În fiecare început de an îmi fac niște promisiuni. Eu cu mine, în capul meu. Nu le spun cu voce tare dintr-un fel de superstiție stupidă. Cum că, dacă zic, s-ar putea să nu se întâmple. De data asta încalc regula și nu numai că zic, dar las și negru pe alb una dintre ele: îmi promit să gătesc mai mult decât am făcut-o până acum. Mai mult din toate. Nu numai desert. Să îmi provoc papilele.
Și cred că e primul an în care încerc să mă țin de promisiuni din prima. Fix din prima zi, pentru că tarta asta am copt-o pe 1 ianuarie, la prima oră și mi-a fost o provocare bună în a mă descurca doar cu ce aveam la îndemână. Adică nici suficient unt, nici suficient fistic, nici suficient zahăr pudră. Și totuși, cred că am făcut una dintre cele mai bune combinații dintr-o tartă de până acum. Nici prea dulce, nici prea acrișoară, nici prea grea. Aproape perfectă. Era perfectă dacă era puțin mai mare 🙂
Tartă cu coacăze negre și cremă de fistic
Ingrediente pentru o tartă 20cm / 6-8 porții
Aluat:
- 250g făină
- 125g unt
- un praf de sare
- 1 ou
- 40ml apă rece
Cremă frangipane cu fistic:
- 125g unt moale (lăsat să se înmoaie bine, la temperatura camerei, timp de 45-60 minute)
- 100g fistic crud măcinat fin
- 25g făină de migdale (sau migdale fără coajă măcinate fin)
- 125g zahăr pudră
- 2 ouă
- 25g făină
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru umplutură:
- 125g coacăze negre congelate
- 3-4 bucăți kumquat
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu un praf de sare într-un bol. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când obții un amestec nisipos. Fă o gaură în mijlocul lui, adaugă oul și apa rece și începe să le încorporezi în făină. Încet, încet se va forma un aluat compact și nelipicios. Scoate-l pe baltul tapetat cu făină și frământă-l cu podul palmei de 5-6 ori până când devine neted.
*Din aluatul ăsta vei folosi doar jumătate pentru tartă. Pe restul îl poți pune la congelator pentru o tartă viitoare sau pentru empanadas.
**În mod normal, la o tartă cu frangipane ar trebui să folosesc un aluat dulce – pâte sucrée, dar de data asta, asumat știam că nu o să fie o tartă prea dulce. În plus, nevoia de dulce urma să fie compensată de crema frangipane.
Când aluatul e gata, întinde-l într-o foaie goasă de câțiva milimetri și așează-l în tava de tartă. Netezește-l pe pereții tăvii și taie marginile în exces. (Cum ziceam mai sus, păstrează ce rămâne pentru altă rețetă)
Pune tavă la rece, în frigider, cât pregătești crema frangipane.
Amestecă împreună într-un bol zahărul pudră, fisticul măcinat mărunt, făina de migdale și untul moale. Dacă untul s-a înmuiat suficient, vei putea face asta și cu o spatulă sau lingură. Amestecă până când vei obține o pastă omogenă. Adaugă pe rând ouăle și încorporează-le. Apoi adaugă faina și extractul de vanilie. Amestecă bine.
Scoate tava cu aluat de la rece și toarnă în ea crema pregătită. Nivelează și presară la suprafața ei coacăzele negre congelate și apoi, din loc în loc, felii de kumquat.
***Citricele sunt aproape obligatorii în combinația asta de fistic și coacăze pentru că scot în evidență aromele. În loc de kumquat se poate folosi și coajă rasă de portocală.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 35-40 de minute sau până când crema se umflă și se rumenește ușor la suprafață, fără să mai fie lichidă.
Lasă tarta să se răcorească înainte să o tai felii.
Unde pot gasi coacaze negre? Merge sa inlocuiesc cu agrise albe sau afine? Pe astea stiu sigur ca le gasesc la mine in congelator.
Buna Anda,
Coacaze negre gasesti in perioada asta in hypermarketuri, acolo unde se vand fructe congelate vrac. Desigur ca poti inlocui cu agrise sau afine. Daca ar fi sa aleg eu, atunci as merge cu afinele. 🙂