Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
PRĂJITURI, REȚETE DE BAZĂ  /  01/12/2019

Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun

by Alina

Voi asocia probabil pentru totdeauna, în memoria gustului, eclerul cu tava cu alb și roz a bunicii mele,  pe care tronează de obicei un munte de eclere când mergem să o vedem. Știe să facă o mulțime de prăjituri, dar mai știe și că eclerele sunt preferatele noastre. Și în cuptorul ei domolit cu o bucată de teracotă ca să nu mai ardă așa tare, fără poșuri și duiuri speciale, cu o cremă făcută pe foc cu esență de vanilie, măița umple tava aia cu eclere pentru noi.

Am gustat eclere de la Christophe Adam, Ladurée sau Maître Choux. Am copt și eu câteva sute, în anii de când fac cofetărie. Dar cred că întotdeauna voi lega eclerele de copilăria mea și tava bunicii. Nu pentru gustul lor, ci pentru emoția lor. Pentru toată bucuria și fericirea din ochii ei și ai noștri când dispar de pe tavă.

Așa că mi-e greu să scriu simplu despre ecler. Știu că mulți îl caută pe cel al copilăriei. Acel ecler. Ăla cu fondant de cofetărie (crusta dulce și crocantă pe care o găsești și pe amandină), umplut cu frișcă sau cremă cu ness pentru care ne bucuram la cofetăriile comuniste. Sau eclerul făcut de mama, sau bunica, sau mătușa, sau vecina de la doi. Eclerul ăla mâncat cu poftă într-o perioadă în care dulcele bun era puțin, în care fisticul sau vanilia existau doar în sticluțele cu esențe.

eclere cu ciocolată

Așa că nu voi scrie aici despre eclerul copilăriei, ci despre eclerul pe care l-am descoperit eu în cei câțiva ani de când mă tot joc cu aluaturi și prăjituri. Este varianta de ecler modern, dar care are la bază aceeași coajă, făcută din același fel de aluat. Doar umpluturile și decorurile s-au mai schimbat puțin.

Ce urmează nu e o poveste scurtă. Pentru că nu am vrut să vin doar cu o rețetă, ci să explic cât mai concis regulile care duc la un rezultat cât mai bun.

eclere cu ciocolată

Un ecler bine făcut e rumen spre brun. Cu cât e mai deschis la culoare, cu atât mai repede se va desumfla după ce îl scoți din cuptor.

Un ecler bine făcut e pufos și bine crescut. Dacă s-a prăbușit după ce l-ai scos din cuptor, e departe de perfecțiune.

Un ecler bun e proaspăt. Adică, este umplut în aceeași zi. Cu cât stă mai mult, cu atât crusta va lua din umiditatea cremei din interior.

Elementul cheie: cuptorul

Eclerul perfect e departe de realitatea din poze atunci când îl lucrezi acasă. Câteodată, și când îl faci lângă un maestru al eclerului poate fi dificil. Eclerul perfect ține de foarte mulți factori și s-ar putea ca la prima încercare să eșuezi cu el. La masterclass-ul lui Joackim Prat am înțeles foarte bine asta. Nu doar rețeta și tehnica pentru aluat contează, ci și cuptorul. Pe care îl știi sau nu. Pe care l-ai îmblânzit înainte și îi cunoști limitele. Omul ăla vinde milioane de eclere divine în fiecare an, dar chiar și el recunoaște că un cuptor pe care nu îl cunoști îți poate distruge coaja de ecler.

Nu înseamnă că trebuie să renunți. După mai multe încercări îți vei da seama cum îi place cuptorului tău să coacă eclere. Și în timp îi vei găsi drumul spre eclerul perfect.

Dincolo de puterea și toanele cuptorului tău trebuie să ții cont și de alte câteva lucruri esențiale care ți-ar putea influența rezultatul final.

eclere cu ciocolată
 

1.Ingredientele

Folosește un amestec de lapte și apă. Fiecare are un rol acolo. Apa va ajuta eclerul să aibă o coajă crocantă, iar proteinele din lapte susțin structura eclerului.

