile initiale , ca atare cred ca blatul a iesit gros ( mai gros decat e in foto ) si nu l-am copt suficient in orb ( 15 + 5 ) ? , apoi l-am lasat 30 minute ” până când amestecul lichid coagulează și doar mijlocul mai tremură ușor ” .Am folosit capsuni congelate ( desigur decongelate si lasate la scurs ) , deoarece erau cele mai aromate si bune capsuni ( din gradina de la parinti ), iar pe piata nu am gasit asa bune .
Intrebare :
1.cat de gros trebuie sa fie blatul ( inainte de coacere in orb )
2.dupa coacerea in orb blatul putem spune ca este copt 50 % ? 90?
3.umplutura la final ( dupa racire ) ramane cremoasa ?
4.diametru tava copt ?
Multumesc
Bună, Călin,
Îți voi răspunde pe rând la întrebări:
1.Aluatul se întinde într-o foaie groasă de 3-4mm, cu diametrul cu câțiva centimetri mai mare decât diametrul tăvii de tartă, ca să fie suficient de mare astfel încât să acopere și baza și pereții tăvii și să atârne ușor peste margini.
2. După coacerea în orb, blatul ar trebui să fie copt în proporție de măcar 75%. Trebuie să fie ușor auriu și să nu se vadă porțiuni decoapte în el.
3. Umplutura finală rămâne cremoasă. Dacă folosești fructe congelate trebuie scurse, ceea ce tu ai făcut. 🙂
4. Eu am folosit pentru rețeta de aici o tavă metalică cu diametrul 23cm, cu pereți detașabili. Cantitățile folosite de tine ( x1,5) sunt potrivite pentru o tartă cu diametrul aproximativ de 26-28cm. Depinde de cât de înaltă e tava.
multumesc
Cea mai buna gustare 😉
Buna
Cred ca sunt cele mai bune dulciuri.
❤️