Mi-am dorit mult tortul ăsta. Cred că în zilele când e urât și frig tânjesc mai mult după lucruri foarte colorate și vesele. Mi l-am dorit nu pentru decor, căci nici n-am știut până în ultima clipă că va arăta așa, ci pentru interiorul lui. Tortul ăsta nu e un tort, ci o ruladă pusă pe verticală, iar frumusețea lui apare atunci când în feliile tăiate vezi straturile de blat verde și cremă roz aliniate în picioare, altfel decât te-ai obișnuit să vezi la un tort.
Ce-i drept el a luat ochii la prima vedere prin floricelele viu colorate de pe el, dar abia după prima felie a fost iubit așa cum ar fi meritat.
*Dacă îl încerci și nu ai o avere pentru făina de fistic (se găsește în Obor la un magazin de condimente), îl poți încerca cu făină de migdale sau cu migdale crude măcinate fin sau fistic crud măcinat fin. Eu n-am avut de ales. L-am trimis de două ori după făină de migdale și m-am ales cu pudra verde de fistic. Minunată și extrem de aromată.
*Crema de unt (buttercream-ul) poate fi aromatizat și cu căpșune, coacăze, piure de caise sau alte fructe care îți plac.
*În loc de blatul joconde poți folosi o foaie de ruladă clasică, pe care să o însiropezi cu puțin sirop înainte să îi pui crema.
*După ce ai întins crema, poți presăra din loc în loc fructe proaspete pentru mai mult gust.
Tort cu fistic și cremă de unt cu zmeură
Ingrediente:
Blat joconde cu fistic (adaptat de la Michel Roux)
- 225g făină de fistic
- 225g zahăr pudră
- 60g făină
- 6 ouă + 6 albușuri
- 45g unt topit
- 30g zahăr tos
Buttercream cu zmeură
- 6 albușuri
- 360g zahăr tos
- 400g unt moale (lăsat la înmuiat la temperatura camerei)
- 50g zmeură congelată
- 1 linguriță amidon
Pentru decor: coloranți alimentari
Mod de preparare:
Pentru blat, bate albușurile spumă cu zahărul tos.
Într-un bol încăpător amestecă făina de fistic cu zahărul pudră, încorporează în ele ouăle întregi, făina, untul topit, iar la final și albușurile bătute spumă cu zahărul.
Eu am o tavă mică acasă (și mă îndoiesc că are cineva una profesională de 40×60 într-o bucătărie obișnuită), așa că aluatul pentru blat va fi copt în trei etape într-o tavă de cookies (din cele întinse și cu margini foarte scunde) cu dimensiunile 20x30cm.
Împarte în trei aluatul pregătit și toarnă o parte în tava, pe o hârtie de copt, nivelând cu o spatulă unghiulară. Coace blatul 4-5 minute la 200C. Trebuie să fie elastic la atingere și umed, atunci când e gata.
Scoate tava, scoate blatul cu ajutorul hârtiei de copt din tavă și așează o hârtie nouă ca să repeți operațiunea și cu a doua și a treia parte de aluat.
Vei avea în total 3 foi mari ca pentru o ruladă.
Pentru cremă
Începe cu zmeura pe care să o pui pe foc mic cu puțină apă, cât să se înmoaie și să o poți pasa cu un blender. Zmeura pasată într-un piure o pui înapoi pe foc și amesteci în ea o linguriță de amidon. Se va forma un sos gros pe care îl vei lăsa deoparte să se răcească înainte să îl folosești în buttercream.
Începe să bați albușurile spumă cu un mixer static (de la robotul de bucătărie) sau cu un mixer de mână. Între timp, se pune pe foc zahărul (cu apă cât să îl acopere) și se lasă să fiabră un sirop până al 116C-117C. Cu mixerul la viteză maximă toarnă siropul în fir subțire și continuă să bați bezeaua până când vasul s-a răcit complet.
Untul trebuie să fie deja la temperatura camerei și să fie moale. Taie-l în bucăți mici și când bezeaua s-a răcit începe să adaugi puțin câte puțin untul. Mixează continuu până când încorporezi tot untul în ea. Va părea pentru un moment că această cremă se taie, dar crede-mă că untul face minuni în buttercream și își va reveni imediat.
Împarte buttercream-ul în două părți. Două treimi le vei amesteca cu sosul de zmeură pregătit, iar o treime o vei lăsa simplă.
ASAMBLARE:
Taie foile de blat joconde în două părți (Eu am tăiat în ⅔ și ⅓ – astfel încât din părțile mai mici am obținut o nouă foaie atunci când am asamblat tortul. Dar poți tăia foile în jumătate și vei obține un tort mai mare în diamentru și mai puțin înalt.)
Unge fiecare foaie mai mare de blat cu cremă de unt (buttercream) cu zmeură și rulează-o ca pe o ruladă. În continuarea ei prinde-o pe următoarea și tot așa până când termini foile. Vei avea o ruladă groasă, căreia îi vei nivela capetele tăind cu un cuțit câte o felie.
Așează rulada pe înălțime pe un platou sau carton pentru tort și îmbracă-o pe laterale și partea de sus în cremă cu zmeură, cât mai bine nivelată. Pune la rece timp de 30 de minute.
Scoate rulada cu crema întărită și îmbracă-o cu crema de unt simplă (necolorată), păstrând o parte din ea pentru florile pentru decor. Nivelează frumos crema și pune din nou tortul la rece timp de 30 de minute.
Pentru florile din decor împarte crema rămasă în mai multe boluri și pune câte 1-2 picături de colorant alimentar gel în fiecare. Amestecă bine. Pune pe suprafața tortului floricele cu ajutorul unui poș cu șpriț cu vârf mic.
Pune tortul la rece câteva ore înainte să îl tai. Atunci când îl vei tăia feliile vor ieși în dungi 🙂