Ador mirosul pe care îl scoate din cuptor acest brioche cu ciocolată și alune. Dar înainte de aroma lui, îmi place mirosul de drojdie care dospește. Îmi place mult aroma aia care se simte în aerul din bucătărie. Apoi mai e nerăbdarea pe care o am să văd că aluatul a crescut frumos. Și bucuria de la final când din cuptor iese ceva perfect.
Cu brioche așa a fost. Am plecat inițial cu gândul și mai ales cu pofta pentru un cozonac pufos și am ajuns la rețeta de brioche, care are ceva și din croissant, și din cozonac, iar în final a ieșit minunea asta de pâine dulce umplută cu ciocolată și alune. Partea frumoasă e că este mai simplu de făcut decât oricare dintre cele două: croissant ori cozonac.
Brioche (pronunțat bri-oș) e un aluat franțuzesc, dulce, dospit, înecat în unt la propriu, lăsat să se odihnească peste noapte la rece și apoi transformat în ceva divin. Și mi se pare și mai bun pentru că nefiind foarte dulce îl poți îndulci tu cât vrei cu umplutura sau poți face din el chifle pentru burgeri, pâine simplă și pufoasă pentru untul și dulceața de la micul dejun, rulouri cu scorțișoară. Îl poți umple cu orice: fructe confiate, stafide, nuci, migdale, mac.
Secretul aluatului ăsta? Untul, care îi dă textura, gustul și mirosul. Ăla de îți mută mințile când îl simți că se împrăștie din cuptor.
Și mai e un secret: frământarea lui. Nu durează mult, dar e indicat să o faci cu un mixer (chiar și cu cel de mână dotat cu cârligele de aluat). Din cauza untului și a ouălor ar fi foarte greu să îl manevrezi cu mâna. O dată ce începi să încorporezi untul, aluatul care e deja moale, devine lipicios și foarte alunecos. În mod tradițional și fără mixer, pentru a dezvolta glutenul în aluat, acesta se bate repetat de un blat (de marmură/ granit), cu mișcări rapide și ferme. Nu e cea mai simplă treabă. Îți trebuie forță și ceva răbdare să faci asta, iar timpul în cazul ăsta se dublează.
Dincolo de detaliile astea tehnice, brioche merită toate orele de muncă, așteptare și răbdare.
Brioche cu ciocolată și alune
Ingrediente ( pentru o tavă 21 x 11cm):
- 250g făină
- 15g zahăr
- 3 ouă
- un praf de sare
- 35ml lapte călduț
- 10g drojdie proaspătă
- 175g unt
- 75g ciocolată amăruie
- 75g alune de pădure mărunțite
- 1 lingură zahăr pudră
+ 1 ou și 2 linguri lapte pentru uns
+ făină extra pentru presărat pe blat
Mai jos găsești explicațiile pas cu pas, dar pentru că am vrut să fie mai ușoară toată experiența unui brioche făcut de la zero, am filmat toate etapele și le-am pus într-un video:
Mod de preparare:
Scoate untul la temperatura camerei și lasă-l să se înmoaie bine, cel puțin o jumătate de oră.
Pune drojdia în laptele călduț să se dizolve. Amestecă bine ca să te asiguri că nu rămân bucăți mari din ea nedizolvate.
În bolul unui mixer static amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle întregi și apoi laptele cu drojdie. Mixează cu cârligul pentru aluat timp de 5 minute la viteză mică, apoi la viteză medie alte 10 minute până când aluatul e omogen, a încorporat toate ingredientele, e neted și elastic.
E momentul să adaugi în el untul înmuiat. Lasă mixerul la viteză mică și adaugă untul bucată cu bucată până când e încorporat tot. La un moment dat ți se va părea că tot untul ăla nu are cum să intre în aluat, dar cu puțină răbdare după vreo 5-6 minute va fi tot înghțit. Poți crește viteza mixerului la mediu pentru alte 6-10 minute. Timp în care aluatul va deveni neted și lucios și se va desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l să dospească timp de 2 ore, la temperatura camerei ( dar nu mai jos de 23-24C) . Apoi, desprinde-l de pe vas (se va dezumfla, dar nu e nicio problemă), frământă-l în palme de 2-3 ori și așează-l într-un vas curat. Acoperă-l bine cu o folie alimentară și lasă-l la rece, în frigider, pentru câteva ore (dar nu mai mult de 24h).
