Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
SFATURI  /  18/01/2018

Bicarbonat și praf de copt. De ce le pui pe amândouă în prăjituri?

by Alina
Bicarbonat și praf de copt. De ce le pui pe amândouă în prăjituri?

Nu sunt o enciclopedie în cofetărie sau bucătărie, dar în casă sunt considerată uneori ca atare, fiindcă e aproape de “neconceput” ca eu să nu știu să răspund la întrebări legate de creme, blaturi, drojdii sau unt. Cât, cum sau de ce se comportă așa?  Sau de ce e una mai bună decât alta? Și chiar dacă (uneori) știu instinctiv răspunsul, fiecare întrebare mă pune pe gânduri și mă face să scotocesc și mai mult după explicații logice, chimice și complete ca să le dau mai departe.

După întrebarea: De ce e mai bun amidonul decât făina în crema de vanilie? (pentru care m-am oprit pe o băncuță în mall ca să caut linkuri să îi dau răspunsul complet), a venit una din cele grele. De ce pui într-o rețetă și praf de copt, și bicarbonat? Nu fac același lucru? Am aflat eu că praful de copt are și bicarbonat .

Și de o săptămână am căutat documentare pentru ceea ce eu știam doar dintr-un fel de amintiri. Faptul că bicarbonatul e bază și are nevoie de acid ca să acționeze, iar praful de copt acționeză atât la temperatura camerei, dar și în cuptor.  Răspunsul ăsta nu a fost suficient la mine acasă. Am avut doi ochi și mai întrebători ațintiți asupra mea.

Ce-am aflat după documentare ulterioară e așa.

Ce știam…

Bicarbonatul și praful de copt sunt agenți de creștere. Se folosesc în blaturi, aluaturi, biscuiți, împreună sau numai unul dintre ele. Arată aproape la fel. De asta nu recomand să le țineți în recipiente neetichetate, fiindcă s-ar putea să vă păcăliți în grabă și să le inversați. Dar în ciuda lucrurilor în comun, sunt foarte diferite și nu se potrivesc unul în locul celuilalt. Așa că dacă rețeta cere praf de copt și în casă nu ai decât bicarbonat, e bine să te îmbraci și să mergi la magazin.

Ce e bicarbonatul?

Nu mi-a plăcut nicicum chimia. (Tezele mi le rezolva în mare parte colega mea de bancă.) Dar tot am rămas cu ceva de prin laboratoarele de la școală. Anume acel experiment în care se punea bicarbonat și oțet și totul se transforma într-o spumă și bolborosea tare, fiindcă se elibera dioxid de carbon. Explicația de la chimie e ceea ce se aplică și în bucătărie.

bicarbonat si praf de copt
 

Bicarbonatul de sodiu e o bază. Iar atunci când se întâlnește cu un acid (oțet, în experimentul de la școală) se întâmplă acea reacție minune și se eliberează CO2. Ceea ce nu știam atunci (dar știu acum) e că în categoria acizi care pot interacționa cu bicarbonatul intră  și: laptele, iaurtul, laptele bătut, zeama de lămâie, piureuri de fructe sau legume, cacaua, melasa, zahărul sau mierea. Când într-o rețetă sunt prezente bicarbonatul și unul din ingredientele enumerate, atunci se petrece eliberarea de dioxid de carbon care duce la creșterea blaturilor, aluaturilor sau biscuiților.  Partea asta chimică se întâmplă rapid și complet în câteva minute. Asta înseamnă că dacă ai într-o rețetă de blat sau chec bicarbonat de sodiu, care va reacționa, trebuie să te grăbești să îl pui la cuptor, astfel încât dioxidul de carbon eliberat în urma reacției să nu se piardă.

Și mai e un lucru important de ținut minte. Trebuie să fie un echilibru între bază și acid în rețetă. Mai mult bicarbonat nu înseamnă neapărat că prăjitura va crește mai mult. Din contră. Trebuie echilibrat în funcție de cantitatea de ingredient acid. Altfel, gustul va fi alterat, iar produsul final va fi unul cu un gust ușor metalic. O aproximare în funcție de rețetele prin care au am trecut până acum ar fi de aproximativ ¼ linguriță bicarbonat la 100g făină.

