O pâine pufoasă care nu e doar bună, ci și foarte frumoasă. A ieșit atât de drăguță încât am admirat-o îndelung înainte să o feliez. Îmi plac mult pâinile împletite, iar asta e de departe printre cele mai frumoase din câte am încercat.
M-am inspirat pentru modelul ei de AICI, dar am urmat una dintre rețetele mele vechi de pâine challah, care nu m-a dezamăgit niciodată când am făcut-o. E o pâine pufoasă, dulce, cu miez și crustă moi, iar împletiturile ei pot fi spectaculoase atunci când reușești să le faci în 6 sau în 8.
De data asta i-am schimbat puțin rețeta și am pus și puțină pudră de matcha în aluat, nu doar pentru culoare, ci și pentru gust. Îi dă o aroma fină de ierburi și ceai, care fac din pâinea asta compania perfectă pentru unt și o cană cu ceai fierbinte.
Pâine împletită cu matcha și susan
Ingrediente (pentru 1 pâine):
- 280g făină (12-13% proteină)
- 1 linguriță sare
- 130ml lapte călduț
- 5g drojdie uscată
- 35g zahăr
- 1 ou
- 30ml ulei de floarea soarelui
- 8g pudră de matcha
- semințe de susan alb și negru
+1 ou pentru uns


Mod de preparare:
Cerne făina și sarea în bolul unui mixer, pregătit cu cârligul pentru frământat aluat.
Amestecă într-un bol laptele călduț (nu trebuie să aibă mai mult de 36-40C) cu drojdia, zahărul, oul bătut puțin cu o furculiță și uleiul. Lasă-le să stea 2-3 minute, apoi toarnă acest amestec peste făina pregătită.
Frământă aluatul la viteză medie timp de 8 minute, până când este neted și elastic.
Într-un bol mic amestecă pudra de matcha cu 2 linguri de apă până când obții o pastă.
Împarte aluatul frământat în două parți: ⅓ și ⅔ . Folosește un cântar de bucătărie pentru asta, astfel încât să obții bucăți egale. Partea mai mare pune-o într-un bol uns cu puțin ulei.
Partea mai mică lasă-o în bolul mixerului și adaugă peste ea pasta cu pudră de matcha.
Frământă până când pasta verde se distribuie uniform în aluat. Eu am făcut acest pas cu mâna. Pentru ca aluatul să nu se lipească de palme, mi-am uns mâinile cu puțin ulei.
Scoate și aluatul acesta într-un alt bol, uns cu puțin ulei.
Acoperă ambele boluri cu aluat cu prosoape de bucătărie și lasă să dospească la temperatura camerei, timp de 30 de minute.
MODELARE
După prima dospire scoate aluaturile din boluri și împarte-le în bucăți egale. Aluatul verde îl împarți în 3, iar cel alb în 6. Din fiecare bucată modelează o bilă. Lasă bilele de aluat să se odihnească pe masă timp de 10 minute.
Unge masa de lucru cu puțin ulei și lucrează cu fiecare bilă de aluat, pe rând.
Întinde fiecare bilă într-un dreptunghi de aproximativ 20x7cm. Rulează apoi pe lungime pentru a obține un sul de aluat.
Vei avea la final 3 suluri verzi și 6 suluri albe.
Trei dintre sulurile albe vor avea peste ele semințe. Unge-le mai întâi cu puțină apă cu ajutorul unei pensule. Apoi tăvălește-le într-un amestec de semințe de susan alb și negru.
ÎMPLETIRE
Pregătește mai întâi trei grupuri de suluri. În fiecare grup ai câte trei suluri de aluat: 1 verde, 1 cu semințe, 1 alb. Prinde cele trei suluri diferite din fiecare grup la capete. Acum adună toate capetele de sus într-un singur loc și împletește în trei, considerând fiecare grup de câte trei suluri diferite ca un fir unitar.
La finalul articolului vei găsi un video în care îți arăt mai clar cum se face asta.
Așează pâinea formată pe o tavă pe care ai pus înainte o hârtie de copt. Ai grijă să tragi capetele împletiturii sub pâine ca să nu se desprindă în timpul coacerii.
Acoperă pâinea cu un prosop și lasă să dospească la temperatura camerei timp de 40-45 de minute.


COACERE
Încălzește cuptorul la 160C cu ventilație sau 180C fără ventilație, căldură sus și jos. Unge pâinea cu ou bătut cu 1 lingură de apă, însă doar pe bucățile de aluat care nu au semințe pe ele.
Coace pâinea timp de 25-30 de minute, până când se rumenește la suprafață.
După ce o scoți din cuptor, lasă-o să se răcorească pe un grătar înainte să o feliezi.