Porumbul din mijloc de iulie e dulce și lăptos. Îmi place perpelit puțin pe grătar, uns cu unt și presărat cu sare. Mirosul lui vine pentru mine în aceleași amintiri cu puiul fript pe jar și ardeii copți pe o tipsie de metal. În copilăria mea primeam o jumătate de porumb fierbinte și îl mâncam încet, bob cu bob, pierzând orice poftă pentru restul lucrurilor bune de pe masă.
Mi-am păstrat obiceiul să mănânc porumbul fiert sau copt bob cu bob și îl cumpăr de la prima lui apariție în piețe. Dar pe lângă porția de porumb mexican (rețeta e AICI), cu care m-a surprins blogul colocatar zilele trecute, am reușit să pun deoparte doi porumbi cruzi și să încerc tarta asta.
Am făcut din boabele de porumb ingredientul principal, dar i-am adăugat felii de dovlecel pentru textură și i-am dat culoare și gust și din ierburi aromatice.
Tartă cu porumb, dovlecel și cimbru
Ingrediente (pentru o tartă 20-22cm – 6 porții)
Aluat
- 250g făină
- 150g unt
- 1 linguriță cimbru proaspăt, tocat mărunt
- sare
- 1 lingură lapte rece
- 1 ou
Umplutură
- 2 porumbi cruzi
- 2 cepe verzi
- 25g unt
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- 1 ardei iute (Chilli Bird’s Eye) uscat
- ¼ linguriță piper roz zdrobit
- 100g felii dovlecel
- 200ml smântână lichidă pentru gătit (32% grăsime)
- 2 ouă
- 75g cheddar
- sare
- frunze de cimbru proaspăt, frunze de busuioc
Mod de preparare:
Pentru aluat pune făina, un praf de sare, cimbrul tocat mărunt și untul rece tăiat în cubulețe în bolul unui mixer. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă laptele și oul și mixează până când se formează un aluat. Adună-l pe tot într-o bilă și frământă-l cu podul palmei de 3-4 ori pe blatul tapetat cu făină.
Îl poți pune la rece timp de o jumătate de oră învelit în folie alimentară de plastic sau îl poți întinde imediat.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 4-5 mm cu diametrul mai mare decât cel al tăvii pentru tartă.
***Eu am folosit o tavă din ceramică cu diametrul 22cm, dar poți folosi și o tavă din metal.
Pune foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții tăvii. Înțeapă din loc în loc cu o furculiță și taie marginile în exces. Pune tava la rece, în congelator, cât timp preîncălzești cuptorul.
***Aluatul care rămâne îl poți păstra și poți face din el sărățele perfecte lângă brânză sau humus. 🙂
Coace aluatul de tartă în orb, la 180C timp de 15 minute. Îndepărtează greutățile și mai coace alte 5 minute.
Lasă deoparte cât timp pregătești umplutura.
Pentru umplutură, curăță boabele de pe porumb cu un cuțit.
Topește untul într-o tigaie împreună cu lingură de ulei și călește ceapa verde tocată mărunt împreună cu boabele de porumb curățate, sare, piperul roz zdrobit și ardeiul iute mărunțit. Lasă pe foc mediu timp 4-5 minute. Ia tigaia de pe foc și lasă amestecul să se răcorească.
După ce ai copt în orb aluatul, pune în coaja de tartă amestecul cu porumb și ceapă verde și întinde-l pe toată baza ei. Așează deasupra felii rotunde de dovlecel.
Peste toate toarnă un amestec din cele 2 ouă bătute cu smântâna de gătit, un praf de sare și cheddarul ras.
Înainte să pui tarta la cuptor presară peste ea 3-4 frunze de busuioc și frunzulițe de cimbru proaspăt.
Coace tarta la 180C, timp de 25-30 de minute, până când se rumenește frumos la suprafață.
Lasă-o să se răcorească în tavă înainte să o tai. E foarte bună călduță, dar și rece, a doua zi. 🙂
Hello!
Ar merge si porumb fiert in loc de porumb crud? M-am trezit cam tarziu sa fac tarta asta si mai am doar niste porumbi fierti cam tari.
Multumesc <3
Da, merge și porumbul din conservă sau porumbul deja fiert. Numai bine se va înmuia la căldura focului, în tigaie, și apoi în tartă.
Yay! Azi o facem 🙂
Multumesc!