Ce e praful de copt?

Această minune a lucrurilor coapte are în el un amestec de substanțe printre care și bicarbonat de sodiu. Dar pe lângă el sunt adăugați unul sau doi acizi, plus amidon. Acizii adăugați sunt cei de care bicarbonaul de sodiu din componență are nevoie pentru a reacționa. Iar amidonul e foarte bun pentru a menține calitățile active ale prafului de copt în timp, în condițiile de depozitare.

Praful de copt reacționează de obicei în două etape în cazul deserturilor. Prima etapă are loc la temperatura camerei, în timp ce amesteci ingredientele, iar cea de-a doua are loc în cuptor, în timpul coacerii. Toate aceste etape sunt foarte importante pentru a avea, spre exemplu, un blat pufos, aerat și stabil, care să nu se lase în tavă după ce l-ai scos din cuptor. La fel, pentru că există reacții chimice ce se produc chiar din momentul amestecării ingredientelor, nu e bine să lași blatul prea mult să aștepte înainte să îl pui în cuptor.

Bicarbonat sau praf de copt?

Pentru că praful de copt conține și bicarbonatul, și acizii necesari activării lui, acesta e cel mai des folosit singur în rețete. Chiar și în cele în care există un ingredient acid. Puterea prafului de copt e magică, iar dacă rețeta nu îl prevede decât pe el, aveți încredere în ea.

De ce unele rețete au nevoie și de bicarbonat, și de praf de copt?

E derutant să știi niște reguli, să ți le însușești și apoi să le vezi încălcate. Ce e greșit în raționament? În mod normal ar fi suficient doar unul dintre ele, dar bucătăria și cofetăria sunt chimie, așa că sunt rețete în care uneori e nevoie de mai mult volum sau mai multă putere de creștere/ coacere.

Pe scurt, e cam așa: rețeta conține de obicei un ingredient acid, dar dioxidul de carbon care rezultă în urma reacției dintre bicarbonat și ingredient nu e suficient, așa că se pune un plus de agent de creștere pentru a avea textura perfectă la final.

Un alt motiv pentru folosirea lor împreună ar fi legat de faptul că fiecare în parte influențează gustul și culoarea finală a preparatului.

Prea mult acid ar inhiba rumenirea unui blat (sau orice alt preparat copt). De aceea se adaugă bicarbonatul, pentru a crea un mediu alcalin, care să permită rumenirea. Altfel, blaturile sau clatitele americane s-ar umfla, dar nu ar avea și cea mai frumoasă culoare.

Tags

  • bicarbonat
  • chimie
  • ingrediente
  • praf de copt
  • tips

Post navigation

Câmp cu flori. Un tort cu fistic și cremă de unt cu zmeură
Pot de crème sau Budinci cu ciocolată și vin roșu

Related posts

Un pic de chimie și un termometru. Cum, cât și de ce temperezi ciocolata
SFATURI  /  20/05/2015
by Alina  /  12 Comments

Un pic de chimie și un termometru. Cum, cât și de ce temperezi ciocolata

Tips & Tricks. Făina perfectă pentru prăjituri
SFATURI  /  06/04/2015
by Alina  /  9 Comments

Tips & Tricks. Făina perfectă pentru prăjituri

Baking is science. Care e temperatura potrivită pentru copt prăjituri
SFATURI  /  22/04/2015
by Alina  /  9 Comments

Baking is science. Care e temperatura potrivită pentru copt prăjituri

4 comments

  • Ioana
    19/01/2018

    Buna, am doua nedumeriri.
    Una – ce inseamna praf de copt fara aluminiu si unde se poate gasi in Ro? Oricum, pe pliculetele de praf de copt obisnuite nu scrie sa contina aluminiu, are rost sa caut special unul bio?
    A doua – in unele retete scrie sa adaugi bicarbonatul de sodiu “stins” cu otetul sau zeama de lamaie, asta nu inseamna ca reactia are loc in afara aluatului si atunci cresterea este foarte redusa?
    Multumesc.