Pune un praf generos de sare. Mai mult decât ai vrea să pui într-un desert. Fără să îți faci griji că va ieși prea sărată coaja de ecler. Sarea ajută eclerul să nu se crape în timpul coacerii.

Folosește o făină cu un procent mare de proteină, care va ajuta eclerul să își susțină forma în timpul coacerii. Eu folosesc o făină cu 12g proteină (T55 în varianta franțuzească), o făină pe care ai alege-o mai degrabă pentru pâine decât pentru aluat de choux, dar rezultatele cu ea sunt mai bune, iar eclerul se va umfla frumos, lăsând interiorul gol.

2.Metoda

Ani la rând am folosit aceeași metodă. Laptele, apa, untul, sarea și puțin zahăr se încălzesc pe foc până la punctul de fierbere. Se iau de pe flacără și se adaugă în lichid făina cernută, toată deodată. Se amestecă energic, până când făina este încorporată și se formează o pastă. Pasta se usucă apoi suplimentar pe foc, câteva minute, până când pe baza oalei începe să se formeze o urmă de aluat.

De ce faci asta? Șocul pe care îl aplici făinii atunci când o pui în lichid fierbinte va face ca moleculele de amidon din făină să devină ca o gelatină, astfel încât să poată reține umiditatea în aluat. Umiditate de care nevoie la coacere ca să umfle aluatul.  Uscarea ulterioară a aluatului elimină apa ce nu s-a prins în această rețea gelatinoasă.

De curând am descoperit, însă, metoda lui Joackim Prat care nu pune făina în lichidul fierbinte, ci face exact invers. Toarnă lichidul luat de pe foc la punctul de fierbere, peste făina cernută în bolul mixerului. În momentul în care a turnat lichidul începe să mixeze cu paleta de aluat la cea mai mică viteză, astfel încât pasta să nu se răcească prea repede. Efectul e același. Moleculele de amidon se strâng. Pelicula de aluat se va forma pe cuva vasului de la mixer, așa cum se face pe oală, pe foc.

ecler

3.Când adaugi oul

Oul e important pentru că adăugă umiditate în aluat și îl ajută să crească la copt. În plus, prin proteinele din albuș ajută structura eclerului.

Oul se adaugă abia când aluatul s-a răcorit. Unii cofetari spun că amestecul cu făină ar trebui să se răcească până la 60C. Important e să simți că ai răcit aluatul fierbinte înainte să încorporezi în el oul. Altfel, oul va coagula și asta va face ca eclerul să crape în timpul coacerii.

E la fel de important să ai ouăle la temperatura camerei și să le bați puțin înainte de adăugare.

4. Cum poșezi eclerul

Un poș (pungă de patiserie) cu dui cu formă stea deschisă (18mm) ar fi ideale ca să faci eclere frumoase. Pe cât posibil, încearcă să ții poșul la un unghi de 45 de grade. Trebuie să ai mână fermă și să nu te miști prea repede. Și trebuie să ai răbdare cu tine. Să torni eclere perfect drepte și de aceeași mărime cere destul de mult exercițiu.

Eclere cu mousse de ciocolată și fistic

Ingrediente pentru 18-20 eclere (cu lungimea 10cm)

Aluat de choux

  • 125g făină
  • 113ml lapte+ 112ml apă (în total trebuie să fie 225ml lichid)
  • 2g sare
  • 4g zahăr
  • 100g unt
  • 3 ouă
  • 35g gălbenuș (1 gălbenuș mare) +15ml lapte

Mousse de ciocolată albă cu fistic

  • 200ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 25g zahăr
  • 4g gelatină
  • 100g ciocolată albă
  • 25g pastă fistic
  • 100g frișcă bătută tare

Sos de coacăze negre 

  • 125g coacăze negre congelate
  • 25g zahăr
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 2g gelatină

Decor

  • 200g ciocolată neagră
  • 200ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)

+30g ciocolată albă

+bomboane decor, bezele mici

eclere cu ciocolată

Mod de preparare:

Pentru cojile de ecler, pregătește aluatul de choux. Eu am folosit metoda descoperită la masterclass-ul lui Joackim Prat.

