Fiecare tort pe care l-am gândit și pregătit până acum are ceva special în el. Dar sunt câteva care au povești cu mai multă emoție în spate. Sunt acele torturi pe care i le-am dedicat de-a lungul anilor dlui Muntele, de ziua lui, fiecare cu câte un element surpriză.
Tortul de anul ăsta a primit inițial un decor altfel decât obișnuiesc eu să pun peste deserturile mele. Un steag al Angliei, al cărei fan e dintotdeauna și care anul ăsta i-a făcut cadou o finală Euro fix de ziua lui.
Doar că aceeași zi are o dublă semnificație pentru noi, fiind și ziua noastră și a inelului cu smarald cu care am spus ”da” în vârf de munte. Așa că tortul lui a fost repetat și a primit și un decor diafan, așa cum îmi place mie să pun pe torturile mele.
E un desert care a primit multe aprecieri de la cei care l-au gustat. Cred în combinația lui de arome clasice, în straturile aerate de mousse și în echilibrul de dulce pe care am reușit să îl pun îl el. Și îl pun pe lista celor mai dragi torturi ale mele. ❤️
Urmează o rețetă lungă, dar care nu ar trebui să te intimideze. Cu puțină pregătire și două zile în care să îi dedici puțin timp, tortul ăsta poate fi un motiv de sărbătoare și la tine acasă.
Tort cu ciocolată și fistic
Ingrediente (pentru un tort cu diametrul 18cm/ 8-10 porții):
Blat cu cacao
- 150g zahăr
- 85g făină
- 40g cacao
- ½ linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- 1 ou
- 120ml lapte
- 60ml ulei de floarea soarelui
- 120ml apă
Blat daquoise cu migdale
- 50g migdale măcinate fin
- 50g zahăr pudră
- 2 albușuri
- 15g zahăr tos
- 15g fulgi de migdale
Mousse de ciocolată albă cu vanilie
- 150g ciocolată albă
- 120ml lapte
- 3g gelatină foi
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 32% grăsime)
- miezul de la ½ păstaie de vanilie
Cremeux de ciocolată neagră
- 2 gălbenușuri
- 30g zahăr tos
- 80ml lapte
- 90g ciocolată neagră (70% cacao)
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (minim32% grăsime)
Mousse de fistic cu zmeură
- 40g pastă/ cremă de fistic (eu am folosit-o pe cea de AICI)
- 120ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 45g zahăr tos
- 4g gelatină foi
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 32% grăsime)
- plus 50g zmeură congelată sau proaspătă
Cremă decor
- 250g mascarpone
- 200ml smântână lichidă pentru frișcă
- 30g zahăr pudră
Pentru decor: 1 linguriță pastă de fistic, zmeură, fistic copt mărunțit, frunze de mentă, bomboane decor albe și aurii
Mod de preparare:
Dacă te pui pe treabă dimineață, poți face tortul ăsta într-o zi. Dacă nu ai atât de mult timp, poți împărți treaba în 2 zile. Descrierea de mai jos va fi pentru etapele de asamblare împărțite pe 2 zile.
Ziua I – pregătești blaturile
Pentru blat amestecă zahărul, făina, cacaua, bicarbonatul și praful de copt într-un bol larg. Peste ele adaugă un ou întreg, laptele și uleiul. Amestecă bine folosind o spatulă.
La final, peste toată compoziția, toarnă apa la temperatura camerei și amestecă bine ca să omogenizezi. Aluatul de blat e foarte lichid, dar așa trebuie să fie. La cuptor se va coace perfect.
Toarnă amestecul într-o tavă de tort de 18cm cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt pe bază și pe margini.
Blatul se coace la 180C timp de 45-50 de minute, până când o scobitoare înfiptă în el iese curată. Eu am folosit funcția conventional (fără ventilație), căldură sus și jos.
Lasă blatul să se răcească perfect înainte să îl feliezi.
Pentru blatul daquoise, amestecă într-un bol migdalele mărunțite cu zahărul pudră.
Bate albușurile spumă și adaugă treptat zahărul tos până când obții o bezea tare.
Încoroporează în bezea, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecul de migdale și zahăr pudră. Ai grijă să nu amesteci prea mult pentru a nu scoate aerul din albușurile bătute.
Întinde acest amestec sub forma unui disc cu diametrul de 16cm într-o tavă pe care ai pus înainte o hârtie de copt. Coace blatul daquoise la 180C (cu ventilație) timp de 15-20 de minute, până când se rumenește la suprafață, dar e elastic la atingere. Scoate din cuptor și lasă să se răcească înainte să îl folosești.
Ziua II – pregătești mousse-urile și asamblezi tortul
Începe cu mousse-ul de ciocolată albă și vanilie.
Pune într-un bol ciocolata albă mărunțită. Pune gelatina la hidratat în apă rece.