    Reply
    • Alina
      19/01/2018

      Dragă Ioana,
      Un praf de copt fără aluminiu îți poți pregăti acasă. Așa cum ziceam în articol el conține bicarbonat de sodiu, un acid și amidon. În cazul acidului, ca să eviți componentele prafului de copt din magazine poți pune (din ce am citit eu) pudră de tartar (cream of tartar, care se găsește de cumpărat în mai multe magazine online). Proporția ar fi o parte bază ( bicarbonat de sodiu) și 2 părți acid ( cream of tartar) + 1 parte amidon.
      Despre pudra de tartar găsesști mai multe aici: http://cesamancam.ro/e336ii-crema-de-tartar.html.
      Praf de copt bio am văzut în magazinele DM, și din câte îmi aduc aminte acesta ar fi fără fosfați.

      Cât despre stingerea bicarbonatului în lămâie/ oțet, ar putea fi un mit al prăjiturilor românești. :))) Sincer, în nicio rețetă citită în cărți de autori străini nu am găsit acest pas pentru prăjituri.
      Explicațiile pe care le-am găsit, prin surse românești, ar fi că ar asigura o mai bună răspândire în aluat sau ar asigura un gust mai bun. Sau, pentru că bicarbonatul simplu ar avea o reacție mult mai puternică decât cea a prafului de copt, prin stingerea lui îl domolești.
      Eu nu îmi aduc aminte acum niciuna din rețetele în care mama stingea bicarbonatul, dar tind să cred că în ele lipsea un alt ingredient acid, și de aici nevoia de a adăuga zeama de lămâie sau oțetul. Ca să te asiguri că reacția nu are loc prea repede, înainte să pui prăjitura în cuptor, adaugă bicarbonatul în făină și zeama de lămâie în ingredientele lichide (ouă bătute, unt topit sau ce are rețeta respectivă).
      Eu nu am făcut etapa asta niciodată, iar blaturile sau aluaturile au crescut frumos.

      Reply
  • Giorgi
    12/09/2018

    Pretios blogul tau.Multumesc! Mai am inca de citit ,experimentat …Atatea explicatii utile ,adunate si spuse .
    Tartele tale sunt ispititoare iar eu am devenit fan.Nu stiu cum de nu am descoperit pana acuma locul asta atat de cald ,cu atatea miresme!

    Da,praful de copt eu l-am luat de la DM dar e si prin Auchan ,la produsele BIO.

    Reply
    • Alina
      12/09/2018

      Mulțumesc. 🙂 Mă bucur că ai găsit inspirație în Ciocolată și Vanilie.

      Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Prăjitură întoarsă cu caise și cardamon
  • Chec cu dovlecel și ciocolată
  • Clafoutis cu cireșe
  • Înghețată de casă cu vanilie și ciocolată
  • Tartă cu căpșuni și panna cotta cu polen

Mesaje primite

  • Alina on Tort cu vișine și ciocolată inspirat de Foret Noire
  • Maria Mirabela on Tort cu vișine și ciocolată inspirat de Foret Noire
  • Alina on Tort cu căpșuni și cimbru
  • Silvia on Nimic nu se pierde în bucătărie. Ce faci cu gălbenușurile rămase
  • Mihaela on Tort cu căpșuni și cimbru

Cel mai mult am scris despre…

  • aluat
  • aluat biscuiti
  • aluat de tarta
  • aluat dospit
  • aluat placinta
  • aluat tarta
  • bezea
  • biscuiti
  • buttercream
  • caramel
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • ciocolata neagra
  • crema de branza
  • căpșuni
  • desert de vara
  • dovleac
  • drojdie
  • fistic
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • nuci
  • paine
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • quiche
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tarta sarata
  • tips
  • tort
  • unt
  • vanilie
  • visine
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

ALINA MUNTELE

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.