Eu sunt omul care poate rezista cu ciocolată, biscuiți sau bomboane în casă fără să se atingă de ele. Pofta de dulce e echilibrată. Nu simt că mă ia cu leșin dacă nu am o bucățică de dulce imediat. Dar am și câteva slăbiciuni: zmeura, căpșunile, cireșele, cremele cu unt și bezelele. La astea poftesc doar dacă le văd în poze. 🙂 Și foarte des le-aș pune în deserturi. Așa că rulada cu bezea a apărut foarte firesc mai ales că descoperisem cât de multe albușuri mi-au rămas în frigider după cozonacii de Sărbători.
Dacă îți place Pavlova, rulada asta e varianta ei de zece ori mai rapidă și la fel de bună. Dacă îți e frică să faci bezele, rulada asta poate fi prima încercare cu ele. Dacă nu iese până la capăt o ruladă frumoasă, poți să o transformi într-un Eton mess – desertul britanicilor în care sunt puse la pahar: bezea, frișcă și fructe.
Totuși, e printre cele mai simple rulade pe care le-am făcut. Fiindcă foaia de bezea nu trebuie să stea în cuptor ore întregi așa cum stau bezelele. Nu are nevoie să potrivești exact temperatura cuptorului la cel mai mic nivel și nici nu se rupe bucăți așa cum îmi imaginam. Toată rulada a fost gata cam într-o oră, deși eu eram pregătită să lucrez o după-amiază întreagă în bucătărie.
Combinația de fructe de pădure și cremă cu mascarpone a fost alegerea mea, dar pot fi orice fructe proaspete îți plac și chiar și frișcă simplă, puțin îndulcită. Mi-am imaginat deja desertul ăsta și cu alte umpluturi. Următoarea variantă va fi cu fistic și lemon curd, apoi cu cireșe proaspete și cremă cu ciocolată. 🙂
Ruladă de bezea cu cremă mascarpone și fructe
Ingrediente:
Pentru foaia de ruladă
- 5 albușuri
- 280g zahăr
- 50g fulgi de migdale
Pentru cremă
- 250g mascarpone
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 25g zahăr pudră
- coaja de la ½ lămâie
- 1 linguriță apă de trandafiri
+ 200g fructe proaspete ( zmeură și afine)
+ 2-3 linguri de zahăr pudră penru decor
Mod de preparare:
Pentru foaia de bezea, bate albușurile spumă, apoi adaugă treptat zahărul și continuă să mixezi până când obții o bezea tare și lucioasă.
Întinde bezeaua într-un strat cât mai uniform, într-o tavă 23x33cm, tapetată cu hârtie de copt. Presară deasupra ei fulgii de migdale și presează ușor să se prindă bine în bezea.
Coace bezeaua timp de 5-8 minute la 180C, apoi reduci temperatura la 160C și continui să coci bezeaua alte 15-20 de minute până când se rumenește ușor la suprafață și este fermă la atingere.
***Nu te speria dacă în timpul coacerii se va umfla, după ce o scoți din cuptor toate denivelările se vor retrage.
Scoate tava din cuptor, lasă foaia de bezea să se răcorească 4-5 minute în tavă, apoi răstoarnă-o pe o hârtie de copt. Dezlipește foaia de pe baza blatului și lasă foaia de bezea să se răcească de tot înainte să o umpli.
***Operațiunea întoarcerii din tavă, pe hârtia de copt, trebuie făcută cu grijă. Foaia de bezea e încă moale și caldă și s-ar putea rupe ușor. Cel mai la îndemână mi-a fost să pun hârtia de copt peste bezeaua din tavă și să răsucesc direct cu tava.
Pentru cremă, mixează mascarpone cu zahărul pudră, coaja de lămâie și apa de trandafiri până când se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă și mixează până când obții o spumă tare.
După ce foaia de bezea s-a răcit, întinde crema la suprafața ei, lăsând 2cm liberi față de margini.