Cerne făina în bolul mixerului.

Încălzește pe foc laptele, apa, sarea, zahărul și untul. Lasă să ajungă până la punctul de fierbere. Ia de pe foc și toarnă totul peste făina din bol și începe să mixezi cu paleta de aluat,  la viteză foarte mică, tot amestecul. Trebuie să mixezi cel puțin 3 minute până când aluatul din bol a început să se răcească.

Cu mixerul pornit la viteză medie, toarnă apoi ouăle bătute ușor cu o furculiță. Toarnă treptat până când le încorporezi complet.

Adaugă apoi gălbenușul amestecat cu lapte. Și continuă să mixezi cu viteză mică până când vasul  mixerului se răcește complet.

ecler

Pregătește tăvile. 

Trasează pe hârtia de copt linii cu lungime de 10cm la distanță de 2-3cm una de celalată. Întoarce foaia pe partea cealaltă și poșează eclerele ghidându-te după liniile trasate.

**Aluatul de choux va fi destul de moale. Dacă simți că nu ai suficientă dexteritate să îl poșezi așa, așteaptă încă 10-15 minute să se răcească perfect și va căpăta o consistență mai tare. 

Pune tăvile la congelator peste noapte.

***Ca să îți fie mai ușor să pui totul la congelator, poșează câte o tavă, pe rând și pune-o la congelator timp de 30 de minute. Apoi, după ce eclerele se întăresc le poți muta pe toate într-o caserolă cu capac. 

A doua zi, poți coace cojile de ecler direct din congelator. Le vei așeza pe tava de copt la distanță de cel puțin 4 cm una de cealaltă.

Cojile de ecler le-am copt la 170C, timp de 30-35 minute, până când sunt bine rumenite și umflate. (Cum spuneam mai sus, cunoaște-ți cuptorul și stabilește în funcție de el cât de mult trebuie să stea și care ar fi temperatura potrivită pentru ele.) Nu le scoate mai devreme din cuptor și nu deschide ușa cuptorului până în momentul în care sunt gata.

coji ecler

După ce ai scos cojile de ecler din cuptor, lasă-le să se răcorească 10 minute apoi, cu vârful unui cuțit crestează-le pe dos, în trei puncte. Prin aceste locuri vei umple mai târziu eclerul cu mousse și sos de coacăze negre.

ecler

Pentru mousse-ul de ciocolată albă cu fistic, pune la încălzit laptele. Când s-a înfierbântat toarnă-l peste gălbenușurile frecate cu zahărul. Pune totul înapoi pe foc și, amestecând constant cu o lingură de lemn, lasă până când lichidul va începe să se îngroașe ușor. Este gata atunci când treci cu degetul pe spatele lingurii de lemn și rămâne o urmă fermă.

Toarnă lichidul fierbinte peste ciocolata albă tocată bucăți și adaugă și gelatina hidratată stoarsă bine.

Amestecă cu o spatulă până la omogenizare.

În acest amestec încorporează 25g pastă de fistic și lasă totul să se răcorească. La final, încorporează frișca bătută tare.

Mousse-ul trebuie să stea în jur de 1h la frigider ca să înceapă să se întărească și consistența lui să semene cu o cremă, astfel încât să îl poți folosi să umpli eclerele. Verifică-l din când în când și amestecă în el cu o spatulă ca să se întărească uniform.

Pentru sosul de coacăze negre, pune coacăzele negre pe foc împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Lasă pe foc până când coacăzele se înmoaie și zahărul se topește. Pasează apoi totul cu un blender și încorporează gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Presează totul printr-o sită deasă.Pune amestecul la rece pentru 1-2 ore.

