Cred că e de departe cel mai cremos cheesecake pe care l-am gustat vreodată. Imaginează-ți un miez de prăjitură ca o spumă fină, prin care descoperi bucățele de caisă, iar deasupra apare și un sos dulce-acrișor cu parfum de lavandă. Cam așa se simte cheesecake-ul ăsta, la care am testat o nouă metodă de coacere, fără baie de apă, dar la o temperatură joasă, pentru un timp destul de lung. Partea și mai frumoasă e că am obținut un cheesecake fără crăpături inestetice la suprafață, care a rămas cremos și moale și după ce a stat la rece.
Cheesecake cu caise
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 20cm):
Pentru blatul cu biscuiți
- 250g biscuiți digestivi
- 80g unt topit
- 50g zahăr tos
Pentru umplutura de cheesecake
- 400g cremă de brânză
- 75g zahăr
- 2 ouă
- 1 lingură amidon
- 60ml smântână lichidă pentru frișcă (32% găsime)
- coaja rasă de la 1 lămâie mică
- 1 linguriță esență de migdale
- 1 linguriță pastă de vanilie
- 3-4 caise tăiate în cubulețe
Pentru topping
- 7-8 caise
- 70g zahăr
- zeama de la ½ lămâie
- ½ linguriță lavandă culinară
- 2 linguri de apă


Mod de preparare:
Începe cu pregătirea unei tăvi potrivite pentru cheesecake-ul tău. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 20cm și pereți detașabili. Am tapetat-o cu hârtie de copt pe bază și pe laterale. Hârtia te va ajuta la final să scoți mai ușor cheesecake-ul din tavă ca să îl așezi pe o farfurie/ platou. Pune tava deoparte.
Pregătește blatul de biscuiți.
Mărunțește biscuiții cu un robot de bucătărie până obții o pudră fină.
Amestecă biscuiții mărunțiți cu untul topit și zahărul. Vei obține un amestec ca un nisip umed.
Răstoarnă amestecul format în tava pregătită. Acum, cu multă răbdare, presează acest amestec pe baza și pereții tăvii pentru a obține un strat uniform. Blatul de biscuiți ar trebui să urce până aproape de marginea de sus a pereților tăvii.
Pune tava la rece, în frigider, cât timp pregătești umplutura.


Pentru umplutura de cheesecake, pune crema de brânză, smântâna lichidă și zahărul într-un bol. Mixează la viteză medie până când zahărul se încorporează în brânză și ai un amestec omogen. Adaugă pe rând ouăle și mixează bine cât să le încorporezi. Adaugă amidonul, coaja de lămâie, esența de migdale și pasta de vanilie. Amestecă bine pentru încorporarea lor.
Nu e nevoie să mixezi mai mult amestecul pentru umplutură, pentru că nu vrei să spumezi oul. Acest lucru ar putea face ca la cuptor cheesecake-ul să se umfle și să crape la suprafață.
Taie cele 3-4 caise în cubulețe și amestecă-le în umplutură.
Toarnă totul în tava pregătită mai devreme cu blatul de biscuiți.
Coace cheesecake-ul la 120C, timp de 1h și 15 minute. Eu am folosit funcția fără ventilație și căldură de sus și jos. Iar cheesecake-ul a fost așezat la mijlocul cuptorului.
Cheesecake-ul e gata dacă umplutura s-a întărit, dar mijlocul ei încă tremură ușor ca o budincă.
Oprește cuptorul, întredeschide ușa și lasă cheesecake-ul la interior să se răcească perfect. Această etapă ar putea dura până la 2-3 ore.
Abia după ce s-a răcit ușor, în cuptor, poți scoate tava, o învelești în folie alimentară de plastic și pui tava la rece, în frigider, până a doua zi.
A doua zi …
Pregătește topping-ul cu caise, lămâie și lavandă.
Spală caisele și taie-le în jumătăți sau sferturi. Pune-le într-o crăticioară împreună cu zahărul, apa, zeama de lămâie și lavanda.
Pune crăticioara pe foc mediu și gătește până când zahărul se topește și se formează un sirop, iar caisele s-au înmuiat ușor.
Scoate jumătate din fructele gătite într-un vas împreună cu 2-3 linguri din sirop și pasează-le cu un blender pentru a obține un piure.
Restul le păstrezi pentru decor.
Scoate cheesecake-ul din frigider. Scoate pereții detașabili ai tăvii, îndepărtează hârtia de copt de pe laterale și așează cheesecake-ul pe un platou.
Toarnă deasupra lui piureul de caise pregătit mai devreme. Așează apoi peste el bucățile de fructe păstrate pentru decor. Poți presăra extra și bucăți de fistic copt.
Taie o felie și bucură-te de ea! ❤️
Îți las aici și un video în care să vezi pașii principali ai rețetei.