***Mie îmi place să fac aluatul după-amiază și să îl las în frigider peste noapte. A doua zi , dimineață, îl pot pregăti de copt.
După orele petrecute în frigider, scoate aluatul pe blatul de copt tapetat cu făină. Întinde-l într-un dreptunghi (30 x 40 cm) rotind din când în când aluatul pe masă pentru a fi sigur că nu se lipește. Taie în 2 bucăți pe lungime și în 5 fâșii pe lățime. În total, vei obține 10 fâșii / dreptunghiuri de aluat.
Unge cu oul bătut cu lapte și presară pe toată suprafața un amestec făcut din zahărul pudră, ciocolata tocată și alunele de pădure tocate mărunt. Rulează fiecare fâșie de aluat și așează rulourile formate într-o tavă de chec/ cozonac (21 x 11cm), tapetată cu hârtie de copt.
***Toată operațiunea asta nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Altfel, untul din aluat se va înmuia și îl va face greu de manevrat.
Lasă tava cu rulourile de aluat la dospit timp de 1 oră și jumătate, acoperită cu un prosop curat, la temperatura camerei.
Încinge cuptorul la 180C, unge aluatul de brioche la suprafață cu oul bătut cu lapte și coace-l timp de 25-30 minute până când e rumen și o scobitoare înfiptă în mijloc iese curată, fără aluat prins de ea.
Ce faci după? Te oprești cu greu să nu o mănânci pe toată cât e încă fierbinte. E bine să scoți brioche pe un grătar să se răcească complet. Apoi să o tai felii și să o împarți cu cei dragi. Mie îmi place lângă lapte sau ceai. Dar e perfectă și lângă o cafea, ciocolată caldă sau vin fiert 🙂
Draga Alina,
Sunt oarecum la jumătatea uneia dintre Rețetele de pe site-ul tău. De când l-am deschis prima data, acum câteva zile, am avut o presimțire ca voi vrea sa încerc aproape tot ce prezinți tu aici. Cred ca va deveni locul meu preferat de citit și de sursa de inspirație in ale dulciurilor. Am impresia ca este ceva mai mult, altceva decât un blog culinar. Este scris cu simplitate, dar nu e simplu deloc, este scris cu creativitate, cu pasiune, cu plăcere, cu sinceritate, cu drag. Toate astea se simt încă de la primele rânduri. Cred ca este pentu prima data când refac o rețeta preluată dintr-o sursa de pe net sau de la televizor și o sa-mi iasă totul pana la capăt, fără sa ma supăr pe autor ca s-a grăbit, ca n-a spus chiar tot cd știa, ca L-a scris doar ca sa mai umple o pagina.
Prima rețeta pe care o fac este cea de brioșă. Am un mixer static cumpărat acum mulți ani in SUA, pe care L-am carat cu mine in Europa. Ne-a fost sprijin de nădejde in America. Am făcut o investiție inițială considerabila pentru in mixer de bucatarie, dar și-a scos banii însutit. Câți cozonaci a frământat el, doar el mai știe:) L-am carat cu noi de un Paste chiar și intr-o excursie in Virginia, in Shennandoah Valley și am copt cozonaci chiar acolo, in casa pe care am închiriat-o cu acea ocazie. Acum e timpul sa-și facă din nou remarcata prezenta ignorata de când ne-am întors in țara.
Aluatul s-a comportat exact cum descrii tu. Acum își face treaba in frigider și așteaptă sa fie ins cu nuci și cu ciocolata.
Îți mulțumesc pentru mesaj. Mă bucur că ai găsit inspirație pe Ciocolată și Vanilie. Și mă bucur că ai avut curaj să încerci brioche și să refaci rețeta. Sper să intre acum în seria succeselor mixerului de “poveste” despre care spui tu aici. Abia aștept să îmi spui cum a ieșit. 🙂
Adevărat ai grăit:) E cel mai pufos desert care se poate face vreodată.
Am pus pozele pe contul meu de facebok: Victoria Breia
Îți multumesc pentru blogul tău. E minunat. Are un viitor strălucit!
Am găsit pozele și mă bucur că ți-a plăcut așa tare. 🙂