ASAMBLARE:

Umple un poș de patiserie cu dui mic cu sos de coacăze negre.

Umple un al doilea poș cu dui cu vârf subțire cu mousse de ciocolată albă și fistic.

Prin cele trei găuri formate la baza cojii de ecler poșează puțin sos. Apoi umple eclerul cu mousse. Repetă operațiunea pentru toate eclerele și pune-le la rece, în frigider, pentru câteva ore.

Pregătește ganache-ul de ciocolată neagră. Pune smântâna lichidă pe foc și încălzește-o până la punctul de fierbere. Toarnă peste ciocolata tocată bucăți și lasă-o așa 1-2 minute. Apoi, cu ajutorul unei spatule omogenizează amestecul.

Lasă-l să se răcorească 2-3 minute, apoi înmoiae în el partea superioară a eclerelor.

Topește 30g ciocolată albă și trasează cu ea linii deasupra eclerelor. Decorează cu bomboane și bezele mici

eclere cu ciocolată

 

Tags

  • aluat de choux
  • coacaze negre
  • coji ecler
  • eclere
  • eclere cu ciocolată
  • eclerul perfect
  • fistic
  • mousse de ciocolata alba
  • pate a choux
  • tips

Post navigation

Tartă rustică umplută cu ricotta și legume
Plăcintă rapidă cu ricotta și stafide

Related posts

Ruladă de bezea cu fructe
PRĂJITURI, Rulade  /  26/04/2020
by Alina  /  51 Comments

Ruladă de bezea cu fructe

Gougères – cele mai bune gustări cu brânză
Aluaturi, REȚETE DE BAZĂ  /  29/04/2020
by Alina  /  18 Comments

Gougères – cele mai bune gustări cu brânză

Ciocolata copilăriei mele. Ciocolată de casă
PRĂJITURI  /  28/10/2020
by Alina  /  14 Comments

Ciocolata copilăriei mele. Ciocolată de casă

26 comments

  • Giorgi
    02/12/2019

    Multumesc foarte mult pentru explicatiile tale atat de folositoare si pertinente.Te urmaresc cu mare interes.

    Reply
    • Alina
      02/12/2019

      Mă bucur că simți că îți sunt de folos explicațiile. Și îți mulțumesc că îmi citești articolele. 🙂

      Reply
  • Mihaiela
    02/12/2019

    Multumim mult,ai explicat foarte bine.

    Reply
    • Alina
      03/12/2019

      🙂

      Reply
  • Raquel
    09/12/2019

    Buna! Am făcut aluatul, dar e atât de moale încât curge…Am pus ingredientele cântărire exact, dar eu am folosit un mixer de mana pt ca nu am robot. Se mai poate drege cumva aluatul să fie mai tare după ce am pus si ouăle?

    Reply
    • Alina
      09/12/2019

      Bună, Raquel,

      În principiu nu mai poți adăuga făină. Pentru că făina nou adăugată nu va fi tratată termic, deci nu are umiditatea scoasă din ea.
      Contează, de asemenea, și ce fel de făină ai folosit și câtă proteină are.
      Dacă lași aluatul să stea în jur de 30 de minute în poș, ar trebui să se răcească și va fi puțin mai tare și mai ușor de turnat în tavă.

      Aluatul ăsta de choux nu e la fel de tare precum cel cu făina uscată pe foc, e mai lichid, dar poate fi poșat.
      La masterclass, Joakim Prat a adăugat mai mult ou pentru că lui i se părea că e prea tare și nu e suficient de lichid. :))

      Reply
  • Alba ca zăpadă
    07/02/2020

    Bună, este o problema dacă nu las eclairs in congelator peste noapte?