Presară deasupra fructe proaspete și începe să rulezi ajutându-te de hârtia de copt. Nu te speria dacă apar crăpături în suprafața ruladei, crema le va lipi la loc și nu va lăsa bucățile de foaie să se desprindă. În plus, frumusețea ruladei vine tocmai din suprafața ei crăpată.
Pudrează cu zahăr pudră și taie imediat felii din ea. 🙂
*** Rulada asta se păstrează frumos chiar și în frigider, acoperită cu o folie sau ținută într-o cutie cu capac închis etanș.. După o noapte la rece mi s-a părut chiar mai bună și stratul crocant de bezea nu s-a distrus de la umiditate.
*** Dintr-o ruladă întreagă poți sătura la desert 4-6 oameni.
Buna!
Am nevoie de un sfat, te rog. Nu am tava cu dimensiunile tale. Am una mai mica 23*20 sau mai mare 24*36. Cum sa procedez? Oare daca in cea mare nu intind pe toata suprafata ei se va lasa bezeaua? 🙂 ms frumos!
Bună, Doina,
Aș folosi tava mai mare.
Poți face bezea din 6 albușuri și 330g zahăr și o întinzi cât tava pe care tu o ai. Sau poți întinde bezeaua rezultată din 5 albușuri în tava ta, dar va ieși o foaie mai subțire și trebuie să o coci mai puțin timp ca să nu se ardă. Sau, așa cum te gândeai, poți să o întinzi după dimensiunile din rețetă în tava mai mare. Bezeaua nu se va întinde. 🙂
Merci frumos, Alina! merg pe varianta de 6 albusuri si 330gr zahar. O zi frumoasa 🙂
Arata suuuper!!
Merge și cu fructe congelate?
Fructele congelate ar trebui decongelate înainte și gătite puțin cu zahăr, ca să se facă un sos ca o dulceață. Nu pot fi puse direct peste cremă. Altfel, tot sucul care se scurge din ele la decongelare va umezi foaia de bezea.
Pur si simplu delicios!
Am terminat cu totul in aprox 45 de minute. Asta cu doua incercari pt crema ( la prima am “scapat” mai multa frisca lichida si s-a distrus).
A meritat efortul!
Uau, foarte rapid! 🙂 De asta îmi place și mie rețeta asta. Eu mi-am calculat și vasele spălate după și am ajuns la o oră. :)))
Te salut cu drag,
Daca ai face-o pentru prieteni, ai face-o cu o zi inainte ? Merge?
Multumesc mult pentru raspuns!
Merge făcută și cu o zi înainte, mai pe seară. 🙂 Am observat că se păstrează bine la frigider, într-o cutie cu capac sau acoperită cu folie alimentară ( ca să nu prindă umiditate din frigider). Nu își pierde partea crocantă din bezea dacă stă 8-12 ore în frigider. 🙂
Multumesc mult pentru raspuns! Am facut-o ! E speciala, merita cu prisosinta. Am avut 2 provocari: desi am respectat timpii de copt, hartia de copt era usor lipita de bezea. Dupa ce am desprins-o total, am inteles ca,probabil, necesita poate un 5-8 minute de copt in plus. Bezeaua nu era la fel de colorata ca a ta si nici atat de crocanta. Drept urmare, s-a rupt mai mult la roluire, dupa aplicarea cremei. Cu toate astea, a fost delicioasa. Si inca ceva: in loc de zahar am folosit stevia, ca si cantitate mai putin de jumatate fata de cantitatea de zahar si a mers.Cred ca poate fi o explicatie si la diferenta de aspect+ consistenta,nu? Cu toate astea, facuta seara si papata a doua zi dupa-amaiaza, era si crocanta si delicioasa:) Multumesc mult pentru reteta si calde imbratisari!
E adevărat că stevia poate influența mult aspectul, textura șic hair și timpii de coacere. Dar mă bucru că i-ai dat de cap și că a ieșit bine până la urmă. 🙂
Buna, s-ar putea face și fără fulgi de migdale?
