Aluatul pentru acești biscuiți moi cu gem e la fel de fraged ca o foaie pentru prăjitură. Nu seamănă cu niciun alt biscuite/ cookie pe care l-ai gustat, îți promit. Secretul e în crema de brânză adăugată în el care îl face delicat și moale.
În biscuiții ăștia poți pune mai multe arome, în funcție de preferințe, de la coajă de lămâie sau portocală, la extract de vanilie, migdale, portocală, mentă. Iar în combinație cu ele poți alege și dulceața pe care o folosești. Eu am încercat o dulceață cu caise, ghimbir și mentă, dar poți pune și dulceață de zmeură, căpșuni, gutui, poate chiar și magiun de prune. Sau lemon curd.
Sfatul meu ar fi să folosești gem care e mai legat și nu se impregnează în aluatul biscuiților, așa cum o face dulceața. Primul test pe care l-am făcut a fost chiar cu o dulceață de afine, care m-a lăsat cu niște biscuiți gustoși, dar deloc arătoși.
Pregătește o porție din biscuiții ăștia, o cană cu ceai fierbinte și ești gata să înfrunți orice zi rece.
Biscuiți moi cu gem de caise
Ingrediente (pentru 28-30 de bucăți):
- 315g făină
- 1 linguriță bicarbonat
- un praf de sare
- 170g cremă de brânză
- 115g unt (82% grăsime)
- 200g zahăr tos
- 1 ou
- coaja rasă de la 1 lămâie mică
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță extract de migdale
- 120-140g gem de caise (eu am folosit un gem de caise cu ghimbir și mentă)
- zahăr pudră (opțional)
Mod de preparare:
Scoate untul să se înmoaie la temperatura camerei timp de 30-40 de minute.
Într-un bol, pune făina, bicarbonatul și un praf de sare și amestecă bine cu o lingură.
În bolul unui mixer static pune crema de brânză și mixează până când se omogenizează. Adaugă untul moale și încorporează-l. Adaugă zahărul și mixează cu paleta pentru aluat timp de 2 – 3 minute.
Peste acest amestec adaugă oul, coaja de lămâie, extractul de vanilie și cel de migdale. Mixează în continuare cu paleta pentru aluat timp de 1 minut ca să le încorporezi.
Toarnă amestecul cu făină și mixează la viteză mică până toată făina e încorporată. Aluatul va fi cremos, moale și lipicios.
Scoate-l într-un bol, acoperă-l cu folie alimentară de plastic și pune aluatul la rece, în frigider, timp de 3-4 ore.
Formare și coacere
Pregătește o tavă pe care să o acoperi cu hârtie de copt. Mai întâi vei forma bile din aluat pe care le vei pune din nou la rece înainte de coacere.
Scoate aluatul din frigider și începe să formezi bile din el. Vei avea nevoie de aproximativ 26-28g de aluat pentru o bilă. Pudrează mâinile cu făină înainte să modelezi fiecare bilă în parte, altfel aluatul se va lipi de mâna.
Așează bilele formate pe tava pregătită și presează în mijlocul fiecăreia dintre ele cu degetul mare, pentru a forma o adâncitură.
Pune tava la rece, în frigider, timp de 15-20 de minute.
După ce acest timp scoate de la rece și așează pe rând biscuiți într-o tavă pentru cuptor, acoperită cu hârtie de copt, la distanță de aproximativ 4-5cm unul de celălalt. În timpul coacerii aceștia se vor întinde, iar dacă sunt prea apropiați se vor lipi.
***Eu am așezat câte 10 biscuiți pe tavă și i-am copt în mai multe tranșe.
În adânciturile formate în fiecare biscuite pune câte o jumătate de linguriță de gem de caise.
Coace biscuiții în cuptorul preincalzit la 180C, timp de 11-12 minute sau până când se rumenesc puțin pe margini.
Scoate tava din cuptor. Biscuiții vor părea moi, dar se întăresc pe măsură ce se răcesc. Lasă biscuiții să se răcorească timp de 5-10 minute pe tavă, apoi scoate-i pe un grătar să se răcească de tot.
Îi poți lăsa așa sau îi poți pudra cu zahăr pudră.
Păstrează biscuiții 2-3 zile la temperatura camerei, într-o cutie cu capac.
Rețetă inspirată de sallysbakingaddiction.com