    Reply
    • Alina
      08/02/2020

      Nu e o problemă. Le poți pune la congelator măcar 1-2 înainte de coacere. 🙂

      Reply
  • Claudia
    01/05/2020

    Din păcate aluatul a ieșit ca de clătite. Nici o secunda nu a fost mai gros de atât. L-am ținut la frigider 20 de minute, l-am pus în poș și efectiv curgea ca din pâlnie. Am fost atenta la faina folosita, dar e totuși dublu lichid fata de solide. Cred ca rețeta asta e totuși de făcut doar de specialiști. Am făcut multe rețete de la tine și au fost minunate. Asta pur și simplu nu

    Reply
    • Alina
      01/05/2020

      Îmi pare tare rău că nu a reușit. 🙁
      E o rețetă un pic mai dificilă, dar nu imposibilă. E o linie foarte fină între aluatul la consistență perfectă și cel lichid. Nu e imposbil de făcut și acasă. Poate că trebuia ajustat un pic din cantitatea de ou. Poate ar fi mers doar 2 ouă, dacă erau ouă mari (cele din categoria L/ XL/ jumbo). Aluatul poate rămâne mai mult de 20 de minute la frigider ca să se întărească mai bine și să poată fi poșat mai ușor.
      Din aceleași ingrediente folosite cu metoda clasică de aluat opărit, în care se pune făina peste lichidul fierbite și se usucă puțin pe foc, iese un aluat mult mai ușor turnat cu poșul.

      Reply
      • Georgi
        24/12/2021

        Dezastru a iesit si la mine. Extrem de lichid a fost aluatul la sfarsit. Am incercat sa urmez gramaje si toate sfaturile. Dezamagita…:(
        Ma asteptam la un rezultat conform retetei renumitului cofetar…

        Reply
        • Alina
          24/12/2021

          Îmi pare rău că nu a ieșit cum trebuie. Așa cum ziceam și în răspunsul pentru Claudia e o linie fină între aluatul perfect și cel lichid. Pe mine mă ajută întotdeauna să adaug pe rând ouăle și să stabilesc așa consistența bună. Apoi, dacă aluatul e încă foarte moale îl las câteva ore în frigider. Știu alți mari cofetari care fac aluatul cu o zi înainte și îl lasă peste noapte la frigider, iar rezultatele sunt foarte bune.
          Mă gândesc serios să documentez rețeta asta video ca să fie mai ușor de observat consistența aluatului. 🙂

          Reply
          • Marga
            19/01/2022

            Am făcut reteta de coji. Doar ca am procedat în stilul vechi, pe foc. Au ieșit perfecte. Mulțumesc

          • Alina
            19/01/2022

            ❤️

  • anca
    07/05/2020

    Buna cu ce tip de duid se modeleaza aluatul de ecler? ce dimensiune si unde se poate gasi? Multumesc

    Reply
    • Alina
      07/05/2020

      Bună, Anca,
      Pentru ecler folosesc, de obicei, un dui cu formă stea deschisă. Eu am unul de 10mm și unul de 12mm. Depinde cât de gros vrei să poșezi eclerul.
      Găsești duiurile respective de comandat pe cofetarulistet.ro.Îți las aici și un link:
      https://www.cofetarulistet.ro/ustensile-cofetarie/duiuri-sprituri-decorare/dui-/-sprit-forma-stea-deschisa-o-12mm-bf-315.html

      Reply
  • Ana-Maria
    05/12/2021

    Buna ziua!
    Ne puteti spune, mai exact, ce faina folositi pt eclere?

    Reply
    • Alina
      05/12/2021

      Bună, Ana-Maria,
      Dintre tipurile de făină pe care le găsești în mod obișnuit în magazine Făina Dobrogea pentru cozonac are 12% proteină. Dacă vrei, poți căuta făina Manitoba de la brand-urile Caputo, Granoro, Molini, Selezione Casillo care au și făină cu proteină mare.