Mulțumesc
Desigur. Poți să nu îi pui fulgii de migdale. Poți să flosești în loc și altceva: nuci, fistic, alune de pădure mărunțite sau poți să nu pui nimic. 🙂
Ceau, Alina. E a doua oară când fac rulada. Nu se coace destul la interior, tare mi-ar placea sa înțeleg de ce.
Prima data am făcut cu aceleași indicații. Tava mea e puțin mai mare, 28/36. Chiar si așa, am tinut-o 10 minute in plus ca tot alba era.
A doua tura am făcut cu 4 oua, 224g zahar, sa vad daca e prea groasa cu 5 si de asta nu se coace. Același rezultat. E crocanta, arata bine, dar mai pe la mijloc tot nu e coapta destul. Tura asta am tinut-o 35 de minute la 160, după primele 8 la 180.
Recomandări?
Bună, Mihaela,
Foaia asta de ruladă nu trebuie să fie perfect coaptă la interior. Are exteriorul crocant, iar în mijloc rămâne o bezea moale, chiar ușor gumată. Poți să te gândești la o bezea gumată americană (marshmallow). Chiar dacă pare necoaptă, așa trebuie să fie, altfel nici nu ar putea fi rulată ca să rămână întreagă. S-ar sfărâma. 🙂 Chiar dacă pare necoaptă, albușul e preparat termic și nu e niciun pericol în el. Rezultatul nu ține de grosimea bezelei. 🙂
Dar pentru că am observat că multă lume mă întreabă despre cum arată bezeaua la interior, mă gândesc să fac un video cu rețeta asta, ca să arat. 🙂
Tare fain ar fi daca ai face video. Si tare mult iti mulțumesc si pt răbdare, si pt răspuns prompt si pt bucurie. Sa ai o zi frumoasa!
Pt Ovidiu. Crema tăiată de mascarpone cu frișcă se repara exact ca și maioneza. Pui o lingura de ulei și una de crema tăiată și freci cu o lingura de lemn ca și maioneza intr-un singur sens. Pe parcurs dacă Vezi ca necesita ulei mai adaugi . NN va schimba gustul cremei . Am găsit informația pe net și mi-a fost de mare folos Pt ca nu mai aveam alte ingrediente in casa și azi are printesa mea mica 1 anișor.
Bună ziua! Încep prin a preciza ca nu am încercat încă această rețetă. Am avut 3 eșecuri cu alte rețete. De fiecare dată totul începea perfect, bezeaua arăta minunat, dar după 15 minute la cuptor se lăsa și se colora în maroniu. Rezultatul era o bezea necoapta în interior, gumoasa și urâtă. Precizez ca temperatura setata a fost de 150 grade celsius fără ventilație. Am pus și oțet și amidon, urmam mereu rețeta. Care sa fie problema? Bat prea mult albușurile? E temperatura cuptorului de vină? Merci, Alina!
PS. Rulada ta arată suuuuperb!
Bună, Natalia,
Se poate să nu fie încorporat suficient zahărul în ea. Zahărul caramelizat îi poate da o culoare maronie rapidă. Și depinde și de cât de gros a fost stratul de bezea întins în tavă.
În rețeta de aici nu am folosit deloc amidon sau oțet. E doar o bezea simplă din albuș și zahăr.Important e ca zahărul să fie dizolvat complet și să nu se mai simtă granulele lui între degete. Și la foaia de aici vei avea un miez mai umed și mai moale. Altfel nu s-ar putea rula foaia de bezea dacă ar fi toată crocantă.
E un pic diferită temperatura de coacere.Am pornit cu o temperatură mai mare: 180C (poate fi chiar 200C dacă nu e cuptor cu ventilație) și apoi am scăzut la 160C. O temperatură mai mare la început ajută la formarea unei cruste la suprafață, fără să o ardă. Poți ajusta timpul de coacere în funcție de cum arată foaia. Trebuie să fie doar ușor rumenită la suprafață.
