Bolul cu salată de roșii cu brânză rasă și mărar era o obișnuință la ai mei acasă, vara. Brânza care rămânea în castron, amestecată cu sucul de la roșii și ulei, o mâncam întotdeauna cu lingura, la final. Era mirosul meselor de vară pentru noi. Și ori de câte ori merg la ai mei și tata se ocupă de salata asta, mă duc înapoi în timp.
Salata de roșii cu brânză a rămas în top 5 gusturi preferate de vară, pe lângă ardeii copți cu oțet balsamic, porumbul fiert cu unt, dovleceii cu bucăți de halloumi și salata de vinete. Câteva dintre combinațiile de mai sus le-am pus deja în tarte sărate până acum. Chiar și roșiile cu brânză le-am mai încercat într-un aluat, în varianta cu brânză de capră.
Dar combinația asta îmi place și mai mult. Pentru că salata aia de care îmi amintesc eu avea brânză de vacă sărată, iar din când în când mărarul se înlocuia cu cimbru proaspăt adus de la țară.
Am refăcut gustul de acolo așa cum am simțit eu că ar fi mai bine. Iar brânza și roșiile le-am așezat într-un aluat cu mult unt. Că n-a zis nimeni că salata trebuie să fie doar de regim. 🙂
Tartă rustică cu roșii și brânză
Ingrediente pentru 1 tartă/ 6-8 porții
Aluat:
- 200g unt rece
- 100g făină albă
- 100g făină integrală
- 45ml apă
- 5g sare
Umplutură:
- 350g brânză proaspătă de vaci
- 30g pesmet
- 30ml smântână dulce
- 1 ardei iute uscat, mărunțit,
- 1 crenguță de cimbru proaspăt
- 125g mozzarella
- 350-400g roșii bine coapte
- ½ linguriță pudră de curry
- sare, piper
Pentru asamblare:
- 1 lingură pesmet
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ou bătut
- 1 linguriță semințe de susan
Mod de preparare:
Pentru aluat am folosit rețeta de foietaj rapid, doar că de data asta am amestecat două tipuri de făină. Cum se face aluatul ăsta, pas cu pas, am detaliat AICI. Deși pare intimidant la prima vedere e foarte simplu de făcut și rezultatul e minunat. Aluatul e fraged și păstrează gustul bun de unt.
Cât stă aluatul la rece, poți pregăti umplutura.
Amestecă într-un bol larg brânza proaspătă de vaci, pesmetul, smântâna dulce, ardeiul iute mărunțit, frunzele de cimbru tocate, sare și piper.
***Dacă ai prin casă puțină brâznă de burduf ar fi minunate câteva bucăți în combinația asta. În jur de 50-60g ar fi suficient să dea o aromă în plus printre brânzeturi.
După ce aluatul a stat la rece pentru cel puțin 30 de minute, îl poți întinde într-o foaie rotundă cu diametrul 28-32cm. Nivelează-i marginile cu un cuțit, astfel încât să obții un cerc frumos.
Așează foaia de aluat pe o tavă, tapetată cu hârtie de copt.
Presară pe mijlocul ei 1 lingură de pesmet, apoi întinde în strat uniform umplutura cu brânză de vaci, păstrând 3-4cm liberi la marginea aluatului.
Deasupra ei așează felii de mozzarella, de jur împrejur, iar peste ele pune felii de roșii.
Presară roșiile cu un praf de sare, un praf de piper, ½ linguriță de pudră de curry și câteva frunze de cimbru proaspăt. Stropește la suprafață cu 1 lingură de ulei de măsline
Împachetează marginile de aluat rămase libere peste umplutură. Unge pe margine cu ou bătut și presară semințe de susan.
Coace tarta la 180C, timp de 35-40 de minute, până când aluatul se rumenește frumos, roșiile se înmoaie, iar pe margini apar și bucățele de brânză coaptă.
Așteptatul până la prima felie tăiată va părea că durează o viață, după ce ai casa plină de miros de vară. 🙂