      Reply
  • Cristina
    25/08/2022

    Aluatul mi-a iesit foarte moale, imi pare rau ca nu am avut rabdarea sa citesc si postarile doamnelor ce au incercat reteta dumneavoastra. Iar daca ati pus numele masterchef-ului Prat in reteta, am mers “la sigur”.
    Sincer, este cel mai prost aluat de eclere incercat in ultima vreme. Cred ca ultimul galbenus cu cei 15 ml de lapte ii pun capac aluatului si il transforma in cel de clatite.

    Reply
  • Marius
    15/11/2022

    Reteta este perfecta, eu fac foarte multe eclere si aluaturi de choux iar metoda aceasta este o metoda care o folosesc si eu numai ca dupa ce s-a incorporat lichidul “fierbinte”in faina si a format bila de aluat trebuie reintors in anumite cazuri pe foc. Din acest motiv la majoritatea celor care au incercat aceasta reteta nu a reusit aluatul. Nu toti sunt atenti la tehnologie si grabesc procesul de fierbere( nu amesteca in lichid si ramane untul netopit si atunci cand se adauga se raceste si nu mai are loc procesul de coagulare, aluatul ramane crud sau se adauga oul prea repede si rece din frigider ca vezi doamne se răcește aluatul mai repede…)… Eu va multumesc si va urmarec cu mare drag!

    Reply
    • Alina
      16/11/2022

      Mulțumesc și eu pentru explicații. 🙂

      Reply
  • Lari
    04/02/2023

    Buna. Multumim mult pentru toate sfaturile…as vrea sa va întreb, ce fel de poș folosiți?? Am văzut fff multe modele … influentează cu ceva poșul folosit?

    Reply
    • Alina
      05/02/2023

      Bună! Eu am poșuri de unică folosință. Sunt unele ”no name” cumpărate din hypermarket, dar și unele cumpărate de pe cofetarulistet.ro . Poșul nu influențează modul de turnare a eclerelor în tavă. Te ajută să ai un poș din plastic mai dur, care să nu se rupă dacă e presiunea prea mare pe el. Eu folosesc poșuri de mărime medie pentru că un poș prea mare și prea plin nu mă ajută să aplic presiune uniformă atunci când îl folosesc. Dar știu cofetari care folosesc poșuri mari umplute la maxim, pentru că ei pot lucra bine așa. Cred că e mai important este să ai dui-ul potrivit pentru eclere. Un dui stea deschisă.

      Reply
  • Mihai
    04/03/2023

    Bună!o singură intrebare aș avea,cuptorul la 170 grade cu ventilație sau fără ventilație pt cojile de ecler,am auzit mituri cum că ar trebui coapte fără ventilație,care este adevărul 😀.
    Mulțumesc.

    Reply
    • Alina
      07/03/2023

      La Masterclass-ul la care am participat atunci le-am copt într-un cuptor fără ventilație, dar cu abur. Eu, acasă, le coc foarte des cu ventilație. Pur și simplu trebuie să testezi pe cuptorul tău și să îți dai seama cum e mai bine. 🙂

      Reply
      • Mihai
        07/03/2023

        Va multumesc frumos pt raspuns atunci le voi incerca😀.

        Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Tort dulce-acrișor cu decor din lollipops
  • Cornulețe sărate cu feta și leurdă
  • Mini eclere cu ciocolată și amarene
  • Lipii libaneze/ Pita bread
  • Tartă sărată cu dovleac

Mesaje primite

  • Mihai on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Alina on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Mihai on Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
  • Alina on Back to basics. Cremă de vanilie și variațiuni
  • Dana on Back to basics. Cremă de vanilie și variațiuni

Cel mai mult am scris despre…

  • aluat
  • aluat biscuiti
  • aluat de tarta
  • aluat dospit
  • aluat placinta
  • aluat tarta
  • bezea
  • biscuiti
  • buttercream
  • caramel
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • ciocolata neagra
  • crema de branza
  • căpșuni
  • desert de vara
  • dovleac
  • drojdie
  • fistic
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • paine
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • quiche
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tartă
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tarta sarata
  • tips
  • tort
  • unt
  • vanilie
  • visine
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

ALINA MUNTELE

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.