Bezeaua e un pic dificilă, dar e important să îți cunoști cuptorul și să îi stabilești timpul de coacere și în funcție de el. 🙂
Buna Alina
Ar merge cu capsuni proaspete? Sau gem de zmeura? Sau amandoua?
🙂
Bună, Oana,
Desigur. Merge și cu căpșuni proaspete și cu gem sau dulceață din orice fel de fructe îți plac. 🙂
Buna Alina, am facut aseara rulada, e foarte gustoasa si foarte aratoasa. Am o nelamurire – am lasat pentru bezea timpii pe care I-ai recomandat, de fapt chiar mai mult si cand am taiat o, in interior bezeaua nu e complet coapta. Asa ar trebui sa fie? Banuiala mea e ca am folosit oua mari si foaia de Bezea a fost mai inalta decat ar trebui. Multumesc mult si o zi minunata!
Bună, Oana,
Bezeaua trebuie să aibă un mic miez în interior mai moale și mai gumat. Dacă ar fi complet tare și crocantă, nu ai putea să rulezi foaia cu cremă. S-ar rupe în bucăți. Partea din interior, chiar dacă e mai moale, e gătită. Nu e albuș crud, pentru că a stat la cuptor și a fost tratat termic. Poți să ți-o imaginezi ca o bezea gumată americană (marshmallow). 🙂
Multumesc pentru raspuns! Textura miezului intr-adevar e de bezea gumata. Spor in toate!
Buna! Blatul trebuie bagat la cuptorul preincalzit?
Buna!
Imi poti spune te rog, când cici foaia de rulada, cuptorul trebuie pus pe funcția de ventilatie? Daca da, ventilatie si su si jos pe toată durata coacerii sau doar la inceput sau deloc? Ce functie folosim la coacere.
As vrea sa o Fac si eu azi. Multumesc mult. O zi minunată iti doresc.
Bună,
Cuptorul meu are ventilație. O ventilație pe care eu nu o pot opri niciodată. Nu am opțiunea asta, fiind un model mai vechi. Așa că eu am făcut rulada în cuptor cu ventilație (și sus, și jos), pe toată durata coacerii. Și a iești foarte bine la temperatura respectivă. 🙂
Buna, revin cu o intrebare: oare merge rulada asta cu lemon-curd? ma gandeam ce pot face cu galbenusurile ramase si uitandu-ma pe retetele tale, am gasit-o si pe cea de lemon-curd. Se potrivesc oare aromele, texturile? Multumesc si spor in toate!
Desigur. Merge foarte bine și lemon curd pus peste crema cu mascarpone împreună cu fructele. Iar în loc de migdale poți folosi fistic tocat mărunt. 🙂
Multumesc mult! Revin dupa ce o fac!
A ieșit FOARTE BUNA, foarte fina! Eu am pus capsuni proaspete și ceva zmeura congelata scăzută cu un pic de zahar. Sigur o sa mai fac, ma duc sa cumpăr fulgi de migdale, acum am avut migdale și nuci măcinate. Voiam sa-ti mulțumesc pt reteta și pt ca ai spus sa nu ne facem pb ca se umfla foaia la copt ca își revine ea 🙂 🙂
Ce mă bucur că ți-a plăcut și că a ieșit bine. 🙂 Merge și cu fistic, alune sau orice altceva îți place.
Buna ziua. Mi se pare latimea de 23 cm îngusta pt a o rula de 3 ori mai ales ca punând mascarpone plus fructe devine și mai înaltă. As vrea sa știu dacă nu este o greșeala de tipar, înainte de a începe sa o fac. Sau trebuie rulată f strins și apăsat oarecum. Mulțumesc.
