Cum reziști când dai în piață peste tarabele cu fructe de pădure? Nu reziști. Sau cel puțin eu nu pot face asta. Și cumpăr din fiecare cu gândul la decoruri minunate pentru torturi sau tarte. Da, fructele proaspete mi se pare un decor simplu și cu efect pentru orice desert. Iar cele de pădure sunt de departe ca niște mici bijuterii care pot schimba fața unui desert altminteri banal. De data asta au ajuns să completeze gustul unei tarte cu cremă de vanilie. E tarta noastră preferată de vară, simplă, dar arome intense ascunse în ea.
Tartă cu cremă de vanilie și fructe de pădure
Ingrediente (pentru o tartă diametrul 23 cm/ 8-10 porții)
Aluat (pâte sucrée)
- 250g făină
- 100g unt
- 100g zahăr pudră
- 2 ouă
Cremă de vanilie
- 250m ml lapte
- 1 păstaie de vanilie
- 2 gălbenușuri
- 20g amidon
- 60g zahăr
- 3g gelatină
- 200ml smântână lichidă pentru frișcă ( 32% grăsime)
Pentru decor
zmeură, afine, mure, coacăze roșii/ 150-200g din fiecare
Mod de preparare:
Pentru pâte sucrée (unul dintre cele mai bune aluaturi de tartă pe care le știu eu) amestecă făina cu zahărul pudră în bolul unui mixer. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să mixezi cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și tot amestecul are un aspect nisipos. Adaugă cele două ouă întregi și mixează în continuare până când se formează aluatul. Scoate-l din bol, formează o bilă din el și împachetează-l într-o folie alimentară din plasctic. Aplatizează-l și pune la rece timp de cel puțin 30 de minute sau până când aluatul e din nou ferm și îl poți întinde.
Pe blatul tapetat cu făină întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4 mm și așează-l într-o tavă de tartă cu pereți detașabili. Presează bine pe baza și pereții tăvii, taie marginile de aluat în exces și înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Pune din nou altul la rece, în congelator, până când încălzești cuptorul.
Când cuptorul e încins la 180C, în coci în orb, timp de 20 minute cu greutăți și alte 10 minute fără greutăți, cât să prindă culoare peste tot.
Lasă coaja de tartă în tavă să se răcească.
Între timp, poți să pregătești crema de vanilie.
Laptele merge pe foc cu miezul de la păstaia de vanilie. În același timp, într-un bol, freci bine gălbenușurile, amidonul și zahărul. Când laptele e aproape în clocot, îl torni încet peste gălbenușuri, amesteci bine și întorci totul în oală și, mai apoi, pe foc. Amestecând continuu aștepți să se îngroașe crema. Cât e încă fierbinte dizolvi în ea gelatina hidratată în apă rece.
Crema fromată o răstorni într-un bol, o acoperi (la peliculă) cu o folie de plastic și o lași să se răcească perfect. Când e rece o bați bine cu un tel și încorporezi apoi în ea frișca bătută tare.
Crema se toarnă în coaja de tartă răcită, se nivelează și se lasă la rece, în frigider, peste noapte.
Abia a doua zi o poți decora cu fructele proaspete așezate așa cum ți se pare că s-a potrivi mai bine în poza de final. 🙂
Buna Alina! Crezi ca ar merge crema aceasta de vanilie intr-un tort cu blat cu lamaie si afine? Daca o las la rece cateva ore inainte sa o intind intre blaturi…
Multumesc!
Bună, Ioana,
Sigur că ar merge. Dar eu i-aș pune până la 5g de gelatină ca să fiu sigură că se întărește bine și nu ieșe dintre blaturi. 🙂
Și aș monta tortul într-o tavă cu pereți detașabili, cu folie rodoid pe margini. În felul acesta crema se va întări frumos în strat uniform, fără riscul să curgă pe laterale. 🙂
Multumesc tare mult! Uite fix folie rodoid nu am folosit niciodata, poate e timpul sa step up my game :))
🙂