Ce îmi place la prăjiturile de sărbătoare e că îți lasă loc să te joci în decorul lor, iar un chec cu alune poate fi decorul perfect pe care să construiești un peisaj de iarnă. Mi-a plăcut ideea, iar checul ăsta moale, plin de ciocolată și alune de pădure era de mult în planul meu. Mi-a dat voie să mă întorc puțin în copilărie și să îi așez deasupra brăduți ninși din crenguțe de rozmarin, bucăți de merișoare și figurine din turtă dulce.
E un desert pe care îl poți face oricând, renunțând la decorul de Crăciun și păstrând doar crema cu mascarpone și jumătăți de alune coapte. E un chec care cere lângă el ceai fierbinte, ciocolată caldă sau lapte cu miere, numai bun de gustat când stai învelit cu o pătură moale.
Rețeta nu e deloc greu de făcut, așa că nu prea sunt motive să nu îl încerci.
Chec cu alune și ciocolată
Ingrediente (pentru o tavă 25x11cm):
- 120g făină
- 60g alune de pădure măcinate fin
- 25g cacao
- 1+½ linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- 120g unt (82% grăsime)
- 80g ciocolată amăruie
- 2 ouă
- 200g zahăr
- 150ml lapte
- 50g alune de pădure tocate
Pentru cremă
- 100g mascrapone
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 30g zahăr pudră
- 1 linguriță sirop de arțar
Pentru decor: merișoare proaspete, bucăți de turtă dulce, crenguțe de rozmarin, alune coapte
Mod de preparare:
Pune ciocolata tocată în bucăți mici și untul tăiat cubulețe într-un bol de metal sau ceramică și topește-le împreună la bain-marie. După ce ciocolata s-a încorporat în untul topit, lasă bolul deoparte să se răcorească timp de 10-15 minute.
Între timp, pune în bolul unui mixer static ouăle și mixează până când se omogenizează. Adaugă zahărul și mai mixează alte 2 minute.
Toarnă încet în acest amestec și ciocolata topită împreună cu untul. Mixează în continuare timp de 1-2 minute.
Într-un bol separat amestecă făina, alunele măcinate fin, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Toarnă ingredientele uscate peste amestecul din bolul mixerului și continuă să amesteci la viteză mică până când toate sunt încorporate.
Acum toarnă în fir subțire laptele și încorporează-l și pe el mixând la viteză mică.
Oprește mixerul și amestecă în aluat alunele de pădure tocate, cu ajutorul unei spatule din silicon.
Toarnă aluatul de chec într-o tavă 25x11cm, tapetată pe bază și pereți cu hârtie de copt.
Coace checul în cuptorul preîncălzit la 180C ( cu ventilație, căldură sus și jos) timp de 45-50 de minute. Va fi gata atunci când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Lasă checul să se răcorească timp de 10-15 minute în tavă, apoi scoate-l pe un grătar să se răcească perfect, înainte să îi pui crema si decorațiunile.
*** E un chec foarte bun și așa simplu, dar merită să încerci pe el un decor de iarnă.
Pentru crema cu mascarpone, une mascarpone în bolul unui mixer static împreună cu zahărul pudră și siropul de arțar. Mixează la viteză medie până când zahărul se încorporează în mascarpone, nu mai mult de 1 minut. Adaugă smântâna lichidă și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o frișcă tare.


Decorare
Atunci când checul s-a răcit perfect poți să îl decorezi. Așează-l pe un platou, cu partea care a stat la baza tăvii în sus. În acest fel vei avea o suprafață perfect netedă. Întinde deasupra checului crema cu mascarpone cu ajutorul unei linguri. Așează din loc în loc crenguțe de rozmarin, merișoare proaspete tăiate în jumătăți, figurine din turtă dulce, bucăți de alune și alte decorațiuni din zahăr.
Dacă vrei, poți păstra checul simplu, doar cu cremă și câteva alune de pădure mărunțite și presărate la suprafața lui.