Bună! Nu e o greșeală. Tava mea are chiar dimensiunile respective 23x33cm. Nu îmi amintesc de câte ori am rulat foaia, nu știu dacă a fost chiar de 3 ori. Nu am rulat foarte strâns, dar am presat ușor, astfel încât crema să se lipească de foaia de bezea.
Buna!caldura doar de joa?merci!
Pentru blat am folosit cuptor cu ventilație și căldură și de sus, și de jos. 🙂
Ce se poate folosi în loc de apa de trandafiri?
Orice aromă îți place poț pune în loc: extract de vanilie, de portocale, lămâie, lavandă… 🙂
Bună! Albușurile sunt reci de la frigider sau trebuie la temperatura camerei?
Albusurile pot fi separate de galbenusuri cand sunt reci, apoi sunt perfecte sa fie lasate la temperatura camerei pentru bezea. 🙂
Super! Mulțumesc! O voi încerca sigur!
❤️
Am făcut-o astăzi și a ieșit foarte bună! Eu am pus și căpșuni înăuntru pe lângă cele menționate.
În prima fază, după ce am umplut bezeaua și am rulat-o nu am putut sa o tai..mă gândesc că nu era poate răcită suficient dar am pus-o la frigider cateva ore și a fost numai bună de tăiat. Deja am recomandat-o și altora 🤪
O întrebare, oare se poate pune mai puțin zahăr în bezea? Știu ca bezeaua e dulce de fel dar oare merge și cu mai puțin?
Mulțumim pentru rețetele minunate😍
Mă bucur tare mult că a ieșit cum trebuie și ți-a plăcut. Legat de întrebarea ta, regula la bezele este la fiecare albuș să pui 50g zahăr. Aici am pus doar un pic mai mult. Poți scădea cu 30g. 🙂 Nu am încercat să tai mai mult de atât pentru bezele din zahărul recomandat. 🙂
Bună! O întrebare extra rețetei, am văzut mai multe rețete de genul acestei rulade bezea și în respectivele rețete se folosea amidon în bezea, știi de ce? Mie mi se pare ciudata treaba cu amidonul😂
Din câte știu eu amidonul ajută la formarea unui miez moale al blatului de bezea, pentru că intră în acțiune cu proteinele din ou și le împiedică să se coacă prea mult. E bun dacă este adăugat în bezele pentru că îți dorești ca mijlocul lor să rămână gumat. 🙂
Dar oricum are mijlocul mai guma nu? Îl face și mai sau? Dar mersi pentru răspuns 😁
Si inca o întrebare, am facut de vreo 2 ori rulada ta care este super delicioasă dar mi s-a înmuiat destul de repede în frigider. Am pus-o în folie alimentara dar nu prea a ajutat. Oare în ce altceva as putea sa o pun ca sa nu se mai umezeasca asa tare?
Din păcate nu prea sunt soluții pentru ca bezeaua să nu absoarbă umiditate din frigider. Poate doar dacă poți să setezi umiditatea la frigiderul tău. De obicei, o ruladă de bezea e un desert care se face și se consumă în aceeași zi. 🙁
Da, la asta m-am gandit și eu. Soțul nu e amator de deserturi și de multe ori ma “lupt” singură sau ajung sa arunc. Dar o voi face la ocazii când se va manca. Mersi de răspuns! Îmi plac rețetele tale. Ce am facut pana acum a fost delicios!!! Mulțumim mult pentru ele și pentru munca depusă!
Buna ziua! Va rog, spuneti-mi daca rulada de bezea rezista la frigider 3 zile? Va multumesc frumos!
Bună, Ruxandra,
Din păcate nu cred că rulada de bezea va rezista bine atât de multe zile. De pe o zi pe alta, în funcție și de umiditatea frigiderului, rulada ar putea fi păstrată la rece. Însă nu atât de multe zile. 🙁
A ieșit perfect! O rețetă lejeră, ușor derealizat chiar și de către o incepatoare. Gust sublim! Asoect senzational! ❣️Thanks!!
❤️🤗