Când ai vecini darnici poți primi într-o duminică dimineață cu un coș plin cu cireșe coapte, roșii și cărnoase. Te bucuri de ele ca un copil și începi să te întrebi oare ce poți face cu atâtea deodată.
Pentru mine au fost câteva zile de copt plăcinte și fiert dulceață, uitându-mă cu uimire la cireșele care păreau că nu se împuținează deloc.
Dintre toate experimentele de zilele trecute, plăcinta americană cu cireșe mi se pare cea mai reușită și gustoasă. În varianta asta, acoperite de aluatul fraged, ai senzația că mănânci dulceață de cireșe cu biscuiți.
Am ales aluatul de american pie, cu mult unt, care îmi place foarte tare și pe care îl folosesc cel mai des la plăcinte. Pentru umplutură exista trei ingrediente de bază: fructe, zahăr, amidon. Iar regula o poți folosi la orice plăcintă cu fructe de felul ăsta. Zahărul se ajustează în funcție de cât de dulci sunt fructele pe care le folosești. Amidonul e important pentru că va lega tot sucul care se scurge de la fructe atunci când sunt gătite la cuptor. Și pe lângă toate astea poți adăuga sau nu mirodenii, coajă sau zeamă de citrice, ierburi aromatice sau orice altceva crezi că s-ar potrivi cu fructele din plăcinta ta.
Plăcintă americană cu cireșe
Ingrediente (pentru o plăcintă 22cm – 8 porții)
Aluat:
- 300g făină
- 200g unt
- 30g zahăr tos
- 40ml apă rece
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă
Umplutură:
- 600g cireșe curățate de sâmburi, tăiate în jumătăți
- 175g zahăr
- 25g amidon
- ¼ linguriță scorțișoară (opțional)
- ¼ linguriță pudră anason (opțional)
+1 ou bătut pentru uns plăcinta
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul tos. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă smântâna lichidă amestecată cu apa și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
***Îl poți face și cu un mixer static. Pune făina, zahărul și untul în bolul mixerului și cu paleta de aluat amestecă până când untul se fărâmițează în făină. Apoi adaugă apa și smântâna lichidă și mixează până când se formează aluatul.
Poți pune aluatul la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de mult curaj și dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nu e foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constant în timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Împarte aluatul în ⅔ și ⅓. Două treimi le vei întinde într-un disc suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. O treime o vei păstra pentru a acoperi suprafața plăcintei.
Pune discul de aluat întins în tavă și așează-l bine pe marginile tăvii. Taie marginile în exces și pune tava și restul de aluat la rece cât pregătești umplutura cu cireșe.
Amestecă cireșele curățate de sâmburi cu zahărul, amidonul și mirodeniile. Ar trebui ca umezeala de pe cireșe să lipească zahărul și amidon de fructe. Toarnă tot amestecul în tavă peste aluatul întins. Taie marginile de aluat în exces și adună marginea aluatului peste fructe. În felul acesta vei avea o bordură de aluat pe care să se prindă fâșiile de deasupra. Pune tava la rece, în frigider, cât timp pregătești fâșiile pentru împletit deasupra.
Din ⅓ aluat păstrat întinde o foaie cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii. Taie din ea fâșii lungi de 2cm grosime.
Scoate tava de la rece, unge marginea aluatului cu ou bătut și așează fâșiile de aluat deasupra astfel încât să se suprapună între ele.
*** Dacă nu vrei să faci fâșiile de deasupra poți întinde peste plăcintă o foaie întreagă de aluat. Presezi bine pe margini și îi tai marginile în exces. Înainte să o pui la cuptor ai grijă să formezi o crestătură în mijlocul plăcintei ca să ajuți aburul cald să iasă în timpul coacerii.
Indiferent ce variantă alegi pentru acoperirea plăcintei, unge toată suprafața cu ou bătut și coace la 180C, timp de 35-40 minute sau până când e rumenă.
Scoate plăcinta din cuptor și lasă-o să se răcească de tot înainte să o tai.
Doamne ,cum arata!Multumesc pentru reteta!
Cu drag! Și gustul ei e minunat. 🙂
O reteta de nota 10, big like!
Mulțumesc. Mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
Azi o sa incerc si eu reteta, as vrea sa stiu insa care este diametrul tavii folosite, ca sa pot raporta si ajusta cantitatea la dimensiunea tavii mele.
Multumesc.
Tava folosita are 22cm. 🙂
Multumesc. Incercat. E grozava!!!
Mă bucur că ți-a plăcut.:)
Se poate cu vișine ?
Desigur. Se poate și cu vișine, și cu caise, piersici, fructe de pădure. 🙂
Mereu am avut impresia ca retetele video sunt mult mai usor de urmarit ca cele scrise insa ai explicat asa de frumos toate detaliile incat a fost o placere sa fac placinta, cu caise de data asta. Intra in caietelul meu, multumesc frumos!
Mulțumesc. Mă bucur că ți-a plăcut rețeta. 🙂
Care este metoda pentru ca impletitura de fasii de aluat sa iasa asa frumos? Mie nu iese asa nici pe departe. In rest, placinta este geniala, de 2 ani incoace o fac in tot sezonul de cirese.