Încălzește într-o crăticioară laptele și miezul răzuit de la păstaia de vanilie, până ajung aproape de punctul de fierbere.
Toarnă laptele fierbinte peste ciocolata din bol. Stoarce bine gelatina hidratată și adaugă-o și pe ea în lichidul fierbinte. Lasă nemișcat 2 minute, timp în care ciocolata începe să se topească. După acest timp, amestecă bine cu o spatulă de silicon pentru a omogeniza tot amestecul din bol. Lasă deoparte să se răcorească bine.
Între timp, mixează smântâna lichidă până când obții o frișcă tare.
După ce amestecul lichid s-a răcorit bine încorporează frișca în acesta cu ajutorul unui tel, cu mișcări largi astfel încât să rămână aerat.
Pasul 1 ASAMBLARE
Pregătește tava cu diametrul de 18cm (cu pereți detașabili) în care ai copt blatul cu cacao. Pune la baza ei o hârtie de copt și pe laterale o folie rodoid/ acetat.
Nivelează blatul cu cacao la suprafață, apoi taie-l în două, pe orizontală, pentru a obține două blaturi egale.
Pune primul blat de cacao în tavă. Toarnă peste el mousse-ul de ciocolată albă cu vanilie pregătit.
Desprinde blatul daquoise de pe hârtia de copt și așează-l peste mousse-ul de ciocolată albă.
Pune tava la congelator cât timp pregătești cremeux-ul de ciocolată neagră.
Pentru cremeux de ciocolată neagră, pune laptele pe foc mediu să se încălzească. Între timp, freacă gălbenușurile cu zahărul. Când laptele e fierbinte, fără să fiarbă, toarnă-l peste gălbenușuri și amestecă bine.
Toarnă totul înapoi în oală și pune pe foc mic. Amestecând continuu cu o lingură de lemn, lasă pe foc până când se îngroașă puțin. Iar dacă tragi cu degetul pe dosul lingurii de lemn, rămâne o urmă fermă.
Toarnă acest amestec fierbinte peste ciocolata neagră mărunțită, pusă într-un bol. Lasă 1 minut, apoi încorporează ciocolata în lichid și lasă totul să se răcorească.
Mixează smântâna lichidă până când obții o frișcă tare.
La final încorporează frișca bătută în amestecul cu ciocolată.
Pasul 2 ASAMBLARE
Scoate tava din congelator și toarnă peste blatul daquoise cremeux-ul de ciocolată neagră. Acoperă cu cel de-al doilea blat cu cacao și pune din nou tava la congelator până când pregătești mousse-ul de fistic.
Pentru mousse-ul de fistic.
Pune gelatina la hidratat în apă rece.
Pune la încălzit, într-o crăticioară, laptele și pasta de fistic.
Între timp, freacă gălbenușurile cu zahărul. Când laptele cu fistic s-a încălzit bine, până aproape de punctul de fierbere, toarnă-l peste gălbenușuri și amestecă bine. Pune tot lichidul obținut înapoi în crăticioară și apoi pe foc mediu.
Amestecând continuu cu o lingură de lemn, gătește până când lichidul se îngroașă puțin. Iar dacă tragi cu degetul pe dosul lingurii de lemn, rămâne o urmă fermă. La fel ca la cremeux-ul de ciocolată.
Ia crăticioara de pe foc. Stoarce gelatina hidratată și adaugă-o în lichidul cald. Lasă totul deoparte să se răcorească bine.
Între timp mixează smântâna lichidă până când obții o frișcă tare.
După ce baza de mousse gătită pe foc s-a răcorit, încorporează în ea frișca cu ajutorul unui tel.
Partea 3 ASAMBLARE
Scoate tava de la congelator. Presară peste blatul de cacao bucăți de zmeură. Peste ele toarnă mousse-ul de fistic. Pune tava din nou la congelator până a doua zi.
Ziua III – scoți tortul la decongelat și îl decorezi
În ziua următoare scoate tortul din congelator. Îndepărtează tava și folia rodoid din jurul tortului și așează tortul pe un platou/ farfurie. Lasă să se decongeleze în frigider timp de cel puțin 6h.
După ce tortul s-a decongelat poți pregăti crema pentru decor.
Mixează mascarpone cu zahărul pudră până când se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă și mixează până când obții o spumă tare.
Îmbracă tortul în cremă, nivelează bine lateralele și suprafața. Crema rămasă o amesteci cu o linguriță de pastă de fistic și poșezi din ea forme pe suprafața tortului. Decorează apoi cu zmeură proaspătă, fistic mărunțit, bomboane pentru decor și frunze de mentă.
Las aici și un video ca să vezi cum am făcut decorul.
Arata extraordinar! La o tava de 20 cm cu cat ar trebui înmulțita reteta? Mulțumesc
Pentru o tavă de 20cm poți face o porție și jumătate din rețetă. 🙂